Search
Asset 2

زمان خوردن صبحانه می‌تواند بر قند خون برخی از بیماران دیابتی تأثیر بگذارد

تحقیقات نشان می‌دهد تأخیر در صبحانه می‌تواند به مدیریت بهتر قند خون در دیابت نوع ۲ کمک کند
(AnnaStills/Shutterstock)

به تأخیر انداختن زمان صبحانه در برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بر نحوه فرآوری گلوکز در بدن تأثیر می‌گذارد و ممکن است در کنترل قند خون مؤثر باشد.

محققان استرالیایی در یک مطالعه کوچک از مزایای بالقوه به تأخیر انداختن زمان صبحانه در برخی از بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲ پرده برداشتند که نشان می‌دهد زمان خوردن صبحانه می‌تواند به اندازه چیزی که می‌خورید، در کنترل قند خون مؤثر باشد.

دکتر اِولین بی. پار، دانش‌آموخته رشته متابولیسم ورزشی، در ایمیلی به اپک تایمز گفت: «مطالعه ما به شکلی طراحی شد که انتخاب‌های خود را بشناسیم؛ این‌که تغییر زمان صبحانه و یا انجام ورزش بعد از صبحانه در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ به کنترل بیشترین مقدار گلوکز در طول روز کمک می‌کند.»

زمان صرف غذا بر سطح قند خون تأثیر می‌گذارد

این مطالعه که در نسخه نوامبر-دسامبر مجله «دیابت و سندرم متابولیک: پژوهش‌ها و بررسی‌های بالینی» انتشار یافت، ارزیابی کرده که ساعت‌های مختلف صرف صبحانه و پیاده‌روی بعد از آن چه تأثیری بر قند خون بعد از غذا- سطح گلوکز پس از صرف غذا- دارد.

در یک کارآزمایی تصادفی کنترل‌شده متقاطع که طی مدت شش هفته انجام گرفت، محققان ۱۴ بزرگسال استرالیایی مبتلا به دیابت نوع ۲ را مورد ارزیابی قرار دادند. از این بین، ۱۱ داوطلب مطالعه را به پایان رساندند.

یافته‌ها از تغییر قابل‌توجه سطح قند خون براساس زمان خوردن صبحانه حکایت دارند. خوردن صبحانه در ساعت ۹:۳۰ صبح و ساعات ظهر، نسبت به وقتی که ساعت ۷ صبح صبحانه می‌خورید، باعث کاهش سطح قند خون می‌شود.

به گفته محققان، رعایت زمان‌بندی وعده غذایی در بلندمدت می‌تواند به‌طور بالقوه باعث بهبود کنترل قند خون شود و بسیاری از پیامدهای کنترل نامطلوب قند خون- مدیریت ضعیف دیابت- را به حداقل برساند. ناتوانی در کنترل دیابت می‌تواند به طیف وسیعی از مشکلات حاد سلامتی منجر شود که از جمله می‌توان به آسیب چشمی (رتینوپاتی دیابتی)، آسیب عصبی (نوروپاتی)، بیماری کلیوی و بیماری قلبی اشاره کرد.

با این‌حال، باید توجه داشت که این یافته‌ها فقط در افراد خاصی که به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند صدق می‌کند. به گفته محققان، نتایج این مطالعه صرفاً به افرادی مربوط می‌شود که از انسولین یا سولفونیل‌اوره- که به پانکراس کمک می‌کند انسولین ترشح کند- استفاده نمی‌کنند، زیرا این‌دو دارو درصورت به تأخیر انداختن وعده غذایی باعث هیپوگلیسمی (افت قند خون) می‌شوند. از این‌رو، محققان می‌گویند افرادی که انسولین یا سولفونیل‌اوره مصرف می‌کنند، باید قبل از تغییر زمان‌بندی وعده غذایی خود با یک کارشناس مراقبت‌های بهداشتی مشورت کنند.

زمان‌بندی ورزش و وعده‌های غذایی

این پژوهش در بحبوحه افزایش نرخ جهانی دیابت انجام گرفته است. به گزارش سازمان جهانی بهداشت، تا نوامبر ۲۰۲۴ بیش از ۸۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان به دیابت مبتلا بوده‌اند. نرخ شیوع دیابت در بزرگسالان در حد فاصل سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۲ از ۷ درصد به ۱۴ درصد رسیده و دوبرابر شده است.

براساس داده‌های اخیر مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها، نرخ ابتلا به دیابت نوع ۲ به شکل قابل‌توجهی در تمام گروه‌های نژادی و قومیتی افزایش یافته است.

راهبردهای مدیریت سنتی دیابت شامل اصلاح سبک زندگی از طریق افزایش فعالیت فیزیکی و انتخاب مواد غذایی سالم‌تر می‌شود. برخی از تحقیقات نشان می‌دهند که زمان‌بندی مداخلاتی مانند تمرینات ورزشی می‌تواند عملکرد شما را در کنترل قند خون تقویت کند.

پار افزود: «به تأخیر انداختن زمان صبحانه ممکن است به دلیل فعالیت‌های فیزیکی اتفاقی که قبل از صرف غذا دارید، به کنترل سطح گلوکز کمک کند و می‌تواند یک راهبرد کاربردی باشد.»

پار در ایمیلی گفت: «اگر زود صبحانه می‌خورید، بعد از آن پیاده‌روی کنید تا به بدن‌تان کمک کنید گلوکزِ در گردش را فرآوری کند. اگر بتوانید زمان خوردن صبحانه را به تأخیر بیندازید (نه این‌که صبحانه نخورید!) و از قبل اندکی فعالیت اتفاقی داشته باشید، احتمالاً بعد از صرف صبحانه گلوکز کمتری در بدن‌تان خواهید داشت.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی