بریتانیا سرمایهگذاریهای چین را به مسائل حقوق بشری و امنیت ملی خود ترجیح داد
از ۲۰ اکتبر و از لحظهای که «شی جین پینگ»، وارد بریتانیا شد، با او همچون یک پادشاه رفتار شده است. با شکوهی بسیار با سوار نظام سلطنتی از او خوشآمدگویی بهعمل آمد، به همراه ملکه از فرش قرمز گذر کرد و به ضیافت شامی مجلل دعوت شد.
«دیوید کامرون»، نخست وزیر بریتانیا و «جورج آزبون»، وزیر خزانهداری این کشور با تلاشی استادانه این پیام را رساندند که سرمایهگذاریهای چین مهمتر از مسائل حقوق بشر و حتی ملاحظات امنیت ملی این کشور است و به آنها ارجحیت دارد.
از جمله این سرمایهگذاریها، مشارکت شرکتهای دولتی چین در ساخت نیروگاههای هستهای در انگلستان است که در این مورد نگرانیهای سرویسهای اطلاعاتی کنار گذاشته شد.
«جیمز مکگرگور»، نویسنده و مشاور در زمینه تجارت، رویکرد بریتانیا در مواجه با چین را همچون «لهله سگ» دانست. وی در مصاحبهای با تلویزیون «بیبیسی» گفت: «چین به کسانی که به آن خوشآمد بگویند احترام نمیگذارد.»
چین ممکن است به بریتانیا احترام نگذارد اما براساس تحلیلی در روزنامههای دولتی، خوشآمد گویی و چاپلوسی چیزی است که چینیها دوست دارند.
اعتبار سنجی خارجی
در چند روز گذشته، روزنامههای دولتی و نیمه دولتی درحال ستایش بریتانیا و سیاستهای چین بودهاند.
سرویسهای خبری چین که سخنگوی رژیم برای تبلیغات خارجی هستند، به نمایندگان پارلمان بریتانیا توصیه میکنند که باید «مروج و تشویقکننده روابط چین و بریتانیا باشند، باید حامی دوستی بریتانیا و چین باشند و از این همکاری حمایت کنند…»
«شینهوا»، رسانه رسمی رژیم چین، چیزی شبیه شعر درباره روابط بریتانیا و چین منتشر کرده است: «از کاخ باکینگهام تا پارلمان انگلیس، صدای همکاری دوستانه در سراسر انگلستان طنینانداز است. از «عصر طلایی» در روابط دو کشور تا ادای احترام ۱۰۳ تفنگ برای چین، شور و شوق ایجاد روابط دوجانبه فراموش نشدنی بود.»
ساختار و روابط قدرتهای بزرگ درحال عبور از تقسیمات جدیدی است.
تلویزیون فونیکس
حتی وزارت دفاع بریتانیا، لحن مشابهی داشت: «هفتهها آمادهسازی برای مراسم استقبال در لندن مستلزم ۱۰ دسته و ۷ واحد نظامی بود.»
«کریستوفر فورد»، محقق و نویسنده دو کتاب درباره سیاست خارجی چین میگوید، «این نحوه استقبال دقیقاً مطابق با دیدگاه چین درباره خوشآمد گویی است.»
وی میگوید: «رژیم چین، مشتاقانه بهدنبال اعتبارسنجی خارجی است و حتی کوچکترین نشانه احترام کشورهای غربی نسبتبه چین در تبلیغات رژیم بزرگنمایی میشود.»
اکنون یکیاز شعارهای تکرارشونده در گزارشهای رسمی چین، رابطه با بریتانیا بهعنوان سرمشقی از یک ایده بحثبرانگیز درباره نحوه ارتباط و تعامل چین با جهان خارج است.
این ایده که «طرح جدیدی از روابط کشورهای بزرگ» نام دارد، توسط دولت «باراک اوباما» بااحتیاط زیرنظر گرفته شده است.
بهگفته «شیا یلیانگ»، پژوهشگر مسائل چین در موسسه «کاتو» در «واشنگتن»، بهنظر میرسد این استقبال بریتانیا از چین به بیاعتنایی ایالات متحده مربوط میشود.
شیا در مصاحبهای تلفنی اظهار داشت: «چین همیشه خواستار بهاصطلاح رابطهی اصلی با ایالات متحده بود. این بدین معنی است که چین دیگر نمیخواهد تنها از قوانین پیروی کند بلکه خواستار تعیین قوانین است. چین فکر میکند که تنها کشورهای بزرگ باید قوانین را تعیین کنند و نسبت به دیگر کشورها حرف بیشتری برای گفتن داشته باشند.»
زمانیکه شی جین پینگ به ایالات متحده سفر کرد، استقبالی که از او شد بهنظر مناسب با آنچه که چین امیدوار بود تا بهعنوان یک «کشور بزرگ و مهم» درنظر گرفته شود، نبود.
دولت اوباما تقریباً سفر وی را بهخاطر گزارشهایی مبنیبر کمپین گسترده جاسوسی چین از آمریکا لغو کرد.
همچنین شایعاتی وجود داشت که نیروی دریایی ایالات متحده یک عملیات آزادسازی در دریای چین جنوبی را هدایت کرده است؛ جایی که ارتش چین با ساخت جزایر و پایگاههای نظامی در بالای آنها ادعای مالکیت کرده است.
همراهان شی جین پینگ نیز بهطور مرتب با بنرهای معترضان مواجه و حداقل یکبار متوقف شدهاند. شیا میگوید: «از نظر چینیها این موضوع شرمآور است.»
استقبال بریتانیا با اعتراضات شدیدی روبهرو شده است. معترضان میگویند که رژیم چین مخالفانش را سرکوب میکند و لحن دولت بریتانیا در این مورد معتدل و سازگار بوده است.
مقامات ایالات متحده نیز با این تغییر موضع بریتانیا با مشکل مواجه شدهاند. یک مقام سابق دولت ایالات متحده به «فایننشال تایمز» گفته است: «چیزی که ما را ناراحت میکند این است که هیچ مشورتی با ایالات متحده صورت نگرفته است.» ایالات متحده و انگلستان هنوز هم متحدان اصلی نظامی و اطلاعاتی هستند اما نشانههایی مبنیبر امکان تغییر این موضوع وجود دارد.
بهنظر میرسد چین طمع چنین احتمالی را دارد. در مقاله هیئت تحریریه تلویزیون «فونیکس»، رسانهای طرفدار پکن، آمده است: «در سیاستهای دیپلماتیک انگلستان، جهتگیری بهسمت چین را میتوان بهعنوان پیکربندی دوباره نظام جهانی درنظر گرفت. ساختار و روابط قدرتهای بزرگ به سمت تقسیماتی جدید میرود.»
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.