عفو بینالملل و اتحادیه ورزش و حقوق اعلام کردند که فیفا باید روند انتخاب عربستان سعودی بهعنوان میزبان جام جهانی ۲۰۳۴ را متوقف کند، مگر آنکه این کشور قبل از رأیگیری ماه آینده دست به اصلاحات اساسی در زمینه حقوق بشر بزند.
به گزارش رویترز، هیئت حاکمه جهانی فوتبال در اکتبر گذشته میزبانی جام جهانی ۲۰۳۰ را به مراکش، اسپانیا و پرتغال اعطا کرد. این درحالی است که عربستان سعودی تنها متقاضی میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ محسوب میشود.
عفو بینالملل و اتحادیه ورزش و حقوق، سیاستهای حقوق بشری کشورهای متقاضی را بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که آنها نمیتوانند الزامات حقوق بشری فیفا را برای کسب میزبانی برآورده کنند.
آنها گفتند که میزان ریسک در عربستان سعودی بسیار بیشتر است و میزبانی تورنمنت در این کشور حاشیه خلیج فارس به «نقض فاحش و گسترده حقوق بشر» منجر خواهد شد.
استیو کاکبرن، رئیس حقوق کار و ورزش عفو بینالملل، در بیانیهای گفت: «اعطای میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ به عربستان سعودی بدون دریافت ضمانتهای معتبر درخصوص انجام اصلاحات، هزینههای انسانی جدی و محتملی به دنبال خواهد داشت.»
«هواداران فوتبال با تبعیض و کارگران مهاجر با استثمار مواجه خواهند شد و بسیاری از آنها جانشان را از دست خواهند داد.»
«فیفا باید این روند را تا زمانی که اصلاحات حقوق بشری لازم برای جلوگیری از تشدید وخامت اوضاع انجام نگرفته، متوقف کند.»
فیفا اعلام کرد که گزارش ارزیابی متقاضیان جام جهانی ۲۰۳۰ و ۲۰۳۴ قبل از برگزاری کنگره فوقالعاده این سازمان در ۱۱ دسامبر منتشر خواهد شد.
سخنگوی فیفا گفت: «فیفا فرایند مناقصه مربوط به میزبانی جام جهانی ۲۰۳۰ و ۲۰۳۴ را بهطور کامل انجام میدهد.»
«این فرایند مشابه فرایندهای قبلی است که برای اعطای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۳ زنان به استرالیا و نیوزیلند، اعطای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۶ به آمریکا، مکزیک و کانادا و اعطای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۷ زنان به برزیل انجام گرفته است.»