تجارت نیوز به نقل از یک منبع آگاه درباره وضعیت دارو در کشور گزارش داده که نبود کنترل کیفی باعث افزایش مرگ بیماران دیالیز صفاقی در ایران شده است.
علی میررضایی، یکی از دستاندرکاران خط تولید یکی از شرکتهای دارویی با بیان این مطلب به تجارت نیوز گفته است: «شرکتهای دارویی مجبورند داروها را بدون کنترل کیفی راهی بازار کنند، تا مانع از وضعیت بحرانی کمبود دارو شوند. درباره محلول مورد استفاده بیماران صفاقی نیز همین اتفاق رخ داده است.»
سلمان اسحاقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان اخیرا اعلام کرده است که ۷۰ بیمار دیالیزی به دلیل مصرف محلول آلوده به آلومینیوم فوت کردند.
به گفته میررضایی، «محلولی که به این بیماران تزریق شده است بنا بر نتایج آزمایشهای انجامشده بین پنج تا ۱۰ برابر حد مجاز، آلومینیوم داشته که این مساله مشکلات حادی در بیماران ایجاد کرده است. عموماً چنین آلودگیای غشای مغزی بیمار را دربر میگیرد و وارد ریه میشود و به این ترتیب قدرت تنفس راحت را از آنها میگیرد.»
حسین کرمانپور، سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت در اینباره با انتشار پستی در ایکس نوشته است: «مطرح کردن فوت ۷۰ هموطن ما در موضوع دیالیز که تماماً در دوره قبل اتفاق افتاده بسیار تاسف برانگیز و طرح آن در این زمان شاید به انگیزه رسیدگی سریعتر قضایی باشد. در همان دولت، پرونده قضایی تشکیل شده و احتمالاً با تسریع در رسیدگی میتوان پاسخگوی افکار عمومی بود. اما نکته مهمی که وزارت بهداشت به آن به طور جد اذعان دارد آن است که با اقدامات فوری مایع صفاقی آلوده همان زمان از بازار جمعآوری شده و در حال حاضر جای هیچ نگرانی وجود ندارد.»
به گفته سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس، مشکل فقط به سال گذشته محدود نمیشود. «در وهله اول گفته شد ۱۰ تا ۱۲ بیمار دیالیزی در شهرهای مشهد و اصفهان بهدلیل استفاده از محلول و با علائم مغزی، عفونتی، تشنجی و کما جان خود را از دست دادند و پس از مدتی آمار فوتیها به ۵۰ نفر رسید و تاکنون ۷۰ نفر جان خود را از دست دادند. هر چند از بررسی این موضوع در کمیسیون بیش از سه ماه میگذرد و دستگاه قضا باید برخوردهای جدی را اعمال میکرد؛ اما متأسفانه براساس شنیدهها باخبر شدیم، مجدداً از همین شرکت خواسته شده که تولیددارو را انجام دهد.»
رسانههای داخلی ایران، «شرکت ثامن» یک شرکت تولید دارویی وابسته به «آستان قدس رضوی» را شرکت تولیدکننده این محلولهای مرگبار میدانند.
روزنامه عصر ایران در اینباره گزارش داده است: «شرکت ثامن، تنها تولیدکننده محلولهای دیالیز صفاقی در کشور است، قبلاً مدیرعامل این شرکت گفته بود که آنها ظرفیت تولید روزانه ۲۵ هزار کیسه محلول دیالیز صفاقی را دارند و در صورت نیاز میتوانند حدود پنج هزار بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی را تحت پوشش تولید محلول دیالیز صفاقی قرار دهند.»
بیمارانی دیالیز صفاقی، دچار نارسایی کلیه هستند و از طریق شکم باید محلولی را دریافت کنند که وارد فضای صفاقی بدنشان میشود و خونشان را از آلودگیهایی شامل مواد کراتینی، پتاسیم و سایر سموم پاکسازی میکند.