Search
Asset 2

کشف مواد شیمیایی سمی الکترونیکی در اسباب‌بازی‌های کودکان و وسایل آشپزخانه

پیشگیرنده‌های شعله که از وسایل الکترونیکی بازیافتی تهیه می‌شوند، وسایل پلاستیکی سیاه‌رنگ آشپزخانه، اسباب‌بازی‌ها و ظروف غذا را آلوده می‌کنند.
(vin.rusanov/Shutterstock)

براساس یک مطالعه جدید، پیشگیرنده‌های شعله که از وسایل الکترونیکی بازیافتی تهیه می‌شوند، وسایل پلاستیکی سیاه‌رنگ آشپزخانه، اسباب‌بازی‌ها و ظروف غذا را آلوده می‌کنند.

پیشگیرنده‌های شعله ترکیبی است که به برخی محصولات پلاستیکی یا پارچه‌ای اضافه می‌کنند تا از شعله‌ور شدن آن جلوگیری کنند.

کاردک پلاستیکی سیاه‌رنگی که در کشوی آشپزخانه خود دارید، ممکن است حاوی ترکیبات سمی پیشگیرنده شعله باشد که از وسایل الکترونیکی بازیافتی تهیه شده و می‌تواند وارد زنجیره غذایی خانواده شما شود.

مطالعه اخیر روی وسایل پلاستیکی سیاه‌رنگی که معمولاً در خانه مورد استفاده قرار می‌گیرند، زنگ خطر ایمنی را به صدا درآورده است. این مطالعه نشان می‌دهد که بسیاری از اقلام از جمله وسایل آشپزخانه، اسباب‌بازی‌ها و ظروف غذا دارای ترکیبات پیشگیرنده شعله هستند که با سرطان و مشکلات رشدی در کودکان ارتباط مستقیم دارند.

این مطالعه که با بررسی ۲۰۳ محصول پلاستیکی سیاه‌رنگ که بین سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ از خرده‌فروشان محلی و پلتفرم‌های آنلاین خریداری شدند، نشان داد که سطح ترکیبات پیشگیرنده شعله نگران‌کننده است.

مگان لیو، از نویسندگان مطالعه، به اپک تایمز گفت: «از بین محصولاتی که مورد آزمایش قرار دادیم، ظروف غذا، وسایل آشپزخانه، سرویس‌های غذاخوری و اسباب‌بازی‌ها بیشترین و خطرناک‌ترین مواجهه را با پیشگیرنده‌های شعله داشتند.»

«این اقلام بویژه نگران‌کننده هستند، زیرا ترکیبات پیشگیرنده شعله از وسایل آشپزخانه به مواد غذایی منتقل می‌شوند. همچنین وقتی کودکان اسباب‌بازی‌ها را در دهان خود می‌گذارند، ترکیبات پیشگیرنده شعله از طریق بزاق وارد بدن‌شان می‌شود.

نویسندگان گمان می‌کنند که این سموم به احتمال زیاد در فرایند بازیافت پلاستیک وارد محصولات پلاستیکی می‌شوند.

این مطالعه از نیاز به تنظیم قوانین سختگیرانه‌تر درخصوص مواد شیمیایی مضر حکایت دارد که ناخواسته به اقلام مصرفی روزانه راه پیدا می‌کنند.

زباله‌های الکترونیکی: منبع آلودگی

اقلام مورد بررسی شامل ۱۰۹ وسیله آشپزخانه، ۳۶ اسباب‌بازی، ۳۰ وسیله آراستن مو و ۲۸ ظرف غذا از جمله ظروف بیرون‌بر بود.

محققان تأسیسات بازیافت قطعات الکترونیکی را به‌عنوان منبع احتمالی ترکیبات پیشگیرنده شعله معرفی کردند. پلاستیک‌های الکترونیکی با توجه به ملاحظات ایمنی اغلب حاوی ترکیبات پیشگیرنده شعله هستند.

نویسندگان می‌گویند: «پلاستیک‌های الکترونیکی اغلب بازیافت می‌شوند و می‌توان از آن‌ها در تهیه وسایل خانگی که نیازی به پیشگیرنده شعله ندارند استفاده کرد که البته باعث مواجهه خطرناک و غیرضروری ما با این ترکیبات می‌شود.»

لیو، مدیر بخش علم و سیاست در سازمان تحقیقاتی غیرانتفاعی «آینده بدون ترکیبات سمی»، گفت: «این ترکیبات شیمیایی سرطان‌زا نباید اصلاً مورد استفاده قرار بگیرند، اما از طریق بازیافت به روش‌های مختلف به محیط‌زیست و خانه‌های ما راه پیدا می‌کنند.»

این مطالعه می‌گوید ترکیبات پیشگیرنده شعله در داخل و اطراف تأسیسات بازیافت زباله‌های الکترونیکی و هوا و گرد و غبار داخل تأسیسات بازیافت کانادا، چین، اسپانیا و آمریکا کشف شده‌اند. نمونه خاک‌های جمع‌آوری‌شده در حوالی تأسیسات بازیافت زباله‌های الکترونیکی در چین و ویتنام نیز از وجود این ترکیبات مضر حکایت داشتند.

