خیار گیاهی علفی ویک ساله، دارای ساقه خزنده وبرگهای بزرگ است. گلهای زرد رنگ آن با دونوع نر و ماده جداگانه روی یک پایه قرار دارند. میوه آن سبز رنگ و بسته به نوع آن ممکن است کوچک یا بزرگ باشند.
این میوه از خانواده کدوییان است. حدود ۲۰ قرن قبل از میلاد مسیح گیاه خیاررا مصریان استفاده میکردند. یکی از ویژگیهای خیار قدرت حفظ آب است و ۹۰ درصد حجم آن را آب تشکیل میدهد.
خیار طبیعتی سرد ومرطوب دارد و سرشار از ویتامین و املاح معدنی است.
خواص درمانی خیار:
خوردن خیار در صبح، ظهر وشب بدون نمک فشار خون را درمان میکند.
آب خیار برای شستوشوی کلیه ومثانه مفید است.
درد مثانه را تسکین و سنگ کلیه ومثانه را از بین میبرد.
خیار نرسیده و کوچک با شکر برای درمان اسهال بچهها مفید است.
روش مصرف میوه، پوست و تخم خیار در درمان بیماری:
روزی پنج یا شش مرتبه هر بار یک خیار بزرگ و زرد رسیده را از وسط دو نیم کرده ومغز آن را بتراشید و با فشار آب آن را بگیرید وبخورید؛ التهاب، صفرا وتبهای صفراوی وتب حصبه را درمان میکند.
اگر بتوانید هر روز عصر یک عدد خیار را که خوب آفتاب خورده باشد بچنید وبخورید، زکام تابستانی را درمان میکند و استخوانهای پیران را محکمتر میسازد.
هر روز گوشت ومغز آن را له کرده، آب آن را بگیرید و برروی موضع ناراحت بمالید؛ ترکخوردگیهای پوست، خارش، جوشهایی که هم خارش وهم سوزش دارد و همچنین کچلی را درمان میکند.
اگر زیاد خیار بخورید و مرهمی از آن را روی مثانه بگذارید، ادرار را زیاد میکند و بند امدگی ادرار را برطرف میسازد.
پوست خیار بزرگ وکاملأ رسیده را روی صورت بگذارید وپس از یک ساعت بردارید، سپس صورت را با کرم چرب کنید. در رفع چین وچروک صورت مفید است.
پوست خیار را سه روز، هر روز مقداری از آن را بجوشانید و آبش را بنوشید. زردی و یرقان را درمان میکند.
اگر یک مثقال تخم خیار را نیمکوب کرده ودم کنید وتا ده روز بدون شیرین کردن بنوشید، ادرارآور، خنک ومغذی است. عروق را از مواد چسبناک پاک میکند؛ فشار خون را درمان وبرای رفع ورم کبد مفید است.
در تابستان میتوانید آب دوغ خیار را که یک غذای ساده سنتی ایرانی است و ترکیبات آن شامل دوغ ترش، خیاررنده شده، سبزیجات معطر، گردو، کشمش، یخ ونان میباشد، تهیه کرده ومیل کنید؛ اما به یاد داشته باشید که مصرف زیاد خیار نفاخ است ودر معده سریعأ فاسد میشود.
برگرفته از کتاب اسرار گیاهان دارویی تالیف احمد حاجی شریفی
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.