محققان آمریکایی اخیراً اعلام کردهاند که نوشیدن قهوه قبل از خواب باعث مختل شدن ساعت درونی بدن شده، خوابیدن به موقع را دچار اخلال و بیدار شدن هنگام صبح را دشوار میکند.
نتیجهی این تحقیقات که در نشریه » Science Translational Medicine » منتشر شده است، توضیح میدهد که چگونه کافئیین باعث بدخوابی و دیر بیدار شدن میشود. در هین حال از طریق زمان استفاده صحیح از قهوه در سفر، مشکل به هم خوردن ساعت خواب مسافران اصلاح میشود.
در این تحقیق پنج داوطلب انتخاب شده، به آنها سه ساعت قبل از خواب کافئینی معادل کافئین موجود در دابل اسپرسو داده شد. در آزمایشاتی دیگر در معرض چراغ روشن قرار گرفته و یا داروی مسکن خوردند.
در طول ۴۹ روز، داوطلبان در شرایط مختلف مورد مطالعه قرار گرفتند و سطح هورمون ملاتونین که تنظیم کنندهی سیکل خواب و بیداری است از طریق بزاق دهانشان مورد آزمایش قرار گرفت.
طبق نتایج درج شده در این مقاله، محققان دریافتند افرادی که در نور کم کافئین را دریافت کردند، ساعت شباته روزی آنها حدود ۴۰ دقیقه دچار تاخیر شد.
افرادی که از سه ساعت قبل از خواب در بالای سرشان چراغ روشن بود، ساعت شبانه روزی آنها ۸۵ دقیقه تاخیر داشت. برای کسانی که زیر چراغ روشن کافئین مصرف کردند این تاخیر به ۱۰۵ دقیقه رسید.
پروفسور «کنت رایت»، از دانشگاه بولدر کلرادو گفت :« این اولین مطالعهای است که اثبات میکند، کافئین، که در جهان به منظور مخدر روانگردان استفاده میشود، بر ساعت بدن تاثیر گذار است.»
«همچنین این تحقیق به ما بینش جدید و هبجان انگیزی از تاثیرات کافئین بر فیزیولوژی بدن میدهد.»
در حالی که نتایج این یافتهها حاکی از اینست که باید از مصرف کافئین قبل از خواب اجتناب کرد، ولی از سویی این مطالعه نشان میدهد که استفاده مناسب کافئین به تنظیم مجدد ساعت بدن برای افرادی که به علت مسافرت ساعت بدنشان به هم خورده کمک میکند.
با این حال برای تعیین بهترین روش مصرف کافئین در مسافرانی که از منطقه زمانی خاصی عبور کردهاند، نیاز به تحقیقات بیشتری است.
به گفته محققان، نحوه استفاده از کافئین در این شرایط خیلی مهم است، زیرا ممکن است شرایط تاخیر زمان خواب را بدتر کند.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.