سقف صاف آسمان سایه میافکند و شبی دیگر از راه میرسد. تعداد اندکی خانه با تنها کورسویی از نور به چشم میخورند ومن غرق تماشا ایستادهام. ستارهها سراسر آسمان را پر میکنند و از دور با روشنایی اندک خود حتی ستارهشناسان خسته را نیز برای لحظهای به دنیای فکرو تأمل فرو میبرند. ارتباط تنگاتنگی میان ستارهها با حس غریب مکاشفه و این صحنههای رمزآلود وجود دارد- و پدیده فوق الهام بخش همه فیلسوفان و مخترعین در ابداعات و نوآوریهایشان بودهاست.
با بلند شدن صدای زنگ ساعت، رؤیاها به پایان میرسد و آسمان شب در اثر آلود گیهای نوری گم میشود. این درحالی است که داگ رِیلی ستارهشناس اهل ژِنِو در نیویورک معتقد است که ستارهشناسی یکی از بزرگترین ابزار آگاهی اجتماعی است. او امیدوار است که با استفاده از این منبع الهام و شگفتی بتواند ستارهشناسی با دوچرخه و نوع جدیدی از دوچرخه و تلسکوپ را تولید کند که به این مهم دست یابد.
رِیلی نگاه کردن به ستارهها را در شب اینگونه توصیف میکند:” نگاه کردن به تلویزیونِ ماقبل تاریخ.” او میگوید رصد کردن ستارهها به احتمال زیاد فعالیتی بوده که نه تنها در بسیاری از جوامع رواج داشته بلکه بسیار حائز اهمیت نیز بوده است.
” در واقع بیشتر آنچه را که ما تمدن مینامیم مثلاً کشاورزی، همه با تکیه بر نجوم شکل گرفته است.” وی در ایمیل خود اشاره میکند: ” بیش از ۲۰۰۰ سال پیش افلاطون گفته بود: نجوم و ستارهشناسی روح انسان را به بالا و ماوراء میبرد و گویی او را از این جهان به جهان دیگری هدایت میکند.” برای همین رِیلی میخواهد همه انسانها همانند او به بالا و دوردستها نگاه کنند.
اکتشافات بزرگی در مورد ساختار و گستردگی جهان صورت گرفته است. وی میافزاید: ” ولی هماکنون ما در حال از دست دادن منابع الهام خود هستیم. آلودگیهای نوری در حال پاک کردن ستارهها از آسمان شب هستند. من از روزی که مردم دیگر نتوانند به آسمان نگاه کنند و شگفت زده نشوند، میترسم. و از بروز این حادثه میترسم که چه اتفاقی بعد از آن برای ذهنهایمان رخ خواهد داد ویا چه اتفاقی برای سیارهمان خواهد افتاد.”
نور امید و الهام
رِیلی معمولاً با همراهی یک گروه ستارهها را رصد میکند. او در پارکهایی که تلسکوپ بزرگی دارند، حلقههای زحل، اقمار مشتری و کهکشانهای دوردست دیگر را رصد میکند. وی امیدوار است که افراد دیگری که مثل او هستند نیز پس از رفتن به خانههایشان ارزش این سیارهی نادر یعنی زمین را بیشتر درک کرده و از این پس احترام بیشتری برای محیط زیست اطراف خود قائل شوند.
این مورد همچنین پایهی پروژهی بعدی او است. در واقع رِیلی با ارائهی طرح ستارهشناسی با دوچرخه جنبش جدیدی را آغاز نموده است. استفاده نکردن از خودرو و به جای آن استفاده از دوچرخههایی که قابلیت حمل تلسکوپ را دارد برای رصد کردن ستارهها به صورت ماهانه در اطراف شهر، همه و همه از این پروژه جدید نشأت می گیرند. این در حالی است که همزمان بیلبوردها مردم را برای نگاه کردن ستاره ها در پارکها فرا می خوانند.
این پروژه چندین دلیل پشت خود دارد. گروههای ستارهشناسی رِیلی روز به روز در ژنو محبوبتر میشدند. با این حال مشکلی وجود داشت که آن، ناخشنودی وی به دلیل استفاده از ماشین برای حمل و نقل تلسکوپ به اطراف شهر بود. او میافزاید: ” وقتی دیدم دوچرخه میتواند این مشکل را حل کند واقعاً شگفت زده شدم. دوچرخه همچنین میتواند درب جدیدی در گفتگو و تلاشهای جدید من در ستارهشناسی باز کند و همزمان مردم را وادار به فکر کردن دربارهی نگهداری از سیاره گرانبهایمان، زمین نماید.”
اما موضوع آنطور که بهنظر میرسید آسان نبود. ساختن یک دوچرخه که قابلیت حمل یک تلسکوپ را داشته باشد. البته باید گفت تلسکوپ اختراع شده باید یک تلسکوپ نوری و کوچک باشد و درعین حال دارای قابلیت حمل و نقل نیز باشد. بنابراین رِیلی با استفاده از کمکهای مالی وبسایت کیکاستارتر که کمکهای مالی افراد را جمعآوری میکند شروع به ساخت این تلسکوپ نمود.
برای رسیدن به این هدف او طرحهای موجود را که دارای قابلیت بیشتری بودند مورد تحقیق قرار داد. برای این نوع دوچرخه او به دنبال برخی از انواع غیر معمول آن نظیر دوچرخههای باری بود. و درخصوص تلسکوپ نیزهماکنون به طرحهایی از کمپانیهای کوچک و سازندگان تلسکوپ دی آی وای متمایل شده که میگوید قابلیت بیشتری در کوچک شدن و جمع شدن دارا میباشند.
در واقع این واکنشی به آلودگیهای نوری است …… مردم برای دیدن آسمان شب باید به مناطق دورتر سفر کنند و بنابراین برای این باید تلسکوپهای قابل حمل تری در دسترس باشد.” رِیلی می گوید: ” این پروژه با مهارتهای من هماهنگی دارد: من قبلاً تلسکوپ ساخته بودم، نه دوچرخه ! “
ممکن است که این کار دشوار باشد اما رِیلی بر این باور است که این یک پروژهی ارزشمند میباشد- وی از منابع گستردهای برای الهامات و ایدههایش درباره این پروژه بهره میگیرد. او میگوید، ” برای کارم اخیراً به دانمارک ، ویتنام و ژاپن رفتم و درهمه این مکانها مشاهده کردم که دوچرخه جزئی جدایی ناپذیر از زندگی روزانه است.”
وی میافزاید: “مدتی بود دربارهی اینکه چگونه دوچرخه میتواند در زندگیام جای بیشتری داشته باشد فکر میکردم. و درواقع انتخاب دوچرخه برای جهانی با کمبود سوخت و وجود بحران در این زمینه، انتخابی کاملاً بدیهی است.”
اینجا بود که الهامها سرازیر شدند. رِیلی روی صفحه وبسایت کیکاستار توضیح میدهد که دوچرخه به عنوان یک ابزار کامل در تحول اجتماعی محسوب میشدهاست. بنابراین این فکر را نیز در مورد تلسکوپ کردم که چرا هر دوی آنها را با هم نداشته باشیم. آیا آسمان شب میتواند الهامبخش افکارمان در مورد جنبش توسعه پایدار به نفع محیط زیست باشد؟
و حفظ محیط زیست همهی چیزی است که مورد توجه میباشد.
او میافزاید:” در بنیادیترین سطح میخواهم که مردم بتوانند این دوچرخه باربر را ببینند وبدانند که آن قابل دسترسی، سرگرم کننده، و برای سلامتی مناسب است و جایگزین خوبی برای اتومبیلها و خودروهایشان میباشد و فکر میکنم تجربه منحصر به فردی برای دیدن عظمت جهان از طریق تلسکوپ است که ذهن مردم را به ایدههای نو و روشهای جدید فکر کردن و هستیداشتن میگشاید.”