Search
Asset 2

چهاردهمین سالگرد یازدهم سپتامبر/ نبرد با تروریسم بهانه‌ای برای سرکوب مسلمانان چین

11 سپتامبر
(Andrew Burton/Getty Images)
11 سپتامبر
مراسم یابود یازدهم سپتامبر در نیویورک (Andrew Burton/Getty Images)

چهارده سال از رویداد تروریستی یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ می گذرد. رویدادی که حزب کمونیست چین آن را دستاویزی قرار داد تا سرکوب مسلمانان اویغور ساکن ایالت سین کیانگ را شدت بخشد. «ربیا کادیر» رئیس کنگره جهانی اویغور می‌گوید که مقامات چین به بهانه واقعه یازدهم سپتامبر تمام شکل‌های صلح آمیز اختلافات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اویغور را سرکوب کرده و هرگونه خشونت در منطقه را به سه گروه تروریست‌ها، جدایی‌طلبان و مذهبیون افراطی نسبت می‌دهند.

سین‏کیانگ منطقه‏ای کوهستانی- بیابانی در شمال غرب چین است. سین‏کیانگ در زبان چینی به معنای «سرزمین نو» است. اما خود اویغورها ترجیح می دهند از این ایالت به عنوان اویغورستان یا ترکستان شرقی یاد کنند. مسلمانان اویغور در گستره هزار رنگ چین، اقلیتی مهجور و مظلوم واقع شده اند.

بی‌بی‌سی با اشاره به گزارش‌های سازمان‌های حامی حقوق بشر به استفاده فرصت‌طلبانه چین از محیط ایجاد شده پس از یازدهم سپتامبر جهت سرکوب مسلمانان سین‌کیانگ اشاره می‌کند. «علیم سیتوف»، دبیرکل انجمن اویغورهای آمریکا در این خصوص می‏گوید دولت پکن پس از حملات تروریستی سال ۲۰۰۱ به آمریکا، اویغورها را تروریست‏های چین توصیف کرده است. با این اوصاف، به هر فردی که به دلیل مخالفت با دولت چین دستگیر و یا حتی اعدام شود، برچسب تروریست یا بنیادگرای اسلامی زده می‏شود.

ایالات متحده آمریکا پس از حملات یازده سپتامبر، برای جلب حمایت چین از جنگ علیه تروریسم، جنبش اسلامی شرق ترکستان را به لیست سازمان‌های تروریستی وارد کرد. در نتیجۀ این تصمیم، برخوردهای خشونت بار و وحشیانه چین با اقلیت اویغور قابل توجیه شد.

به گفته فصلنامه «آسیای مرکزی و قفقاز» با تغییر چشم انداز امنیتی جهان پس از حوادث یازده سپتامبر و حضور نظامی آمریکا در آسیای مرکزی بر اهمیت استراتژیک این منطقه برای چین افزوده شد. جلب موافقت چین توسط آمریکا برای مبارزه با تروریسم و بنیاد گرایی و متعاقب آن حضور نظامی آمریکا در پایگاه نظامی «مناس» قرقیزستان و «خان‌آب» ازبکستان، موجب ایجاد نوعی منافع مشترک برای هر دوی چین و آمریکا به طور موقت گردید.

امروزه در کنار مشکلات امنیتی، در اثر سیاست‌های استبدادی حزب کمونیست چین، مردم سین کیانگ به لحاظ اقتصادی زندگی سختی را می گذرانند. سیاست‌های حکومت در این استان باعث سیطره اقتصادی چینی‌های نژاد هان که اکثریت جمعیت این کشور را تشکیل می دهند بر مسلمانان و در نتیجه فقر و محرومیت مسلمانان شده است. در حالی که چینی‌های هان از بیشترین تسهیلات دولتی برخوردارند و از سرمایه گذاری‌های دولتی بهره می‌برند، مسلمانان سین کیانگ در سرزمین مادری خود مانند بیگانگان زندگی می‌کنند و دولت چین را به تلاش برای نابودی آیین و فرهنگ خود متهم می کنند.

اپک‌‌‌‌‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‌‌‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی