وزارت امور خارجه آلمان با انتشار بیانیهای به بسته شدن موسسه آلمانی گوته در تهران واکنش نشان داد و این اقدام را محکوم کرد. سفیر جمهوری اسلامی نیز به این وزارتخانه احضار شد.
سخنگوی وزارت خارجه آلمان اعلام کرد: «ما اقدامات مقامات امنیتی ایران علیه موسسه زبان آلمانی در تهران را محکوم میکنیم. این اقدام را نمیتوان با هیچ چیز توجیه کرد. تبادل زبان اساس درک و تفاهم متقابل است.»
در این بیانیه آمده است که موسسه گوته «مکانی به رسمیت شناخته شده» است که در آن افراد برای «فراگیری زبان» تلاش میکنند. کارکنان این موسسه «بسیار متعهد به کار خود» هستند و هدف آن «تقویت پیوند میان مردم ایران و آلمان» است.
دفاتر موسسه «گوته» وابسته به دولت آلمان، صبح روز گذشته توسط ماموران پلیس در تهران بسته شد. برخی گمانهزنیها از اقدام متقابل جمهوری اسلامی در پاسخ به بسته شدن مرکز اسلامی در هامبورگ حکایت دارد.
وزارت خارجه آلمان همچنین در بیانیه خود تایید کرد که سفیر جمهوری اسلامی به وزارت خارجه این کشور احضار شده است. این وزارتخانه از دولت جدید در ایران خواسته است که اجازه دهد روند تدریس به فوریت از سر گرفته شود.
مؤسسه غیرانتفاعی گوته که گفته شده وظیفه آن گسترش زبان و فرهنگ آلمانی است، در سال ۱۹۹۵ توسط سفارت آلمان در ایران تأسیس شد و آزمونهای بینالمللی را برگزار میکرد.
رسانه «نور نیوز» نزدیک به «شورای عالی امنیت ملی ایران» روز گذشته با انتشار خبر بسته شدن این دفاتر نوشت: «گفته میشود این اقدامی متقابل برای بستن مراکز فرهنگی و اسلامی در آلمان است.»
خبرگزاری «میزان» وابسته به قوه قضائیه جمهوری اسلامی اعلام کرد که صبح روز سهشنبه، دو شعبه از «مراکز غیرقانونی» وابسته به دولت آلمان که با نقض قوانین کشور، مرتکب «اعمال غیرقانونی متعدد» و «تخلفات گسترده مالی» شده بودند، با دستور مقام قضایی تعطیل شدند.
ماه گذشته دولت آلمان یک مرکز اسلامی مستقر در هامبورگ را به اتهام ترویج ایدئولوژی جمهوری اسلامی و حمایت از گروه شبهنظامی حزبالله لبنان تعطیل کرد.
گروه «مرکز اسلامی هامبورگ» که یک مسجد در هامبورگ را مدیریت میکند، مدتها تحت نظارت سازمان اطلاعات داخلی آلمان قرار داشته است.
سال گذشته حزب سبز آلمان خواستار تعطیلی مراکز اسلامی هامبورگ و فرانکفورت شده بود که زیر نظر جمهوری اسلامی اداره میشدند.
پیشتر مرکز اسلامی هامبورگ وابسته به جمهوری اسلامی از دستگاه امنیت داخلی آلمان به دادگاه عالی اداری هامبورگ شکایت کرده بود.
همچنین در هفتههای گذشته، رسانه ایران اینترنشنال اعلام کرد که نصیر نیکنژاد امام جماعت مرکز اسلامی برلین، از آلمان دیپورت شده است.
بر اساس گزارش این رسانه، نصیر نیکنژاد و همسرش پس از بازگشت از مرخصی یک ماهه، در فرودگاه برلین بازداشت و به ایران بازگردانده (دیپورت) شدهاند.
طبق این گزارش، هنوز از سرنوشت دیگر امامان جماعت در آلمان و اینکه آیا آنها نیز به ایران بازگردانده شدهاند یا خیر، اطلاعی در دست نیست.