به گفته محققان، این یافته‌ها «شواهد بیشتری ارائه می‌کنند» که نشان می‌دهد بازیافت وسایل الکترونیکیِ حاوی ترکیبات پیشگیرنده شعله باعث مواجهه انسان و محیط‌زیست با این ترکیبات خواهد شد.

لیو گفت: «از بین اقلام مورد بررسی، گردنبندهای مهره‌ای کودکان با ۲۲ هزار و ۸۰۰ میلی‌گرم در هر کیلوگرم از بیشترین مقدار پیشگیرنده شعله برخوردار بودند.»

لیو گفت: «کودکان موجودات آسیب‌پذیری هستند و این‌که در سنین پایین در معرض ترکیبات پیشگیرنده شعله- که با سرطان، اختلال غدد درون‌ریز، مسمومیت عصبی و مشکلات تولیدمثل و رشد ارتباط مستقیم دارند- مواجه شوند، واقعاً نگران‌کننده است.»

تحقیقات انتشاریافته در مجله نیچر نشان می‌دهند که افزایش سطح پیشگیرنده‌های شعله در خون بزرگسالان آمریکایی با اختلال عملکرد ریه ارتباط مستقیم دارد.

مطالعاتی که در اروپا، آسیا و آفریقا روی پیشگیرنده‌های شعله انجام گرفته، به شواهدی در رابطه با ترکیبات پیشگیرنده شعله دست یافته‌اند که نشان می‌دهند وجود این ترکیبات در فرایند تولید محصولاتی مانند لوازم آراستن مو و لوازم اداری عمدی نبوده است.

ترکیبات پیشگیرنده شعله در شیر مادر

محققان به دلیل نگرانی از مواجهه انسان با ترکیبات مضر پیشگیرنده شعله که در قطعات الکترونیکی به کار گرفته می‌شوند، تحقیقات خود را آغاز کردند.

لیو گفت: «ما می‌دانیم پلاستیک سیاهی که در ساخت محفظه لوازم الکترونیکی از جمله قاب تلویزیون مورد استفاده قرار می‌گیرد، حاوی ترکیبات پیشگیرنده شعله است. اما کشف این ترکیبات شیمیایی در شیر مادر غیرمنتظره و نگران‌کننده بود.»

لیو گفت: «مطالعات قبلی نشان دادند که محصولاتی در بریتانیا، کشورهای آفریقایی و عربی، و روسیه، چین و اندونزی حاوی ترکیبات پیشگیرنده شعله هستند، اما این نخستین آزمایش آمریکایی است که روی محصولات حیاتی مانند اسباب‌بازی‌ها و ظروف غذا انجام می‌گیرد.»

شناسایی ترکیبات ممنوعه پیشگیرنده شعله

محصولات الکترونیکی که با استفاده از ترکیبات پیشگیرنده شعله از جمله دکابرمو دی‌فنیل اتر تولید می‌شوند، اثرات نامطلوب بسیار بدی روی سلامتی دارند که از جمله می‌توان به مسمومیت عصبی، اختلال غدد درون‌ریز و سرطان اشاره کرد.

به گزارش مرکز حقوق بین‌الملل محیط‌زیست، کنوانسیون استکهلم برای آلاینده‌های آلی دیرپا طرح ممنوعیت جهانی دکابرمو دی‌فنیل اتر را پیشنهاد کرده است. با این‌حال، دکابرمو دی‌فنیل اتر هنوز در برخی از پلاستیک‌های مورد آزمایش مشاهده می‌شود.

نویسندگان سه موضوع عمده- استفاده مداوم از ترکیبات خطرناک پیشگیرنده شعله در اقلام مصرفی با تولید انبوه، عدم محدودیت در به‌کارگیری این ترکیبات و رویه‌های بدون نظارت بازیافت- را جزو علل اصلی آلودگی اقلامی می‌دانند که با مواد غذایی و کودکان در تماس هستند.

لیو گفت: «ما نمی‌توانیم از زیر بار مسئولیت خود قسر در برویم و چیزی که واقعاً به آن نیاز داریم، ایجاد محدودیت در سطح شرکتی و دولتی برای مضرترین مواد و ترکیبات شیمیایی از جمله پیشگیرنده‌های شعله و پلاستیک‌های خطرناک است.» او افزود که جایگزین‌های ایمن‌تری وجود دارد.

لیو گفت: «ایجاد محدودیت کمک می‌کند که بازار به سمت راهکارهای ایمن‌تر سوق پیدا کند. ما به محدودیت‌هایی نیاز داریم که جلوی ترکیبات شیمیایی و پلاستیک‌های مضر را بگیرند و به محافظت از سلامت همگانی بویژه اقشار آسیب‌پذیر مانند زنان و کودکان کمک کنند.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی