تا کنون درک انسان از سیاره پلوتون فراتر از خیال نبوده است. ولی به تازگی ناسا تصاویری از سطح پلوتون منتشر کرده که توسط ماهواره «نیو هورایزن»، در ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵، با وضوح بالا از سطح این سیاره کوتوله گرفته شده است.
این ویدئو که با استفاده از فنآوری تصویربرداری موزائیکی گرد آوری شده، بخش بزرگی از سطح نیمکره پلوتون را با وضوح بالا نشان میدهد.
این تصاویر کنار هم گذاشته شده از بالا به پایین، شامل پستی و بلندیها، صخرهها، نواحی مسطح و حفرهدار، نقاط مملو از نیتروژن جامد و بخشهای دیگری از سیاره پلوتون است.
بخش قابل توجه در سطح این سیاره، دیواره سلولی از نیتروژن جامد است. این دیوارها از طریق فرایندی به نام همرفت ایجاد شده است. جالب این است که چگونه مواد مذاب به سمت بالا میروند و جایگزین مواد متراکم سرد، مواد در سطح زمین میشوند.
«ویلیام ب. مکینون»، استاد علوم زمین و سیارهای دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس و رهبر این پروژه مطالعاتی گفت: «برای نخستین بار توانستیم به ماهیت این تاولهای عجیب و غریب یخی در سطح پلوتون پی ببریم. شواهدی به دست آمده که حتی در سیارهای سرد که میلیاردها مایل از زمین فاصله دارد، تا زمانی که چیزی نرم و قابل انعطاف همچون نیتروژن جامد وجود دارد، انرژی کافی برای فعالیتهای زمین شناسی وجود دارد.»
واضح است که تصاویر بدست آمده گامی بزرگ در جهت درک بهتر جهان یخ زده است و محققان از این موفقیت تاریخی هیجان زده هستند.
«آلن آستر»، سرپرست محققان پروژه نیو هورایزن، از موسسه تحقیقات جنوب غربی بولدر درکلورادو، گفت: «این محصول جدید تصویر مغناطیسی است و آنقدر جالب است که مایلم در ماموریت دیگر تصویربرداری با وضوح بالا از سطح سیاره پلوتون شرکت کنم.»
کاوشگر نیو هورایزن با دستیابی به دورترین سیاره منظومه شمسی، موفق شد کشف اصلی خود را از منظومه شمسی کامل کند. ماموریت بعدی این فضاپیما که قرار است در ژانویه ۲۰۱۹ انجام شود، «MUS69 2014» نام دارد. در این ماموریت نیو هورایزن در «کمربند کوپر»، خارج از منظومه شمسی پرواز خواهد کرد.