ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل گفته است که وضعیت کنونی حقوق بشر و حقوق زنان در افغانستان باید وجدان بشریت را تکان دهد و جامعه جهانی به دنبال مشروعیتبخشی و عادیسازی روابط با طالبان نباشد.
او روز سهشنبه، ۱۸ ژوئن در پنجاه و ششمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل گفت که امارت اسلامی طالبان طی یک سال گذشته، ۵۲ حکم علیه زنان و دختران صادر کرده است که این احکام به معنی افزایش فقر، ممانعت از تحصیل دختران و تن دادن به ازدواج اجباری است.
او همچنین از جامعه بینالمللی خواسته است تا «آپارتاید جنسی» علیه زنان افغانستان را مصداق جنایت علیه بشریت به رسمیت بشناسد.
هدربار، رئیس بخش زنان دیدهبان حقوق بشر با حمایت از گزارش جدید گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان در صفحه ایکس خود نوشته است که گزارش جدید ریچارد بنت «تکاندهنده است و خشونتهای شوکه کننده و رو به افزایش طالبان علیه زنان و دختران افغانستان روایت میکند اما مشکلی وجود دارد؟ به نظر میرسد که سازمان ملل برای راضی نگه داشتن طالبان، حاضر نمیشود که حتی به گزارش نماینده خودش توجه کند.»
او همچنین با اشاره به برگزاری نشست سوم دوحه بدون حضور زنان در ۳۰ ژوئن افزوده است: «من درباره عملکرد سازمان ملل بدبین هستم. من این نوع نگاه را از طریق تجربه کار در این سازمان بدست آوردم. من برای سازمان ملل در چهار کشور، در پنج دفتر و در دو آژانس این سازمان کار کردهام. من میدانم که سازمان ملل تا چه اندازه براساس منافع سیاسی عمل میکند و چه سازشهای مشکلآفرینی انجام میدهد، اما این کار سازمان ملل (حذف زنان از نشست سوم دوحه) برای من شوکهکننده است.»
رئیس بخش زنان دیدهبان حقوق بشر بعد از نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره افغانستان در دسامبر سال گذشته هشدار داد که سازمان ملل در آستانه «سازش بزرگ» با طالبان است. او با ابراز «نگرانی عمیق» گفت که سازمان ملل هدف اصلی خود را در افغانستان از دست داده است.
همچنین دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان موسوم به یوناما نیز در گزارشهای اخیر خود از آوردن نام امارت اسلامی طالبان خودداری کرده است و از طالبان به عنوان «مقامات فعلی افغانستان» و از سقوط دولت افغانستان در آگوست ۲۰۲۱ و برسر کار آمدن طالبان به عنوان «یک گذار سیاسی» نام برده اند.
در پاییز سال ۱۴۰۲ دهها نهاد مدنی افغانستان در نامهای به سازمان ملل، یوناما را به «سفیدنمایی» طالبان متهم کردند.
رژیم کمونیستی چین از زمان به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان با این گروه روابط نزدیکی را برقرار کرده است.