بیل گیتس، یکی از بنیانگذاران شرکت مایکروسافت، امروز ۲۶ خرداد، در پکن مورد استقبال شی جین پینگ رئیس جمهور چین قرار گرفت.
این ملاقات که توسط تلویزیون رسمی چین اعلام شده است، امری نادر برای صاحبان سرمایه و کارآفرینان بزرگ آمریکایی به شمار میرود زیرا این نخستین دیدار شی با یک سرمایهگذار خارجی خصوصی در سالهای اخیر است.
در سالهای اخیر رئیس جمهور چین تنها با تعداد انگشتشماری از این افراد نظیر تیم کوک رئیس اپل و جف بزوس رئیس آمازون دیدار داشته است.
گیتس که روز چهارشنبه در چارچوب برنامههایش در حوزه بهداشت و توسعه وارد چین شده، در دیدار با رئیسجمهور چین، از تلاشهای این کشور در تحقیقات پزشکی حمایت کرد.
همچنین بنیاد گیتس روز پنجشنبه اعلام کرد که ۵۰ میلیون دلار برای حمایت از تلاشهای چین در مبارزه با مالاریا و سل اهدا خواهد کرد.
رسانههای دولتی چینی گزارش دادند که شی جین پینگ در این دیدار به گیتس گفته است: «شما اولین دوست آمریکایی هستید که من امسال ملاقات کردم. ما همیشه به مردم آمریکا امید داشتهایم و امیدواریم که دوستی بین دو ملت ادامه پیدا کند.»
این اولین سفر بنیانگذار مایکروسافت از سال ۲۰۱۹ به چین است و این دیدار تنها دو روز قبل از سفر آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، به چین و در شرایط تنش دیپلماتیک شدید بین پکن و واشنگتن انجام شده است.
رفتار دوگانه حزب کمونیست چین با سران تجاری آمریکایی در مقایسه با سران سیاسی
به نظر میرسد چین اخیرا با آغوشی باز از سران تجاری آمریکا استقبال میکند در حالی که با سران سیاسی ایالات متحده به سردی رفتار می کند.
پکن تا حد زیادی از گفتگو در مسائل دفاعی با واشنگتن خودداری کرده است. رژیم چین اخیرا ملاقات وزیر دفاع خود با رئیس پنتاگون را رد کرد. مقامات نظامی آمریکا می گویند الان توپ در زمین پکن است.
آنتونی بلینکن، دیپلمات ارشد آمریکا، قرار است روز جمعه به پکن سفر کند، اما هنوز مشخص نیست که آیا او با شی جین پینگ دیدار خواهد کرد یا خیر.
از نظر تجاری اما، پکن برخورد خوبی با چندین شرکت مشاور آمریکایی با دفاتری مستقر در چین نداشته است.
در عین حال زمان، به نظر می رسد پکن مشتاق جذب سرمایه گذاری خارجی است؛ زیرا اقتصادش پس از پایان قرنطینههای همه گیر کووید۱۹ همچنان با مشکل مواجه است.
این نگرش و برخورد متفاوت پکن نسبت به تجارت در مقابل دولت آمریکا، نگرانیهایی را در مورد چین ایجاد کرده است که این کشور در حال افزایش زرادخانه هستهای خود، سرقت نوآوریهای خارجی برای توسعه ارتش و نفوذ در فناوری و قلمرو ایالات متحده برای جاسوسی از آمریکا است.
هشدار نسب به نزدیکی کارآفرینهای آمریکایی و حزب کمونیست چین
سفر بیل گیتس به چین و دیدار او با شی جین پینگ در حالی انجام شد که در ۷ خردادماه نیز ایلان ماسک به چین سفر و با برخی از مقامهای این کشور دیدار کرد که مورد انتقاد تعدادی از سیاستمداران آمریکایی و کارشناسان قرار گرفت.
ویوک راماسوامی، یکی از نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده، «نگرانی عمیق» خود را نسبت به سفر ایلان ماسک به چین و دیدار با وزیر امور خارجه حزب کمونیست چین ابراز کرد.
راماسوامی در توییتر نوشت: «این عمیقاً نگرانکننده است که ایلان ماسک با وزیر امور خارجه چین برای مخالفت با جدایی [اقتصاد آمریکا و چین] دیدار کرد و از ایالات متحده و چین کمونیستی به عنوان «دوقلوهای به هم چسبیده» یاد کرد.»
همچنین جان پلسون، مدیر ارشد سابق مخابرات بریتانیا با اشاره به سفر ایلان ماسک به چین هشدار داد که روابط عمیقتر مالک شرکت تسلا با حزب کمونیست چین خطرات بالقوه امنیتی و تجاری برای ایالات متحده خواهد داشت.
او با اشاره به اینکه حزب کمونیست چین میتواند بر ماسک و شرکتهایش تأثیر بگذارد و اهرم فشار داشته باشد، اضافه کرد که «شما نمیخواهید که آن شخصی که موشکهایی را ساخته است که ما را به ماه و مریخ میفرستد، تحت تأثیر چین قرار گیرد.»
همچنین جیمی دیمون، مدیر عامل بانک آمریکایی جیپی مورگان چیس نیز به تازگی از چین بازدید کرده است. دیگر بازرگانان بزرگ آمریکایی مانند رؤسای استارباکس یا جنرال موتورز نیز در هفتههای اخیر برای دیدار با نمایندگان دولت چین به پکن رفتند.
سفر کارآفرینهای مطرح آمریکایی به چین در حالی صورت گرفته است که به دنبال حملات سایبری هکرهای مرتبط با رژیم چین به آمریکا، سرقت مالکیت فکری و سقوط یک بالون نظارتی چینی بر فراز ایالات متحده تنش بین واشنگتن و پکن را افزایش داده است.
همچنین گسترش روابط چین با روسیه و افزایش اقدامات تحریکآمیز رژیم کمونیستی در دریای چین جنوبی و تایوان که از زمان پایان جنگ داخلی چین در سال ۱۹۴۹ یک دموکراسی خودگردان بوده است، تنش میان واشنگتن و پکن را تشدید کرده است.