در نشست شورای دولتی چین در ۶ ژوئیه، یکیاز تاریخنویسان حزب کمونیت چین اعلام کرد که سازمان او قصد دارد تا درباره وقایع تاریخی مهم و فراموش شده رژیم چین تحقیق کند.
اما «ژانگ شوجون»، معاون مرکز تحقیقات تاریخی حزب، بهجای اسناد قابل اعتماد موجود ۹۵ ساله حزب، قصد دارد بهگفته Global Times، رسانه دولتی چین، «افکار عمومی را با داستانهای قانعکننده و الهامبخش درباره دستاوردهای تاریخی حزب تسخیر کند.»
اعتقاد براین است که از این طریق، حزب کمونیست چین میتواند دیدگاههای عمومی و فکری مردم را نسبت به تاریخ خود تغییر دهد؛ وقایعی همچون انقلاب فرهنگی و سیاست اقتصادی گامی بزرگ روبه جلو که باعث کشته شدن دهها میلیون نفر شد.
در سالهای اخیری که اصلاحات اقتصادی چین درجریان است، حزب کنترل خود را بر رسانهها و حاکمیت دولت حفظ کرده است؛ اما بهسختی توانسته تا مارکسیسم مرتبطبا زندگی روزمره مردم را حفظ کند.
در همینحال، ظهور رسانههای اجتماعی و مبادلات با جهان خارج، توجه به تاریخ معاصر چین و بهدنبال آن آگاهی از خشونت مطلق حکومت کمونیستی را افزایش داده است.
نمونه بارز آن را میتوان در سخنرانی پرشور و زنده «یوان تِنگفِی»، معلم محبوب دبیرستانی در پکن مشاهده کرد که «مائو زدونگ (یا مائو تسهتونگ)»، رهبر و بنیانگذار حزب کمونیست چین را که انقلاب فرهنگی و سیاست اقتصادی گامی روبه جلو را هدایت کرد، نکوهش و او را هیولایی همچون هیتلر توصیف کرد.
حزب کمونیست چین که حکومت مائو را بهعنوان «سه اشتباه و هفت موفقیت» خلاصه میکند، احتمالاً اقدامات مستقیمی برای مهار کردن آنچه ژانگ شوجون در نشست شورای دولتی بهعنوان «نیهیلیسم تاریخی» و توهین به رهبران و قهرمانان حزب توصیف کرد، بهاجرا درآورد.
ژانگ با محکوم کردن «اطلاعات غلط» در اینترنت، خواستار مطالعه و محبوبسازی «اعضای مهم» و ترویج «تحقیقات همهجانبه دانشگاهی برروی موضوعات حساس» شد.
«ما یونگ»، محققی در آکادمی علوم اجتماعی چین در مصاحبهای با Global Times اشاره کرد که سازمان ژانگ میتواند به حزب در کنترل موضوعات تاریخی، با ارائه جزئیات بیشتر و درعینحال روایتی درست از گذشته سیاسی آن کمک کند.
ما افزود، «باید بهخاطر پنجاهمین سالگرد انقلاب فرهنگی، گفتوگوهای بیشتری شکل بگیرد؛ اما مردم از صحبت درباره آن میترسند.»
البته این اظهارات حتی نقاط کور خود را هم روشن نمیکند. محققان هرگز درباره آمار واقعی مرگومیر انسانی در کمیتههای سیاسی حزب اشاره نکردهاند و حتی از خشنوتهای سیاسی که در چند دهه گذشته اتفاق افتاده مثل قتلعام در میدان «تیان آنمن» و یا آزار و شکنجه روش معنوی «فالون گونگ (یا فالون دافا) که هنوز هم درجریان است، نامی نبردهاند.