Search
Asset 2

تحلیل‌‏گران: استقبال‌‏از «شی جین پینگ» در بریتانیا نشانه فرمان‌‏برداری است

ملکه الیزابت دوم در‌‏حال دست دادن با شی جین پینگ، رهبر چین در مراسم رژه گارد سوارنظام سلطنتی در‌‏طی مراسم استقبال از او. لندن، ۲۰ اکتبر ۲۰۱۵.
ملکه الیزابت دوم در‌‏حال دست دادن با شی جین پینگ، رهبر چین در مراسم رژه گارد سوارنظام سلطنتی در‌‏طی مراسم استقبال از او. لندن، ۲۰ اکتبر ۲۰۱۵. (Chris Jackson - WPA Pool /Getty Images)

بریتانیا سرمایه‌‏گذاری‌‏های چین را به مسائل حقوق بشری و امنیت ملی خود ترجیح داد

ملکه الیزابت دوم در‌‏حال دست دادن با شی جین پینگ، رهبر چین در مراسم رژه گارد سوارنظام سلطنتی در‌‏طی مراسم استقبال از او. لندن، ۲۰ اکتبر ۲۰۱۵.
ملکه الیزابت دوم در‌‏حال دست دادن با شی جین پینگ، رهبر چین در مراسم رژه گارد سوارنظام سلطنتی در‌‏طی مراسم استقبال از او. لندن، ۲۰ اکتبر ۲۰۱۵. (Chris Jackson – WPA Pool /Getty Images)

از ۲۰ اکتبر و از لحظه‌‏ای که «شی جین پینگ»، وارد بریتانیا شد، با او هم‌‏چون یک پادشاه رفتار شده است. با شکوهی بسیار با سوار نظام سلطنتی از او خوش‌‏آمد‌‏گویی به‌‏عمل آمد، به همراه ملکه از فرش قرمز گذر کرد و به ضیافت شامی مجلل دعوت شد.

«دیوید کامرون»، نخست وزیر بریتانیا و «جورج آزبون»، وزیر خزانه‌‏داری این کشور با تلاشی استادانه این پیام را رساندند که سرمایه‌‏گذاری‌‏های چین مهم‌‏تر از مسائل حقوق بشر و حتی ملاحظات امنیت ملی این کشور است و به آن‌‏ها ارجحیت دارد.

از جمله این سرمایه‌‏گذاری‎ها، مشارکت شرکت‌‏های دولتی چین در ساخت نیروگاه‌‏های هسته‎ای در انگلستان است که در این مورد نگرانی‎های سرویس‌‏های اطلاعاتی کنار گذاشته شد.

«جیمز مک‌‏گرگور»، نویسنده و مشاور در زمینه تجارت، رویکرد بریتانیا در مواجه با چین را هم‌‏چون «له‌‏له سگ» دانست. وی در مصاحبه‌‏ای با تلویزیون «بی‎بی‌‏سی» گفت: «چین به کسانی که به آن خوش‌‏آمد بگویند احترام نمی‌‏گذارد.»

چین ممکن است به بریتانیا احترام نگذارد اما بر‌‏اساس تحلیلی در روزنامه‌‏های دولتی، خوش‌‏آمد گویی و چاپلوسی چیزی است که چینی‌‏ها دوست دارند.

اعتبار سنجی خارجی

در چند روز گذشته، روزنامه‌‏های دولتی و نیمه دولتی در‌‏حال ستایش بریتانیا و سیاست‌‏های چین بوده‌‏اند.

سرویس‌‏های خبری چین که سخن‌‏گوی رژیم برای تبلیغات خارجی هستند، به نمایندگان پارلمان بریتانیا توصیه می‌‏کنند که باید «مروج و تشویق‌‏کننده روابط چین و بریتانیا باشند، باید حامی دوستی بریتانیا و چین باشند و از این همکاری حمایت کنند…»

«شین‌‏هوا»، رسانه رسمی رژیم چین، چیزی شبیه شعر درباره روابط بریتانیا و چین منتشر کرده است: «از کاخ باکینگهام تا پارلمان انگلیس، صدای همکاری دوستانه در سراسر انگلستان طنین‌‏انداز است. از «عصر طلایی» در روابط دو کشور تا ادای احترام ۱۰۳ تفنگ برای چین، شور و شوق ایجاد روابط دو‌‏جانبه فراموش نشدنی بود.»

ساختار و روابط قدرت‌‏های بزرگ در‌‏حال عبور از تقسیمات جدیدی است.

تلویزیون فونیکس

حتی وزارت دفاع بریتانیا، لحن مشابهی داشت: «هفته‌‏ها آماده‌‏سازی برای مراسم استقبال در لندن مستلزم ۱۰ دسته و ۷ واحد نظامی بود.»

«کریستوفر فورد»، محقق و نویسنده دو کتاب درباره سیاست خارجی چین می‌‏گوید، «این نحوه استقبال دقیقاً مطابق با دیدگاه چین درباره خوش‌‏آمد گویی است.»

وی می‌‏گوید: «رژیم چین، مشتاقانه به‌‏دنبال اعتبار‌‏سنجی خارجی است و حتی کوچک‌‏ترین نشانه‌‏ احترام کشورهای غربی نسبت‌‏به چین در تبلیغات رژیم بزرگ‌‏نمایی می‌‏شود.»

«شی جین پینگ»، رهبر حزب کمونیست چین به همراه ملکه الیزابت دوم سوار بر کالسکه سلطنتی پس‌‏از مراسم استقبال در اولین سفر رسمی خود به لندن. ۲۰ اکتبر ۲۰۱۵
«شی جین پینگ»، رهبر حزب کمونیست چین به همراه ملکه الیزابت دوم سوار بر کالسکه سلطنتی پس‌‏از مراسم استقبال در اولین سفر رسمی خود به لندن. ۲۰ اکتبر ۲۰۱۵. (Yui Mok/WPA Pool/Getty Images)

اکنون یکی‌‏از شعار‌‏های تکرار‌‏شونده در گزارش‌‏های رسمی چین، رابطه با بریتانیا به‌‏عنوان سرمشقی از یک ایده بحث‌‏برانگیز درباره نحوه ارتباط و تعامل چین با جهان خارج است.

این ایده که «طرح جدیدی از روابط کشورهای بزرگ» نام دارد، توسط دولت «باراک اوباما» با‌‏احتیاط زیر‌‏نظر گرفته شده است.

به‌‏گفته «شیا یلیانگ»، پژوهش‌‏گر مسائل چین در موسسه «کاتو» در «واشنگتن»، به‌‏نظر می‌‏رسد این استقبال بریتانیا از چین به بی‌‏اعتنایی ایالات متحده مربوط می‌‏شود.

«کاترین»، دوشس کمبریج، «شی جین پینگ»، رهبر چین (وسط) و ملکه الیزابت دوم در ضیافتی در کاخ «باکینگهام». لندن. ۲۰ اکتبر ۲۰۱۵
«کاترین»، دوشس کمبریج، «شی جین پینگ»، رهبر چین (وسط) و ملکه الیزابت دوم در ضیافتی در کاخ «باکینگهام». لندن. ۲۰ اکتبر ۲۰۱۵. (Dominic Lipinski – WPA Pool /Getty Images)

شیا در مصاحبه‌‏ای تلفنی اظهار داشت: «چین همیشه خواستار به‌‏اصطلاح رابطه‌‏ی اصلی با ایالات متحده بود. این بدین معنی است که چین دیگر نمی‌‏خواهد تنها از قوانین پیروی کند بلکه خواستار تعیین قوانین است. چین فکر می‌‏کند که تنها کشورهای بزرگ باید قوانین را تعیین کنند و نسبت به دیگر کشورها حرف بیش‌‏تری برای گفتن داشته باشند.»

زمانی‌‏که شی جین پینگ به ایالات متحده سفر کرد، استقبالی که از او شد به‌‏نظر مناسب با آن‌‏چه که چین امیدوار بود تا به‌‏عنوان یک «کشور بزرگ و مهم» در‌‏نظر گرفته شود، نبود.

دولت اوباما تقریباً سفر وی را به‌‏خاطر گزارش‌‏هایی مبنی‌‏بر کمپین گسترده جاسوسی چین از آمریکا لغو کرد.

همچنین شایعاتی وجود داشت که نیروی دریایی ایالات متحده یک عملیات آزادسازی در دریای چین جنوبی را هدایت کرده است؛ جایی که ارتش چین با ساخت جزایر و پایگاه‌‏های نظامی در بالای آن‌‏ها ادعای مالکیت کرده است.

همراهان شی جین پینگ نیز به‌‏طور مرتب با بنرهای معترضان مواجه و حداقل یک‌‏بار متوقف شده‌‏اند. شیا می‌‏گوید: «از نظر چینی‌‏ها این موضوع شرم‌‏آور است.»

«پرنس ویلیام»، دوک کمبریج و رهبر چین، «شی جین پینگ» در مراسمی در «لنکستر هاوس». لندن، ۲۱ اکتبر ۲۰۱۵
«پرنس ویلیام»، دوک کمبریج و رهبر چین، «شی جین پینگ» در مراسمی در «لنکستر هاوس». لندن، ۲۱ اکتبر ۲۰۱۵. (Heathcliff O’Malley – WPA Pool /Getty Images)

استقبال بریتانیا با اعتراضات شدیدی روبه‌‏رو شده است. معترضان می‌‏گویند که رژیم چین مخالفانش را سرکوب می‌‏کند و لحن دولت بریتانیا در این مورد معتدل و سازگار بوده است.

مقامات ایالات متحده نیز با این تغییر موضع بریتانیا با مشکل مواجه شده‌‏اند. یک مقام سابق دولت ایالات متحده به «فایننشال تایمز» گفته است: «چیزی که ما را ناراحت می‌‏کند این است که هیچ مشورتی با ایالات متحده صورت نگرفته است.» ایالات متحده و انگلستان هنوز هم متحدان اصلی نظامی و اطلاعاتی هستند اما نشانه‌‏هایی مبنی‌‏بر امکان تغییر این موضوع وجود دارد.

به‌‏نظر می‌‏رسد چین طمع چنین احتمالی را دارد. در مقاله هیئت تحریریه تلویزیون «فونیکس»، رسانه‌‏ای طرف‌‏دار پکن، آمده است: «در سیاست‌‏های دیپلماتیک انگلستان، جهت‌‏گیری به‌‏سمت چین را می‌‏توان به‌‏عنوان پیکربندی دوباره نظام جهانی در‌‏نظر گرفت. ساختار و روابط قدرت‌‏های بزرگ به سمت تقسیماتی جدید می‌‏رود.»

اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی