Search
Asset 2

«ارتباط» کانادا با حمله نیواورلئان

این خبر که فرد جهادی نیواورلئان- که در روز سال نو ۱۵ نفر را کشت و ده‌ها نفر را زخمی کرد- در ژوئیه ۲۰۲۳ سفری کوتاه به استان انتاریوی کانادا داشته، شایعاتی به راه انداخته است.
بازرسان اف‌بی‌آی صحنه‌ محل حادثه وانت فورد سفید رنگ، در ۱ ژانویه ۲۰۲۵ در محله فرانسوی نیواورلئان را بازرسی می‌کنند. (Matthew Hinton/AFP via Getty Images)

این خبر که فرد جهادی نیواورلئان- که در روز سال نو ۱۵ نفر را کشت و ده‌ها نفر را زخمی کرد- در ژوئیه ۲۰۲۳ سفری کوتاه به استان انتاریوی کانادا داشته، شایعاتی به راه انداخته است.

درباره این‌که چرا چنین کاری کرده یا با چه کسانی دیدار داشته، اطلاعات چندانی نیست. اما می‌توان تصور کرد که پلیس سواره‌نظام سلطنتی کانادا و سازمان اطلاعات امنیت کانادا مشغول بررسی سوابق او هستند تا ببینند در مقطعی که در کانادا بود، چه کارهایی کرده است.

از آن‌جا که این تروریست زیر نظر اف‌بی‌آی نبوده، تصور این‌که چه اطلاعاتی در پایگاه داده‌های کانادا وجود دارد (جدا از اطلاعات آژانس خدمات مرزی کانادا در زمان ورود و خروج) دشوار است. شاید نام او به‌عنوان یک عامل فرعی در تحقیقاتی بالا بیاید که سازمان اطلاعات امنیت کانادا یا پلیس سواره‌نظام سلطنتی کانادا پیش‌تر روی آن کار می‌کردند. هردو آژانس تا این‌جا سکوت اختیار کرده‌اند.

بدون اطلاعات، سخت است که بدانیم این اقامت کوتاه با نقشه او مرتبط بوده است. اقامتی که مربوط به یک سال و نیم پیش از این‌که با وانت در خیابان بوربن مردم را زیر بگیرد است.

تروریستی به نام احمد رسام در دسامبر ۱۹۹۹ سعی کرد از مرز کانادا و آمریکا بگذرد تا فرودگاه لس‌آنجلس را منفجر کند؛ نقشه‌ای که باعث شد «بمب‌گذار هزاره» لقب بگیرد. خوشبختانه یکی از مأموران مرزی زرنگ آمریکا جلوی را گرفت. اگر او موفق می‌شد توطئه خود را عملی کند، تأثیر آن بر رابطه مهم ما با آمریکا فاجعه‌بار می‌شد.

این تهدیدات معمولاً درون مرزهای کشور بروز پیدا می‌کنند. کشورهایی نظیر روسیه و چین مأمور می‌فرستند تا اسرار کانادا را به سرقت ببرند و دموکراسی این کشور را تضعیف کنند. تلاش جمهوری اسلامی برای آزار و اذیت مخالفان، گاهی به چنین هشدارهایی ختم می‌شود که اگر مخالفان به فعالیت‌های خود ادامه دهند در معرض خطر خواهند بود. آن‌ها مثل تروریست‌ها برای ترساندن مردم به دنبال برنامه‌ریزی و اجرای حمله در این‌جا هستند. این اقدامات همگی به یک «دلیل» انجام می‌گیرند که با نوعی ایدئولوژی بنیادی گره خورده است.

در عین‌حال، کانادا عضو ائتلاف‌هایی است که ناتو و فایو آیز مهم‌ترین آن‌ها هستند. چند شهروند کانادایی در خارج از کشور حملات تروریستی اسلام‌گرایانه انجام داده‌اند (در الجزایر، عراق، بنگلادش و سومالی). وقتی چنین اتفاقی رخ می‌دهد، در بهترین حالت روابط دوجانبه آسیب می‌بینند.

مقامات نزدیک به ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، به کانادایی‌‏ها گفته‌اند که کانادا صدها تروریست را به سمت مرز جنوب می‌فرستد و با این‌که اطلاعات موثق چندانی در حمایت از این ادعا وجود ندارد، پلیس سواره‌نظام سلطنتی کانادا (براساس اطلاعات اف‌بی‌آی) یک شهروند پاکستانی را که ویزای دانشجویی داشت، بازداشت کرده است.

او قصد داشت از مرز بگذرد تا در سالگرد حمله حماس به جنوب اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در نیویورک دست به حمله تروریستی بزند.

حتی اگر کانادا مسئول حوادث تروریستی آمریکا نباشد، فقط یک حمله موفق در آمریکا از جانب فردی که با کانادا در ارتباط بوده کافی است تا بویژه با روی کار آمدن ترامپ جهنم به پا شود.

این مسئله فشار زیادی به سازمان‌های امنیت ملی کانادا وارد می‌کند. آن‌ها باید مطمئن شوند که هیچ اتفاقی در این‌جا رخ نمی‌دهد و تمام تلاش خود را به کار بگیرند تا اتفاقی زیر نظر آن‌ها در خاک آمریکا رخ ندهد. اما این اقدامات کمکی به رد شایعه «دخالت» کانادایی‌ها نمی‌کند، زیرا شایعات در فضای مجازی شاخ و برگ پیدا می‌کنند (هیلاری کلینتون تا اواخر ۲۰۱۶ این شایعه را تکرار می‌کرد که برخی از هواپیمارباهای ۱۱ سپتامبر کانادایی بودند).

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی