کمیسیون اروپا روز چهارشنبه به خودروسازان اعلام کرد که از ماه جولای تعرفههای ۳۸.۱ درصدی را روی خودروهای الکتریکی وارداتی چین اعمال میکند؛ اقدامی که چین آن را مصداق حمایت از تولید داخل خواند اما گفت که تأثیر قابلتوجهی روی صنعت خودروسازی این کشور نخواهد داشت.
کمتر از یک ماه پس از اینکه واشینگتن تعرفه خودروهای برقی چینی را در افزایشی چهاربرابری به ۱۰۰ درصد رساند، بروکسل اعلام کرد که به تعرفه ۱۰ درصدی خودروهای بیوایدی، جیلی و سایک به ترتیب ۱۷.۴، ۲۰ و ۳۸.۱ درصد اضافه میکند که به دریافت یارانه مازاد این شرکتها مربوط میشود.
بازارهای جهانی مملوء از خودروهای برقی ارزانقیمت چینی هستند که به واسطه دریافت یارانههای دولتی بسیار ارزان قیمتگذاری میشوند.
این اقدام به گفته برخی تحلیلگران میتواند برخی از خودروسازان چینی را به سمت ورشکستگی سوق دهد و به تشدید چالشهای پیش روی دومین اقتصاد بزرگ جهان دامن بزند.
تحقیقات ضد یارانهای کمیسیون اروپا که بهطور رسمی از ۴ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد.
شرکای تجاری پکن در قبال سرازیر شدن محصولات ارزانقیمت ساخت چین به بازارهای خود و بویژه درخصوص واردات خودروهای برقی، باتریها و دیگر فناوریهای سبز که کسبوکارها و کارگران داخلی را در موضع ضعف رقابتی قرار میدهد، بهطور فزایندهای دست به عصا حرکت میکنند.
اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، که در آستانه آغاز دومین دوره پنجساله ریاست خود است، وعده داده بود که اگر ثابت شود خودروسازان اروپایی به واسطه دستکاری بازار و رقابت ناعادلانه به مشکل خوردهاند، «قاطعانه عمل خواهد کرد.»
خانم فون در لاین در سخنرانی سالانه خود درباره وضعیت اتحادیه اروپا در اکتبر گذشته ضمن اعلام آغاز تحقیقات ضد یارانهای گفت: «بازارهای جهانی مملوء از خودروهای برقی ارزانقیمت چینی هستند که به واسطه دریافت یارانههای دولتی بسیار ارزان قیمتگذاری میشوند و این روند بازار ما را به بیراهه میکشاند.»
گروه حملونقل و محیطزیست در تحلیلی که در ماه مه منتشر شد، گزارش داد که تقریباً یکپنجم خودروهای برقی فروختهشده در اروپا در سال ۲۰۲۳ ساخت چین بودند. بیش از نیمی از خودروهای تولیدی در چین، محصولِ شرکتهای غربی مانند تسلا و بیامو بودند. با اینحال، این روند از رشد قابلتوجه برندهای داخلی چینی حکایت دارد که ۷.۹ درصد از بازار اروپا را در سال ۲۰۲۳ به خود اختصاص دادند. این درحالی است که سهم چین در سال ۲۰۱۹ تنها ۰.۴ درصد بوده است. تحلیلگران گروه حملونقل و محیطزیست پیشبینی کردند که سهم چین تا سال ۲۰۲۷ به ۲۰ درصد خواهد رسید.
مشاوران اقتصادی شرکت آلیانتس آلمان در گزارش سال ۲۰۲۳ خود اعلام کردند که اگر رقبای چینی به افزایش سهم بازار خود در اروپا ادامه دهند، خودروسازان اروپایی ممکن است تا سال ۲۰۳۰ هر سال ۷ میلیارد یورو (۷.۵۱ میلیارد دلار) از سود خالصشان را از دست بدهند.
بهطور کلی از کمیسیون اروپا انتظار میرفت که تعرفههای موقت سنگینتری را روی واردات خودروهای برقی چین اعمال کند. گروه رودیوم، شرکت تحقیقاتی مستقر در نیویورک، پیشبینی کرده که خودروسازان چینی با تعرفههای ۱۵ تا ۳۰ درصدی مواجه خواهند شد که از تعرفه ۱۰ درصدی کنونی اتحادیه اروپا بیشتر است. در گزارش گروه رودیوم در ماه آوریل آمده است که تولیدکنندگان چینی بهرغم وضع این تعرفهها همچنان میتوانند به لطف «مزیت قیمت رقابتی» خود «حاشیه سود بیدردسرشان» را در صادرات خودرو به اروپا حفظ کنند. گروه رودیوم میگوید مقابله با این روند مستلزم وضع تعرفههای ۴۰ تا ۵۰ درصدی است.