سه زمستان گذشته، «ونجنگ ما»، تهیهکننده تلویزیون، مصاحبهای از وکیل حقوق بشر چینی، گائو جیشنگ را تماشا کرد. در این ویدئو، گائو توضیح داد که بعدازاینکه ماموران رژیم کمونیستی چین وی را ربودند، تحت چه شکنجههای جسمی و روحی قرار گرفت. خانم «ما» که تحتتأثیر این مصاحبه تکاندهنده قرار گرفته بود، تصمیم گرفت فیلمی مستند درباره مردی بسازد که بسیاری از مردم او را «وجدان چین» لقب دادهاند.
گائو در فقر بزرگ شد. هنگامیکه جوان بود، پدرش درگذشت و مادرش برای حمایت و مراقبت از هفت فرزند خود سخت تلاش کرد. او زمانیکه پسربچهای بیش نبود، درمعرض واقعیتهای سخت و خشن زندگی قرار گرفت، و رژیم چندان حمایتی از او نکرد، بنابراین مأموریت زندگی خود را بر این هدف قرار داد که حامی و یاور کسانی باشد که با شرایط مشابه او مواجه هستند. عزم و اراده راسخ او، باعث شد که عنوان وکیل حقوق بشر برجسته چین را بهدست آورد.
طولی نکشید که گائو صدای بیصدایان شد، اغلب بهصورت رایگان، به نمایندگی از قربانیان آزار و اذیت رژیم کار میکرد. اما سرشت رکگویی و صراحت کلام او خوشایند حزب کمونیست نبود. بنابراین، او را زندانی کردند، تحت شکنجه و تهدید قرار دادند. عملکردهای گائو پس از نوشتن نامه سرگشاده به مقامات بالا، در سطح بینالمللی مطرح شد.
گائو که دو بار کاندید دریافت جایزه صلح نوبل شد، هیچگاه در اعتقاد راسخ خود مبنیبر افشای بیعدالتی در چین متزلزل نشد. این فعالیتها او را بارها و بارها در پشت میلههای زندان قرار داد. تا امروز، او در یکی از زندانهای شمالی چین محبوس و از تماس با همسر و دو فرزند خود ممنوع شده است.
یک داستان مهم
خانم «ما»، که قبلاً درجریان فعالیتهای گائو قرار گرفته بود، بلافاصله درباره زندگی و کار او شروع به تحقیق کرد. درآنزمان، گائو زندانی بود و برای او بسیار دشوار بود که به قلب ماجرا پی ببرد. بنابراین «ما» با استفاده از منابع موجود در ایستگاه تلویزیونی انتیدی NTD، گزارشها و فیلمهای مستقل خود را تهیه کرد. تلویزیون انتیدی NTD، اولین شبکه تلویزیونی چینی زبان و مستقل از رژیم کمونیستی است.
«ما» اظهار داشت که «این یک داستان بسیار مهم است، بهخاطر اینکه هر کسی که در چین متولد شده و یا در چین زندگی کرده است، بهروشنی درک میکند که کارهایی که گائو انجام داد، درچین چه معنایی دربر دارد.»
این کارگردان جوان، بهعنوان یک ناراضی چینی، در این فیلم به موضوعات مربوط به سرکوبی مبارزات درچین پرداخت؛ او همچنین یک تمرینکننده فالون گونگ است، روش معروف و معنوی تزکیه که از چین سرچشمه گرفت، اما حکومت چین آنرا ممنوع کرده است.
احساس احترام او نسبت به این وکیل زمانی بیشتر شد که فهمید گائو موضوع بسیاری از تمرینکنندگان فالون گونگ را پیگیری میکرد؛ برخی از آنها از لحاظ جسمی و روحی تحت شکنجه قرار گرفتند و برخی دیگر بهخاطر برداشت اعضای بدن سالمشان کشته شدند. گائو حتی زمانی که در زندان شکنجه میشد، تسلیم فشارهای تحمیلی نشد و دفاع از تمرینکنندگان فالون گونگ را متوقف نکرد. وی حتی ایمنی خانواده خود را در معرض خطر قرار میداد.
ماموریت «ما» این بود که با فیلم مستند «فراسوی ترس: داستان گائو جیشنگ» عزم راسخ و تکاننخوردنی وکیل گائو را به مردم نشان دهد.
خانم «ما» گفت که، «آنچه برای من قابل توجه است این است که، او از هر فرصتی استفاده میکرد و مجدداً درباره مسائل با صدای بلند صحبت میکرد و میدانست که تبعاتی که قرار است با آنها مواجه شود، رفتارهایی بهمراتب حتی خشنتر و سختتر است.» وی درادامه افزود که، «این نمونه بسیار خوبی برای جهان است.»
ساخت فیلم
خانم «ما» هنگام ساخت این فیلم مستند، فاقد هر گونه منابع مالی بود و روی قول کمک همکاران خود در ایستگاههای تلویزیونی حساب میکرد، همچنین در ساعات اندکی از صبح کار میکرد، زمانی که فرزندان وی هنوز خواب بودند.
کنار هم قراردادن وقایع ماجرا هم کار آسانی نبود. «ما» با همسر گائو و دو فرزند وی که به ایالات متحده پناهنده شده بودند، در تماس بود. آنها حاضر به انجام مصاحبه دراین خصوص بودند. او همچنین از فیلمهایی استفاده کرد که در دسترس عموم قرار داشت، شامل فیلمهای مصاحبه سایر وکلای مدافع حقوق بشر در چین که درباره این موضوع صحبت کرده بودند.
تنظیمکردن و بهرشتهکشیدن ماجراها باهم نیز یکی دیگر از چالشهای او بود، زیرا غربیها اغلب در خصوص وضعیت چین دچار یک سوءتفاهم هستند، همچنین گزارشهای رسانههای جریان اصلی روی شهرهای اصلی از قبیل شانگهای و پکن تمرکز کرده و شعار موفقیت اقتصادی را در بوق و کرنا میکنند. برطبق اظهارات «ما»، وضعیت واقعی چین، وضعیت جامعهای است که حتی پشت درهای بسته میترسند از خصوصیات نادرست حزب صحبت کنند. او گفت که موضوع گائو به بهترین شکل بیانگر وضعیت واقعی چین است.
خانم «ما» با فیلم خود، نه تنها سعی کرد مستنداتی از داستان یک قهرمان حقوق بشر را ارائه دهد، بلکه همچنین درصدد بود تا با تلاشهای خود گائو را از زندان آزاد کند، که گفته می شود هنوز هم در زندانی واقع در جنگلهای متروک شمالغرب چین مجبوس شده است. در اوایل سال جاری به یکی از برادرانش اجازه دادند که به ملاقات او در زندان برود، اما او مجاز نیست هیچگونه اطلاعاتی دراختیار خانواده گائو قرار دهد.
خانم «ما» بیان کرد که، «میخواهم مردم غم و اندوه عمیق چین امروز را درک کنند، اما نمیخواهم احساس درماندگی یا ناتوانی کنند.»
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.