جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، مجدداً تأکید کرد که موضع رسمی دولت بایدن این است که آنچه در غزه اتفاق میافتد نسلکشی نیست. این درحالی است که غیرنظامیان فلسطینی در غزه همچنان در آتشباران متقابل اسرائیل و گروه تروریستی حماس کشته میشوند.
آقای سالیوان در ۱۳ مه به خبرنگاران گفت: «به باور ما آنچه در غزه اتفاق میافتد نسلکشی نیست و ما قاطعانه این مسئله را تکذیب میکنیم.»
وقتی از آقای سالیوان پرسیدند آمریکا چگونه به این نتیجه رسیده است، پاسخ داد که آنها به «معیارهای مقبول بینالمللی برای نسلکشی که با قصد و نیت انجام میگیرد» توجه داشتهاند. او خبرنگاران را به تحلیل حقوقی آمریکا در دیوان بینالمللی دادگستری ارجاع داد تا درک بهتری از موضع آمریکا پیدا کنند.
سازمان ملل متحد نسلکشی را بهعنوان سلسله اقداماتی تعریف میکند که «به قصد نابودی کامل یا جزئی یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی انجام میگیرند.»
این اقدامات شامل کشتن اعضای یک گروه، وارد آوردن آسیب حاد جسمی یا روحی به اعضای آن گروه، ایجاد بستر لازم برای نابودی کامل یا جزئی یک گروه مشخص و جلوگیری از تولد نوزادان جدید در آن گروه هستند.
در تعریف سازمان ملل به این نکته نیز اشاره شده که قصد نابودی فیزیکی باید به اثبات برسد؛ مقولهای که دفتر پیشگیری از نسلکشی سازمان ملل میگوید اثبات آن بسیار دشوار است. به گفته این دفتر، تهاجم فرهنگی و آواره کردن اعضای یک گروه شروط کافی نیستند اما نسلکشی در بخشی از چهار دسته فوق نیز قابل اثبات است، به شرطی که محسوس و «قابلتوجه» باشد یا در محدوده جغرافیایی مشخص رخ دهد. گروههای سیاسی از این کنوانسیون مستثنی هستند.
آقای سالیوان در ۱۳ مه به اصحاب رسانه گفت که آمریکا این مناقشه را جنگی بین دولت اسرائیل و حماس میداند. مأموریت اسرائیل نابودیِ حماس و محاکمه رهبر آن، یحیی سنوار، است اما مأموریت حماس نابودیِ اسرائیل و کشتن شمار زیادی از یهودیان است.
آقای سالیوان گفت دولت بین حماس و غیرنظامیان فلسطینی تفاوت قائل میشود. به عقیده او، از زمانی که حماس توافق آتشبس قبلی را نادیده گرفت و آتش جنگ را با حمله به جنوب اسرائیل و کشتن حدود ۱۲۰۰ نفر و گروگان گرفتن بیش از ۲۰۰ نفر در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ شعلهور کرد، فلسطینیها در جهنم زندگی میکنند.
او گفت: «مرگومیر و آسیبی که به مردم تحمیل شده غیرقابل تصور است. درد و رنج آنها بسیار زیاد است. غیرنظامیان نباید در چنین شرایطی قرار بگیرند.»
آقای سالیوان افزود که دولت اسرائیل در این جنگ مسئولیتپذیری «غیرمعمول و حتی بیسابقهای» از خود نشان داده است. او همچنین به انتقاد از حماس پرداخت که غیرنظامیان بیگناه را به دلیل استفاده نظامی از بیمارستانها، مدارس و دیگر اماکن غیرنظامی و ساخت شبکه تونلهای نظامی خود در مناطق غیرنظامی به گوشت دم توپ تبدیل کرده است.
او گفت: «با اینحال، دولت بایدن معتقد است که این وضعیت مسئولیت اسرائیل را در محافظت از جان غیرنظامیان بیگناه کم نمیکند.» او یکبار دیگر روی فشار دولت برای ارسال کمکهای بشردوستانه به نوار غزه و همچنین اجرای تعهدات آمریکا در قبال امنیت اسرائیل تأکید کرد. این درحالی است که آمریکا از ارسال تسلیحات تهاجمی مانند بمبهایی که به گفته آقای سالیوان ممکن است برای حمله به شهر رفح مورد استفاده قرار بگیرند، خودداری کرده است.
آقای سالیوان یکبار دیگر روی موضع دولت آمریکا درخصوص آغاز عملیات نظامی بزرگ اسرائیل در قلب رفح تأکید کرد.
او گفت: «اعمال فشار نظامی برای نابودی کامل حماس ضرورت دارد اما کفایت نمیکند. اگر اسرائیل در بحبوحه اقدامات نظامی خود طرح سیاسی مشخصی برای آینده غزه و مردم فلسطین نداشته باشد، تروریستها دوباره بازمیگردند و اسرائیل همچنان در معرض تهدید خواهد بود. در شهر غزه شاهد چنین وضعیتی هستیم.»
دولت آمریکا در حال رایزنی با اسرائیل است تا «یک طرح راهبردی شفاف» و «یک راهبرد یکپارچه جامع» را برای تضمین نابودی همیشگی حماس و ارائه یک جایگزین بهتر برای مردم فلسطین ضمیمه عملیات نظامی خود کند.
در عینحال، آقای سالیوان گفت که دولت بایدن به تلاش خود برای تضمین توافقی که امکان آزادی گروگانهای باقیمانده را فراهم کند، ادامه میدهد و تأکید کرد که اگر حماس اقدام به آزاد کردن زنان، زخمیها و گروگانهای سالخورده کند، «همین فردا آتشبس میشود.»
او گفت: «همه دنیا میخواهند آتشبس شود. کسانی که پای کار هستند باید به حماس بگویند به میز مذاکره بازگردد و برای رسیدن به توافق تلاش کند.
«نمیتوانم بگویم چه زمانی اتفاق میافتد اما میتوانم بگویم که ما همچنان به استفاده از دیپلماسی جهت رسیدن به نتیجه مطلوب برای گروگانهای آمریکایی و همه گروگانها و رسیدن به آرامش پایدار در غزه متعهد هستیم.»