چراغهای شهر، شب را روشن میکنند، اما این چراغها و دیگر اشکال نور میتوانند ریتم شبانهروزی را مختل کرده و ما را بهطور بالقوه در برابر بیماری آسیبپذیرتر کنند.
تأثیر تلألو چراغهای شهر ممکن است فراتر از کمک به پیدا کردن راه در طول شب باشد و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش دهد.
تحقیق جدیدی که در مجله پیشگامان علوم اعصاب منتشر شده از ارتباط بین آلودگی نوری شبانه و شیوع بیماری زوال تدریجی مغز حکایت دارد.
مختل شدن ریتم شبانهروزی
رابین وویت-زووالا، دانشیار مرکز پزشکی دانشگاه راش و نویسنده اصلی این مطالعه، به اپک تایمز گفت: «فرضیه ما این است که آلودگی نوری با مختل کردن ریتم شبانهروزی طبیعی که مثل «ساعت» عمل میکند، روی سلامتی تأثیر منفی میگذارد. این ریتم تقریباً تمام ابعاد زیستی از جمله خواب، بیداری و فرایندهای زیستشیمیایی را تنظیم میکند.»
وویت-زووالا میگوید با اینکه ارتباط بین قرار گرفتن در معرض نور و آلزایمر سازوکار دقیقی ندارد، برخی از عوامل ژنتیکی مؤثر بر آلزایمر زودرس میتوانند روی واکنشهای فردی به استرسهای محیطی از جمله نور شبانه تأثیر بگذارند.
وویت-زووالا افزود: «یافتهها نشان میدهند که مختل شدن ریتم شبانهروزی افراد را در برابر بیماری آسیبپذیرتر میکند و به نظر میرسد که اختلال ریتم شبانهروزی میتواند به زوال تدریجی مغز منجر شود.»
اختلاف سنی مرتبط با آلزایمر و آلودگی نوری
تیم تحقیقاتی نقشههای آلودگی نوری آمریکا را تحلیل کرد و ارتباط آنها را با دادههای پزشکی موجود در رابطه با عوامل خطر شناختهشده بیماری آلزایمر مورد بررسی قرار داد. محققان ایالتها را براساس شدت نور شبانه طبقهبندی کردند و دریافتند که درحالیکه آلزایمر و آلودگی نوری در افراد ۶۵ ساله و بالاتر همبستگی دارند، افراد کمتر از ۶۵ سال به شکلی نامتناسب تحت تأثیر قرار میگیرند.
قرار گرفتن بزرگسالان جوانتر در معرض نور شدید شبانه نسبت به دیگر عناصر مرتبط با سلامتی، اعم از سوءمصرف الکل، بیماری مزمن کلیوی و چاقی، بهعنوان یک عامل خطر بزرگ برای آلزایمر در نظر گرفته شده است.
دلایل افزایش این آسیبپذیری نامشخص است، اما محققان گمان میکنند که به تغییر میزان حساسیت به نور در بین جوانان مربوط میشود.
آموزش درباره خطرات روشنایی شب
این یافتهها از نیاز به ارزیابی مجدد نقش عوامل محیطی در شیوع آلزایمر حکایت داشته و بر اهمیت افزایش اطلاعرسانی عمومی درخصوص پیامدهای قرار گرفتن در معرض نور مصنوعی شبانه بر سلامتی تأکید دارند.
کسانی که در مناطق آلوده به نور زندگی میکنند، باید به فکر تغییر سبک زندگی و استفاده از پردههای ضدنور یا ماسک خواب باشند. از این گذشته، کاهش قرار گرفتن در معرض نور آبی در داخل خانه از طریق دیمر، فیلترها و نورهای گرم میتواند به کاهش این خطر کمک کند.
تحقیقات قبلی از ارتباط بین قرار گرفتن در معرض آلودگی نوری شبانه و افزایش خطر ابتلا به اختلالات سلامتی از جمله سرطان سینه، دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و سکته حکایت دارند.