Search
Asset 2

کنیا ده‌‏ها تُن عاج فیل را در آتش می‌‏سوزاند!

عاج فیل کنیا
(Rhett A. Butler.)

 

به‌‏دنبال توافق کشورهای آفریقایی مبنی‌‏بر حفاظت بیشتر از فیل‌‏ها، دولت کنیا تصمیم دارد بیش از ۱۰۰ تن عاج موجود در انبارهای خود را در آتش بسوزاند.

به گزارش خبرگزاری ان بی سی، «اوهورو کنیاتا»، رئیس‌‏جمهور این کشور، با هدف نشان دادن تعهد خود به برنامه حفاظت از جمعیت فیل‌‏های آفریقایی، اعلام کرد که طی روزهای آینده ذخیره‌‏های عاج خود را که متعلق به بیش‌‏از ۶۷۰۰ فیل است، در پارک نایروبی نابود می‌‏کند.

این ذخایر عظیم شامل ۱۰۵ تُن عاج فیل، ۱۳۵۰ کیلوگرم شاخ کرگدن، مقادیر زیادی چوب صندل و پوست درختان با خاصیت دارویی و پوست حیوانات نادر است.

ارزش عاج‌‏ها بیش‌‏از یکصد میلیون دلار و ارزش شاخ‌‏های کرگدن موجود در این انبارها بیش‌‏از ۸۰ میلیون دلار برآورد شده است.

آقای کنیاتا، روز جمعه در اجلاس سران کشورهای آفریقایی که در نانیوکی کنیا برگزار شد گفت: «تجارت عاج به معنای مرگ فیل‌‏ها و مرگ صنعت گردشگری است.»

اما برخی از فعالان محیط زیست با این رویکرد مخالف هستند و اعتقاد دارند، این کار شکارچیان غیرقانونی را بیشتر تشویق می‌‏کند. آنها می‌‏گویند ازبین بردن مقادیر زیادی از یک کالای نادر می‌‏تواند موجب افزایش بهای آن و تشویق بیشتر و نه کمتر افراد به شکارهای غیر مجاز شود.

کارشناسان حوزه محیط زیست هشدار داده‌‏اند که فیل‌‏های آفریقایی ممکن است طی ده‌‏های آینده منقرض شوند.

به عقیده کارشناسان متوقف کردن اقدامات شکارچیان تیرانداز و مأموران بی‌‏صلاحیت نیز تنها بخشی از راه حل است و همراه با این‌‏ها اشتیاق و میل شدید افراد به استفاده از محصولات عاجی هم بایستی ازبین برده شود.

علاقه به عاج و محصولات آن پیشینه‌‏ای هزار ساله دارد. در طول اعصار خلوص، زیبایی و سهولت حکاکی و تبدیل آن به مجسمه‌‏های ظریف و پیچیده، به عاج ارزشی ماندگار داده است.

مقابله با تقاضا و ازبین بردن بازار فروش عاج هردو مهم هستند، اما راه‌‏های دیگری نیز برای ارزشمندتر کردن فیل زنده از فیل مرده وجود دارد و آن توسعه و بهبود کیفیت پارک‌‏ها و زیستگاه‌‏های طبیعی حیوانات برای جلب گردشگران است.

دیدن این حیوانات جالب از نزدیک، برای گردشگران بسیار جذاب است و با اندکی صبر، صحنه‌‏های بی‌‏نظیری در مقابل چشمان قرار می‌‏دهد.

طی سال‌‏های اخیر کشورهای آفریقایی تمهیدات مختلفی در راستای مقابله با شکار غیر قانونی در پیش‌‏گرفتند.

کنیا در قوانین خود جریمه‌‏های سنگین و محکومیت زندان را به ‌‏منظور ایجاد عامل بازدارنده درنظر گرفته، اما پارک‌‏های حیات وحش این کشور از کمبود کارکنان و امکانات رنج می‌‏برد.

اما برنامه‌‏های اوگاندا در سال‌‏های اخیر موفقیت‌‏آمیزتر از سایر کشورهای آفریقایی عمل کرده است. این کشور توانسته تعداد فیل‌‏های خود را از ۷۰۰ تا در سال ۱۹۸۰ به ۵ هزار فیل افزایش دهد.

گابن از چتربازانی ویژه برای متوقف کردن شکارچیان فیل در جنگل‌‏های انبوه استوایی بهره برده است. همچنین با افزایش بودجه، خدمات خود در حیات وحش را به ده برابر افزایش داده و محیط بانان خود را به ۶۵۰ نفر افزایش داده است.

بوتسوانا، در سال ۲۰۱۳ قانونی به تصویب رساند که طی آن به شکارچیان غیرمجاز از هوا تیراندازی می‌‏شود، همچنین از سال ۲۰۱۴ شکار تمامی گونه‌‏های جانوری در این کشور ممنوع شد.

دولت تانزانیا هم از اواخر سال ۲۰۱۵ گشت‌‏های خود را برای به‌‏دام انداختن بیش‌‏از هزار شکارچی فیل افزایش داد. تانزانیا ۶۵ درصد از جمعیت فیل‌‏های خود طی پنج سال گذشته از دست داده است.

آفریقا منزلگاه حدود ۴۵۰ هزار تا ۵۰۰ هزار فیل است، اما سالانه بیش‌‏از ۳۰ هزار فیل به‌‏خاطر تجارت عاج در این قاره کشته می‌‏شوند.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی