Search
Asset 2

حذف سیاست تک فرزندی چین می‌‌‏تواند منجر‌‌‏به تقویت اقتصاد این کشور شود

سیاست تک فرزندی چین
حذف سیاست تک فرزندی چین می‌‌‏تواند منجر‌‌‏به تقویت اقتصاد این کشور شود
سیاست تک فرزندی چین
کودکی بلیط قطار در دست دارد. ایستگاه قطار چینگدائو. ۱۳ ژانویه ۲۰۱۴. (STR/AFP/Getty Images)

 

تصمیم هفته گذشته حزب کمونیست چین برای کنار گذاشتن «سیاست تک فرزندی» خود، سیاستی که قدمت آن به سال ۱۹۷۹ میلادی می‌‌‏رسد، تغییر موضعی مهم و لازم برای مواجه با تشدید چالش‌‌‏های اجتماعی و جمعیتی این کشور بود.

اما دلیل دیگر حذف این سیاست، انگیزه‌‌‏های اقتصادی چین بود. مدت‌‌‏هاست که چین نگران «اقتصاد سنتی» تولید منابع فشرده و توسعه زیر‌‌‏ساخت‌‌‏های خود بوده است. اعلام رسمی تولید ناخالص داخلی ۶.۹ درصدی سه ماهه سوم سال در چین با شک و تردید مواجه شده است. اقتصاد‌‌‏دانان می‌‌‏گویند معیارهای مصرف انرژی، مخارج مصرف‌‌‏کنندگان و فعالیت‌‌‏های بانک مرکزی چین برای کاهش نرخ بهره، همه نشان‌‌‏دهنده رکود بسیار عمیق‌‌‏تری هستند.

معکوس کردن روند اقتصادی اخیر چین نیاز به یک جرقه داشت. حذف «سیاست تک فرزندی» به‌‌‏همراه کاهش رشد تولید ناخالص داخلی، از بزرگ‌‌‏ترین تغییراتی هستند که در سیاست‌‌‏های برنامه‌‌‏ریزی شده ‌‌‏ پنج سال آینده چین گنجانده شده است.

هزینه‌‌‏های مصرف‌‌‏کنندگان

هفته گذشته بانک Credit Suisse تخمین زد با حذف «سیاست تک فرزندی» چین، این کشور هر ساله ۳ تا ۶ میلیون نوزاد بیش‌‌‏تر خواهد داشت که این روند از سال ۲۰۱۷ آغاز خواهد شد.

با توجه به محاسبات این بانک، آن نوزادان اضافی نیز در هزینه‌‌‏های اضافی سالانه مصرف‌‌‏کنندگان مستقیم، حدود ۱۲۰ تا ۲۴۰ میلیارد یوان (۱۹ تا ۳۸ میلیارد دلار) ایجاد خواهند کرد. این گزارش برآورد کرده است که هزینه بزرگ کردن یک کودک، سالانه ۴۰ هزار یوان (۶۳۳۰ هزار دلار) می‌‌‏شود. هزینه‌‌‏های غیرمستقیم فزاینده در انرژی یا توسعه زیرساخت‌‌‏ها با‌‌‏توجه به افزایش جمعیت در ‌‌‏نظر نگرفته شده است.

این رقم، مخارج خرده‌‌‏فروشی سالانه مصرف‌‌‏کننده را ۴ تا ۶ درصد افزایش می‌‌‏دهد. هزینه‌‌‏های مصرف‌‌‏کننده، بخش عمده‌‌‏ای از یک اقتصاد توسعه‌‌‏یافته است و ۷۰ تا ۸۰ درصد از تولید ناخالص ایالات متحده را تشکیل می‌‌‏دهد. در نیمه اول سال ۲۰۱۵، هزینه‌‌‏های مصرف‌‌‏کننده در چین حدود ۶۰ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل داده است.

اثرات لغو قانون تک فرزندی بر بازار جهانی

به‌‌‏لطف اخبار جدید چین، صنایع لبنی کشور نیوزیلند انتظار تقاضای پودر شیر بیش‌‌‏تری خواهد داشت؛ چرا که شیر خشک، محصول عمده صادراتی نیوزیلند است. دلار نیوزیلند از زمان اعلام خبر حذف «سیاست تک فرزندی» در ۲۸ اکتبر در چین، ۱.۷ درصد افزایش پیدا کرده است.

صنعت محصولات نوزاد شاهد رشد بی‌‌‏سابقه‌‌‏ای شده است. روز ۳۰ اکتبر، مراکز مراقبت از کودکان که تولید‌‌‏کننده محصولات بهداشتی آن‌‌‏ها هستند در بورس اوراق بهادار هنگ‌‌‏کنگ با ۴۰ درصد افزایش روبه‌‌‏رو شده است. ارزش سهام سازندگان غذای کودک هم‌‌‏چون «دنون» و «مید جانسون»، افزایش یافته است. سازندگان ژاپنی و کره‌‌‏ای محصولات کودکان نیز هفته گذشته جزو برندگان بزرگ بودند. برند‌‌‏های خارجی و ژاپنی که دارای کیفیت بالایی نسبت به محصولات چینی هستند با تقاضای بالایی در چین روبه‌‌‏رو شده‌‌‏اند.

از بازندگان این جریان می‌‌‏توان به تولید‌‌‏کنندگان محصولات جلوگیری ‌‌‏از بارداری اشاره کرد. ارزش سهام صنایع «اکاموتو» ژاپن که پیش‌‌‏رو در تولید محصولات لاستیکی است در ۲۹ اکتبر، ۱۰ درصد کاهش یافت.

در بلند مدت، بزرگ‌‌‏ترین ضربه‌‌‏ای که لغو «سیاست تک فرزندی» ایجاد خواهد کرد در صنایع خدمات مسافربری و فن‌‌‏آوری احساس خواهد شد. جوانان امروزی در چین، بزرگ‌‌‏ترین مصرف‌‌‏کنندگان خدمات فن‌‌‏آوری، گوشی‌‌‏های هوشمند، گجت‌‌‏ها و سفر هستند.

با این حال، برخی از تحلیل‌‌‏گران می‌‌‏گویند، برخی از تأثیرات داشتن کودک، بی‌‌‏درنگ احساس نخواهد شد. دفتر تحقیقات جمعیت مستقر در واشنگتن پیش‌‌‏بینی کرده است که نرخ باروری در چین به‌‌‏تدریج تا سال ۲۰۵۰ به‌‌‏ازای هر زن دو فرزند افزایش خواهد داشت.

چین از سال ۲۰۱۳ به‌‌‏طور موثری «سیاست تک فرزندی» خود را برداشته است و به زوج‌‌‏هایی که خود تک فرزند بوده‌‌‏اند، اجازه داشتن دو کودک را داده است. اما تأثیر آن تدریجی است. به این معنی که فرهنگ کار شلوغ در چین و تمایل به حفظ خانواده‌‌‏های کوچک باعث شده تا برخی از زوج‌‌‏ها هنوز هم مایل به داشتن فرزند بیش‌‌‏تری نباشند.

اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی