طبق یک ارزیابی از سوی سازمان سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) که روز شنبه ششم بهمن منتشر شد، ویروس کرونا (کووید۱۹) که با شروع سال ۲۰۱۹ به مدت حدود دو سال منجر به یک همهگیری مرگبار در سراسر جهان شد، به احتمال زیاد از یک آزمایشگاه در ووهان چین نشأت گرفته است.
با وجود اینکه سازمان سیا نسبت به این ارزیابی مطمئن نیست، اما در این خصوص انگشت اتهام را به سمت چین نشانه گرفته است و در بیانیه خود خاطرنشان میکند که هر دو سناریو یعنی منشاء آزمایشگاهی و منشاء طبیعی قابل قبول هستند.
ارزیابی جدید سیا به دستور جان رتکلیف مدیر جدید این سازمان در دولت دونالد ترامپ، از طبقهبندی محرمانه خارج و منتشر شده است. با این حال یافتههای سازمان سیا در نتیجۀ اطلاعات و دادههای تازهای نیست و این گزارش در زمان دولت پیشین آمریکا و تحت نظر ویلیام برنز، مدیر سابق سازمان سیا تکمیل شده است.
در این گزارش آمده است که بر اساس تحقیقات این سازمان، مجموع شواهد به دست آمده منشأ آزمایشگاهی را بیشتر از منشأ طبیعی برای آغاز همهگیری ویروس کرونا محتمل میسازد.
سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در بیانیهای نوشت که به ارزیابی سناریوهای مرتبط با منشأ آزمایشگاهی یا طبیعی همهگیری ویروس کرونا ادامه خواهد داد. با اینحال، مقامات سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا میگویند تا زمانی که دولت چین برای تحقیقات در زمینۀ منشأ همهگیری کرونا همکاری نکند، امکان رسیدن به نتیجۀ قطعی در این خصوص وجود ندارد.
در مقابل مقامات چین ادعا دربارۀ منشأ آزمایشگاهی ویروس کرونا را رد کردهاند و آن را اقدامی با انگیزۀ سیاسی دانستهاند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس میگویدکه قانونگذاران آمریکا، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا را برای کسب اطلاعات بیشتر دربارۀ منشأ ویروس کرونا که منجر به قرنطینه و مرگ میلیونها نفر شد و جهان همچنان با تبعات آن مبارزه میکند، تحت فشار قرار دادهاند.
همهگیری کووید۱۹ برای نخستین بار در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان کشور چین شناسایی شد و در ۱۱ مارس همان سال سازمان جهانی بهداشت شیوع بیماری را همهگیری اعلام کرد و در نهایت پس از کشته شدن حدود هفت میلیون نفر از مبتلایان به آن در سراسر جهان، در تاریخ ۵ ماه مه ۲۰۲۳ به اتمام رسید.