همزمان با مذاکرات مقامات جمهوری اسلامی و آمریکا، چین و آمریکا نیز در ژنو وارد مذاکره شدهاند. دور نخست مذاکرات بیش از ۱۰ ساعت به طول انجامید.
در این جلسات، اسکات بسنت، وزیر خزانهداری، و جیمیسون گریر، نماینده تجاری ایالات متحده، با مقامات بلندپایه چینی به رهبری هه لیفنگ، معاون نخستوزیر چین دیدار میکنند.
دو طرف برای مذاکره بر سر پایان جنگ تجاری گردهم آمدند؛ جنگی که بهموجب آن تعرفه کالاهای دو کشور از ۱۰۰ درصد فراتر رفته است.
دونالد ترامپ گفت که مذاکرهکنندگان آمریکا در نخستین دور گفتوگوهای تجاری با چین در روز ۱۰ مه «جلسه بسیار خوبی» را پشت سر گذاشتند.
ترامپ در شامگاه شنبه در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشت: «بحثهای زیادی صورت گرفت و در موارد مختلف به توافق رسیدیم. دو طرف به شکلی دوستانه اما سازنده بر سر بازتنظیم روابط گفتوگو کردند.»
ترامپ خواستار آن شد که پکن به کسبوکارهای آمریکایی اجازه دهد که در چین فعالیت کنند.
او گفت: «در راستای منافع چین و ایالات متحده میخواهیم که شاهد گشایش بازار چین به روی کسبوکارهای آمریکایی باشیم. پیشرفت بزرگی حاصل شده است!!!»
هر دو طرف اعلام کردند که مذاکرات در روز ۱۱ مه از سر گرفته خواهد شد.
حجم تجارت ایندو اقتصاد بزرگ جهان در سال گذشته به بیش از ۶۶۰ میلیارد دلار رسید. ترامپ گفت که ممکن است تعرفه کالاهای چینی را در روزهای آینده به ۸۰ درصد کاهش دهد.
امید به پیشرفت چشمگیر در مذاکرات در هالهای از ابهام قرار دارد، زیرا هردو طرف از پذیرش اینکه خودشان خواهان برگزاری مذاکرات بودهاند امتناع میکنند و بهطور علنی اعلام کردهاند که این دیدار به درخواست طرف مقابل برگزار میشود.
ملاحظات ژئوپولیتیکی از جمله تلاش بیوقفه چینِ کمونیست جهت تضعیف منافع آمریکا در خارج از کشور، که از طریق ارائه کمکهای دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی به کشورهای با حکومت تمامیتخواه مانند ایران، کره شمالی و روسیه انجام میگیرد، به پیچیدهتر شدن اوضاع دامن میزند.
شی جین پینگ، رهبر حزب کمونیست چین، آخر هفته جاری به مسکو سفر میکند تا با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، ملاقات کند. این سفر ممکن است بر چشمانداز بهبود روابط واشینگتن و پکن از طریق مذاکرات اقتصادی تاثیر منفی بگذارد.
چین هنوز درباره مذاکرات ۱۰ مه موضع نگرفته است.
بسنت گفته که مسئله تجارت آمریکا با چین جزو موضوعات حیاتی امنیت ملی است و باید با جدیت تمام مورد توجه قرار گیرد.
بسنت در بیانیهای که پیش از مذاکرات منتشر شد، گفت: «امنیت اقتصادی مترادفِ امنیت ملی است و آقای ترامپ چه در داخل و چه در سطح بینالمللی به دنبال این هستند که مسیرِ رسیدن به آمریکای قویتر و شکوفاتر را هموار کنند.»
او گفت: «بیصبرانه منتظر انجام مذاکرات سازنده هستم تا در مسیر بازتنظیم نظام اقتصادی جهانی گام برداریم و در خدمت به منافع آمریکا عملکرد بهتری داشته باشیم.»
دامنه مذاکرات ژنو در هالهای از ابهام قرار دارد و هیچیک از طرفین در حین ورود یا خروج از محل مذاکرات با رسانهها صحبت نکردهاند.
با اینحال، احتمالاً چند مسئله مهم از جمله کسری تجاری، قاچاق پیشسازهای مواد مخدر مصنوعی از چین و رویههای تجاری ناعادلانه حزب کمونیست از جمله انتقال اجباری فناوری و جاسوسی صنعتی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
مذاکرهکنندگان به احتمال زیاد تمایل داشتند که به مسائل مختلف از جمله موانع تجاری غیرتعرفهای، مقابله با قیمتشکنی، حقوق مالکیت معنوی، استانداردهای کاری و زیستمحیطی و اصول مربوط به حل اختلافات گفتوگو کنند.
بسیاری از کالاهای چینی برای صادرات به آمریکا مشمول تعرفه ۱۴۵ درصدی شدهاند که یک تعرفه ۲۰ درصدی جبرانی به دلیل نقش چین در قاچاق فنتانیل و یک تعرفه ۱۲۵ درصدی مجزا را شامل میشود که به گفته دولت ترامپ برای مقابله با ناترازی تجاری چین به اجرا درآمده است. ناترازی تجاری چین در سال گذشته به ۲۶۳ میلیارد دلار رسید.
چین نیز برای واردات کالاهای آمریکایی تعرفه ۱۲۵ درصدی در نظر گرفته است.
واردات کانتینری آمریکا از چین در ماه آوریل به شدت افزایش یافت، زیرا شرکتها به دنبال این بودند که از پرداخت تعرفهها اجتناب کنند. اگر تعرفهها کاهش پیدا نکنند، پیشبینی میشود که این روند شکل دیگری پیدا کند. بعضی از مقامات گمرک معتقدند که واردات کالا از چین ممکن است در ماه مه تا ۲۰ درصد کاهش پیدا کند.