به نظر میرسد که پکن تعرفههای قریبالوقوع آمریکا را فرصتی برای جلب توجه متحدان در منطقه هند-آرام میبیند.
شی جینپینگ، رهبر حزب کمونیست چین، به کریستوفر لوکسون، نخستوزیر نیوزیلند، گفته که نیوزیلندیها باید پکن را به چشم یک «فرصت» ببینند، نه تهدید.
این دیدار پس از آن رخ داد که دولت محافظهکار نیوزیلند در سالهای اخیر به همسویی با متحدان غربی سنتی خود روی آورده و در عینحال سعی کرده که روابط اقتصادی خود را با چین حفظ کند.
ایندو رهبر در نشست سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا-اقیانوسیه که آخر هفته در لیمای پرو برگزار شد، بهصورت حضوری ملاقات کردند.
تمجید از «استقلال راهبردی» آنتونی آلبانیزی، نخستوزیر استرالیا، در سرمقاله روزنامه چاینا دیلی حزب کمونیست چین را هم به این اضافه کنید.
به نظر میرسد که پکن نگرانی فزاینده کشورهای کوچکتر هند-آرام درخصوص محدودیتهای تجاری آمریکا را به چشم یک فرصت میبیند.
لوکسون تقریباً دوازده جلسه دوجانبه در حاشیه نشست سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا-اقیانوسیه داشته و به خبرنگاران گفته که موضوع تعرفههای دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، در هیچیک از جلسات او مطرح نشده است.
با اینحال، لوکسون تأیید کرد که افزایش حمایتگرایی و نقض ادامهدار نظم قانونمحور جزو موضوعات اصلی بودند؛ رویکردی متواضعانه برای کشورهای کوچکتر تا از نگرانیهای خود درخصوص سیاستهای ترامپ بگویند.
از هر چهار شغل نیوزیلند یک شغل با تجارت گره خورده است. افزایش ۱۰ درصدی قیمت کالاهایی که نیوزیلند در سومین بازار بزرگ صادرات خود، یعنی آمریکا، میفروشد، میتواند تبعات گستردهای به دنبال داشته باشد.
لوکسون: کشورهای کوچکتر باید با هم کار کنند
لوکسون طی دو روزی که در پرو اقامت داشت، وقت خود را بیشتر صرف تشویق رهبران اقتصادهای صادراتی کوچک کرد تا همکاری بیشتری با یکدیگر داشته باشند و نفوذ و قدرت بیشتری به دست آورند.
او همچنین هشدار داد که ناظران بینالمللی مانند سازمان تجارت جهانی، که از قدیم در نقش قانونگذار عمل کردهاند، نیازمند رشد و تقویت هستند.
نیوزیلند احتمالاً جدا از مسائل تجاری از دغدغههای همیشگی خود- حقوق بشر، آزمایش موشکی، رفتار خصمانه در اقیانوس آرام- نیز صحبت کرده و شی نیز احتمالاً آنها را کماهمیت جلوه داده یا بهطور کلی تکذیب کرده است.
پاسخ مرسوم پکن به نگرانیهای مربوط به اقدامات این کشور در منطقه هند-آرام این است که ائتلاف آمریکا و متحدانش را مقصر بروز این مشکلات میداند و میگوید پکن صرفاً به آنها واکنش نشان میدهد.
شی همچنین نسبت به تمایل نیوزیلند به پیوستن به ستون دوم آکوس که به اشتراک فناوری و مسائل غیرهستهای این پیمان مربوط میشود، ابراز نگرانی کرد.
با اینحال، لوکسون به رسانهها گفت که این توافق را برای ثبات و امنیت منطقه مفید میداند. فرض بر این است که آمریکا میتواند مفاد ستون اول پیمان (زیردریاییهای هستهای) را محقق کند و رئیسجمهور و وزیر دفاع جدید این کشور، در مقایسه با همتایان قبلی خود، دیدگاه متفاوتی نسبت به اهمیت این پیمان نداشته باشند.
در عینحال، در مورد چین به نظر میرسد که تلاش اول شی برای جلب توجه نیوزیلند نافرجام بوده است. لوکسون با اشاره به وضع موجود گفت که پکن میتواند در نقش یک شریک ظاهر شده و از منظر تجاری به چشم یک فرصت دیده شود، اما همچنان تهدیدی بالقوه برای ثبات هند-آرام قلمداد میشود.