به گفته قانونگذاران آمریکایی، برنامه گزارش شده رژیم چین برای ایجاد یک مرکز شنود مخفی در کوبا باید زنگ خطری برای تمامی آمریکاییها باشد.
والاستریت ژورنال به تازگی و به نقل از مقامات آمریکایی که با اطلاعات محرمانه آشنا هستند، گزارش داد که چین در جدیدترین رویارویی خود با ایالات متحده، برای احداث یک پایگاه جاسوسی الکترونیکی در کوبا با دولت این کشور به توافق رسیده است.
منابع موثق گفتهاند که این پایگاه به سازمانهای اطلاعاتی چین اجازه میدهد تا ارتباطات الکترونیکی منطقه جنوب شرقی آمریکا را جمعآوری کنند که احتمالاً شامل ایمیلها، تماسهای تلفنی و دادههای انتقال از ماهواره خواهد بود و پکن موافقت کرده است که میلیاردها دلار برای احداث این پایگاه به هاوانا بپردازد.
افشای این مرکز اطلاعاتی مخفی نگرانی گستردهای را در واشنگتن برانگیخت.
در همین زمینه سناتور ریچارد بلومنتال به اپک تایمز گفت: «هر زمان که نظارتی تا این حد نزدیک به ایالات متحده وجود دارد، باید زنگ خطر برای ما به صدا درآید.»
همچنین مایک براون سناتور جمهوریخواه سنای آمریکا این خبر را «شوم» توصیف کرد و به اپک تایمز گفت: «این اقدام چین کمونیست تهدیدی جدی برای امنیت ملی آمریکا است که نمیتوان آن را نادیده گرفت. هر آمریکایی باید در این مورد دست به کار شود. این فقط جاسوسی از دولت نیست که به اندازه کافی بد است، بلکه جاسوسی از شما، دیدن ایمیلها و دادههای شماست.»
سناتور پیت ریکتس قانونگذار دیگر آمریکایی نیز در همین زمینه گفت: «ما نباید تعجب کنیم که جمهوری خلق چین به رفتار تهاجمی خود در قبال ایالات متحده ادامه میدهد، به همین دلیل است که ما نیاز به یک موضع قوی برای عقب راندن آن داریم.»
جنگ سرد جدید
شصت و یک سال از زمانی که ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی که در حال فروپاشی بود و به طرز خطرناکی به یک درگیری هستهای نزدیک شدند، میگذرد.
در آنچه که به عنوان بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ شناخته میشود، مسکو قصد داشت بخشی از تسلیحات هستهای خود را در کوبا مستقر کند و باعث شد ایالات متحده این کشور جزیرهای را قرنطینه کند. آن اقدام باعث شد که دو کشور تا آستانه درگیری نظامی و هستهای پیش بروند. اتحاد جماهیر شوروی در نهایت عقبنشینی کرد و از استقرار تسلیحات هستهای خود در کوبا منصرف شد.
اکنون قرارداد جدید پکن با کوبا که در بحبوحه تنشهای آمریکا و چین به دنبال عبور یک بالون نظارتی چینی به سراسر ایالات متحده صورت گرفت، یادآور آن لحظات است.
در همین رابطه مایک گالاگر، رئیس کمیته منتخب مجلس نمایندگان در مورد چین، در بیانیهای ضمن اشاره به اینکه اقدام اخیر رژیم چین به ما یادآوری میکند که در یک جنگ سرد جدید هستیم که یک بار دیگر به دریچه خانه ما رسیده است، گفت عدم تعقیب دیپلماتیک شدید حزب کمونیست چین توسط آمریکا پس از بالون جاسوسی، رژیم چین را جسورتر کرده است.
همچنین مارک آر. وارنر، رئیس کمیته اطلاعاتی سنا و مارکو روبیو معاون رئیس مجلس آمریکا در بیانیه مشترکی، از دولت بایدن خواستند تا اقداماتی را برای جلوگیری از ایجاد چنین حضوری توسط سرویسهای اطلاعاتی چین انجام دهد.
در این بیانیه آمده است که «ایالات متحده باید به حملات مداوم و گستاخانه چین به امنیت کشور ما پاسخ دهد و همچنین شفاف و صریح به چین این پیام را ارسال کند که احداث یک مرکز اطلاعاتی در ۱۶۰ کیلومتری فلوریدا و ایالات متحده از سوی پکن غیر قابل قبول است.»
آنها افزودند که چنین سناریویی یک «تهدید جدی» برای امنیت ملی و استقلال ایالات متحده به وجود میآورد.