یک مقام آمریکایی عنوان کرد که اوکراین اولین جتهای جنگنده اف-۱۶ را که ماهها به دنبال آن بود تا در برابر حملات موشکی روسیه مقاومت کند، دریافت کرده است.
این مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، این خبر را به خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرده است. یک نماینده مجلس اوکراین نیز تأیید کرد که اوکراین تعداد محدودی جتهای جنگنده اف-۱۶ دریافت کرده است.
اوکراین ماههاست که به متحدان غربی خود درخواست دریافت جتهای اف-۱۶ داده و گفته است که این جتها به طور حیاتی برای مقابله با حملات موشکی روسیه مورد نیاز است.
در پی نگرانیهای غرب مبنی بر اینکه تسلیح اوکراین به سلاحهای پیشرفته ممکن است جنگ با روسیه را بیشتر تشدید کند، همواره به طور تردیدآمیز به موضوع تامین این جتها نگاه کرده است.
آمریکا خلبانان اوکراینی را آموزش داده است
ایالات متحده پیشتر در حال آموزش خلبانان اوکراینی برای پرواز با این جتها بوده و اولین گروه از خلبانان را برای انجام عملیات با این هواپیماها آموزش داده است.
به نوشته خبرگزاری رویترز، خلبانان و کارکنان پرواز اوکراینی ماههاست که توسط شرکای غربی این کشور آموزش دیدهاند.
جتهای اف-۱۶ ساخته شرکت چندملیتی «لاکهید مارتین»، به دلیل قدرت تخریبی و در دسترس بودن در جهان، مدتها در لیست خواستههای اوکراین بودهاند. این جنگنده قابلیت حمل بمبها، راکتها و موشکها را دارد.
دانمارک تعهد داده است که در مجموع ۱۹ فروند جت اهدا کند، در حالی که هلند وعده داده که ۲۴ فروند هواپیما تحویل دهد.
هر دو کشور نقش کلیدی در تشکیل ائتلاف بینالمللی برای تأمین جتهای اف-۱۶ به اوکراین ایفا کردهاند. نروژ نیز اعلام کرده است که شش فروند جت اف-۱۶ به اوکراین اهدا خواهد کرد.
ارتقاء حیاتی نیروی هوایی اوکراین
ارتش اوکراین تاکنون مجبور بوده است به ناوگان کوچکی از جتهای دوران شوروی تکیه کند و از فوریه ۲۰۲۲ با تهاجم تمامعیار روسیه مقابله کند.
مقامات اوکراینی ورود جتهای اف-۱۶ را به عنوان ارتقاء حیاتی نیروی هوایی ارتش خود میبینند.
تحلیلگران و مقامات میگویند که جتهای اف-۱۶ به تنهایی نمیتواند در جنگی که با تهاجم تمامعیار روسیه در فوریه ۲۰۲۲ آغاز شد، نقطه عطف ایجاد کنند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در جریان بازدید اخیر خود از واشنگتن برای اجلاس ناتو، از متحدان ناتو خواست تا تمام محدودیتها در مورد نحوه استفاده از سلاحهای تامینشده توسط غرب را بردارند و به طور مشخص اجازه دهند که اوکراین از این سلاحها علیه مجموعه گستردهتری از اهداف روسی استفاده کند.
ولادیمیر پوتین در ماههای گذشته گفته بود که روسیه هیچ طرحی برای حمله به کشورهای ناتو از جمله لهستان، کشورهای بالتیک یا جمهوری چک ندارد، اما اگر غرب جنگندههای اف-۱۶ را در اختیار اوکراین قرار دهد، توسط نیروهای روسیه سرنگون خواهند شد.