یک نشریه خارجی به نقل از وزارت امور خارجه ایالات متحده عنوان کرد که آمریکا در حالی که تنشها و تهدید حمله علیه اسرائیل افزایش یافته است، صادرات نفت ایران را تحت نظر دارد و در تلاش برای محدود کردن صادرات نفت ایران است.
بر اساس گزارش پولیتیکو، وزارت امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد که در حال بررسی اقداماتی برای محدود کردن صادرات نفت ایران است، زیرا نگرانیها درباره حمله حکومت ایران برای انتقام از اسرائیل در پی ترور اسماعیل هنیه از رهبران ارشد حماس افزایش یافته است.
طبق این گزارش، یک سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده در اظهارنظری از محدودیتهای موجود بر تجارت نفت ایران دفاع کرد.
او با بیان اینکه «دور زدن تحریمها به دلیل پرداخت به واسطهها، پولشویی و غیره بسیار هزینهبر است»، افزود: «ما ارزیابی میکنیم که رژیم ایران تنها بخش کوچکی از درآمد حاصل از فروش نفت خود را دریافت میکند.»
افزایش درآمدهای نفتی ایران با وجود تشدید تحریمها
به نوشته نشریه پولیتیکو، با وجود تشدید تحریمها علیه اقتصاد جمهوری اسلامی در سالهای اخیر، صادرات نفت این کشور به طور پیوسته افزایش یافته است.
بر اساس دادههای شرکت تحلیلگر کپلر، فروش نفت ایران در سه ماهه گذشته ۳۰ درصد افزایش داشته و صادرات سوختهای فسیلی آن به بالاترین میزان در پنج سال اخیر رسیده است.
ماه گذشته عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفته بود که جمهوری اسلامی برای فروش نفت تحت تحریمهای بینالمللی «روزانه ۲۶ میلیون دلار» به «خریدار انحصاری نفت» ایران تخفیف میدهد. کارشناسان گفتهاند منظور از این خریدار، رژیم چین است.
مجید انصاری همچنین به گروهی در ایران اشاره کرده بود که «با نام دور زدن تحریم» مدعی فروش «یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت» در روز هستند.
پیشتر کامران ندری، کارشناس اقتصادی با انتقاد از نبود سیستم سوئیفت در بسیاری از بانکهای ایران برای مبادلات اقتصادی با جهان گفته بود که چین نفت ایران را ارزان میخرد و کالای چینی را گران به ایران میفروشد.
ماه گذشته همچنین وزارت دادگستری آمریکا با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که دو متهم را به جرم توطئه برای نقض قانون «مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریمها» و توطئه برای فروش نفت ایران به چین به حبس محکوم کرده است.
در هفتههای گذشته دهها نماینده کنگره ایالات متحده آمریکا از دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در نامهای به وزیر امور خارجه و وزارت خزانهداری این کشور، خواستار تشدید تحریمها در رابطه با صادرات نفت ایران به چین شدند.
بیش از ۴۰ قانونگذار آمریکایی در نامه خود خطاب به آنتونی بلینکن و جنت ویلن تصریح کردند که چین بزرگترین خریدار نفت ایران است و ۸۰ تا ۹۰درصد صادرات نفت ایران را خریداری میکند. ایالات متحده باید قاطعانه عمل کند تا تجارت نفت ایران و چین را متوقف کند و این منبع مهم درآمد حکومت ایران را از بین ببرد.
همچنین نماینده جمهوریخواه کارولینای جنوبی طی هفتههای گذشته در سنای ایالات متحده قانونی معرفی کرد که بر اساس آن بر محصولات کشورهایی که نفت خام یا محصولات نفتی از ایران خریداری میکنند، تعرفههایی اعمال خواهد شد.
نشریه «جوئیش اینسایدر» به نقل از منابع خبری خود نوشت که سناتور «لیندزی گراهام» این قانون را با نام «قانون تعرفهها برای مبارزه با تروریسم» معرفی کرد که پس از ماهها بحث با رئیسجمهور سابق دونالد ترامپ در مورد راههایی برای جلوگیری از درآمدهای نفتی ایران مطرح شده است.