Search
Asset 2

پژوهش جدید از تأثیر منحصر‌به‌فرد قهوه بر روده حکایت دارد

قهوه به شکل قابل ‌توجهی بر سطح باکتری ‌های روده تأثیر می‌گذارد. این یافته‌ها نشان می‌دهند که غذاها چه ارتباطی با میکروبیوم‌های روده دارند و چه تأثیری بر سلامتی می‌گذارند.
(Freepik)

براساس پژوهش اخیر، افرادی که قهوه می‌نوشند، ۸ برابر بیشتر از افرادی که قهوه نمی‌نوشند، از یک باکتری خاص روده برخوردارند.

این مطالعه بین‌المللی که عادت به قهوه را در حدود ۷۷ هزار و ۲۰۰ داوطلب در ۲۵ کشور بررسی کرد، نشان داد که مصرف قهوه ردپای میکروبی مشخصی از خود به‌جا می‌گذارد. محققان می‌توانند با بررسی باکتری‌های روده با دقت ۹۵ درصد تشخیص دهند که آیا داوطلبان قهوه می‌نوشند یا خیر.

قهوه چگونه بر میکروبیوم روده تأثیر می‌گذارد

مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۱ نشان داد که قهوه در بین بیش از ۱۵۰ خوراکی بررسی‌شده، بیشترین همبستگی را با ترکیب میکروبیوم دارد و بویژه در حدود هزار نفر از داوطلبان بر سطح باکتری Lawsonibacter asaccharolyticus تأثیر می‌گذارد.

مطالعه اخیر محققان مرکز زیست‌شناسی یکپارچه در دانشگاه ترنتو ایتالیا و دانشگاه هاروارد که در ماه نوامبر در ژورنال میکروبیولوژی نیچر انتشار یافت، با هدف درک بهتر تأثیر قهوه بر سلامت روده انجام گرفت.

در این راستا، محققان داده‌های رژیم غذایی و پزشکی حدود ۲۳ هزار نفر را در آمریکا و بریتانیا به همراه داده‌های عمومی ۵۴ هزار و ۲۰۰ نفر از سراسر جهان ارزیابی کردند. آن‌ها نمونه‌های مدفوع قهوه‌خورها را با افرادی که قهوه نمی‌نوشیدند مقایسه کردند تا به تفاوت‌های موجود در ترکیب باکتری‌های روده پی ببرند.

این مطالعه از ارتباط قابل‌توجه بین مصرف قهوه و سطح باکتری L. asaccharolyticus حکایت داشت، به‌نحوی که سطح این باکتری در قهوه‌خورها حدوداً ۵ تا ۸ برابر بیشتر از افرادی بود که قهوه نمی‌نوشیدند.

این روند در سطح جهانی پابرجا بود و نشان داد که باکتری L. asaccharolyticus در مناطقی مانند لوکزامبورگ، دانمارک و سوئد که مردمان آن‌ها قهوه‌خور هستند، شایع‌تر است. در مقابل، این باکتری در کشورهایی مانند چین، آرژانتین و هند تقریباً وجود خارجی ندارد.

این یافته‌ها نشان می‌دهند که غذاها چه ارتباطی با میکروبیوم‌های روده دارند و چه تأثیری بر سلامتی می‌گذارند.

تیم تحقیقاتی نشان داد که نمایه میکروبیوم می‌تواند با دقت ۹۵ درصدی نشان بدهد که فرد قهوه می‌نوشد یا خیر. یک ارزیابی آزمایشگاهی ثابت کرد که سرعت رشد L. asaccharolyticus در محیط آزمایشگاه در مجاورت قهوه افزایش پیدا می‌کند. مشاهدات بیشتر نشان داد افرادی که زیاد قهوه می‌نوشند، L. asaccharolyticus بیشتری دارند.

به‌رغم این یافته‌ها، تأثیر L. asaccharolyticus بر تندرستی انسان نامشخص است. وجود این باکتری در میکروبیوم روده با افزایش سطح هیپورات ارتباط مستقیم دارد. هیپورات یکی از شاخص‌های سلامت متابولیک و سلامت روده است و به واسطه میکروب‌هایی تولید می‌شود که پلی‌فنل‌های موجود در قهوه را متابولیزه می‌کنند.

نیکولا سگاتا، استاد ژنتیک و رئیس آزمایشگاه متاژنومیک محاسبه‌ای در مرکز زیست‌شناسی یکپارچه، به اپک تایمز گفت: «هیچ‌گونه شواهد قطعی درباره مفید یا مضر بودن باکتری Lawsonibacter asaccharolyticus وجود ندارد. تیم تحقیقاتی ما برای ارائه پاسخ بهتر به این مسئله در حال انجام آزمایشات بیشتر است.»

آینده آزمایشات میکروبیوم

تیم تحقیقاتی قصد دارد پژوهش‌های خود را در رابطه با تأثیر دیگر خوراکی‌ها بر میکروبیوتای روده گسترش دهد. با این‌حال، محققان می‌دانند که تعیین مقدار دقیق غذای مصرفی چالش‌برانگیز است.

به گفته سگاتا، این یافته‌ها نشان می‌دهند که می‌توانیم از خوراکی‌ها برای افزایش فراوانی یا نرخ میکروب‌های خاص روده که ظاهراً مفید هم هستند، استفاده کنیم. او گفت: «برای دستیابی به این هدف، باید تحقیقات خود را در رابطه با بسیاری از غذاها و میکروب‌ها گسترش دهیم و این دقیقاً همان چیزی است که در حال حاضر روی آن کار می‌کنیم.»

محققان آینده‌ای را پیش‌بینی می‌کنند که در آن می‌توانیم از آزمایش میکروبیوم برای ارائه پیشنهادات غذایی شخصی‌سازی‌شده جهت تأمین باکتری‌های خاص به کمک غذاهای خاص استفاده کنیم. این رویکرد می‌تواند با در نظر گرفتن روابط پیچیده بین غذا و ترکیب میکروبیوم، به ما کمک کند تا رژیم غذایی‌مان را برای سلامتی بهتر بهینه‌سازی کنیم.

سگاتا افزود: «وقتی چیزی مانند قهوه را در نظر می‌گیریم که گردآوری اطلاعات مربوط به آن آسان است و به‌طور مرتب نوشیده می‌شود یا اصلاً مصرف نمی‌شود، ارتباطات پررنگ‌تر و واضح‌تر جلوه می‌کنند.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی