روزنامه شرق به نقل از منابع خود گزارش داده است که ویروس اچپیوی در یک دهه گذشته سونامی سرطان دهانه رحم را در ایران ایجاد کرده است، اما وزارت بهداشت و درمان این واقعیت را انکار میکند.
وزارت بهداشت و درمان اعلام کرده است که تنها هشت درصد جمعیت ایران به ویروس اچپیوی مبتلا هستند.
این روزنامه داخلی افزوده است که انکار اپیدمی شدن (همهگیری) ویروس اچپیوی از سوی وزارت بهداشت، به منزله این است که بالاترین متولی سلامت مردم ایران، تغییر در رفتار و الگوی جنسی در جامعه ایران بخصوص در میان نوجوانان به عنوان آسیبپذیرترین گروه در معرض خطر را انکار میکند و افزایش روابط متعدد جنسی (تنوعطلبی جنسی) و بالا رفتن نرخ تنفروشی در ایران را نادیده میگیرد.
به نوشته این رسانه «اوجگیری مرگومیر ناشی از سرطان دهانه رحم و عمل هیستروکتومی (تخلیه رحم و تخمدانها) در سنین زیر ۴۰ سالگی در زنان چنان شیوع یافته است که در بعضی از بیمارستانهای تهران، روزانه حداقل ۱۰ عمل هیستروکتومی صورت میگیرد.»
استان تهران حدود ۱۱۸ بیمارستان فعال دارد که ۵۵ عدد از این تعداد خصوصی هستند.
خطرناکتر از ایدز و «سخت درمان»
در ده سال گذشته، سخن گفتن از بیماری زگیل تناسلی هنوز به عنوان مشکل رایج و بحث داغ رسانههای اجتماعی تبدیل نشده بود، اما برخی پزشکان و متخصصان در این عرصه از شیوع خزنده این بیماری سخن میگفتند.
مصطفی اقلیما، رئیس انجمن علمی مددکاری ایران در سال ۱۳۹۲ زنگ خطر ابتلا به بیماری مقاربتی زگیل تناسلی را به صدا درآورد. ویروس اچپیوی عامل ابتلای افراد به زگیل تناسلی است.
او با بیان اینکه این بیماری در آستانه اپیدمی شدن است، گفت: «در یک سال گذشته (۱۳۹۱) این بیماری بهشدت شیوع یافته است و چون از راه مقاربت انتقال پیدا میکند، سرعت شیوع آن بسیار زیاد است. سال گذشته روزانه یک تا دو نفر مبتلا به من مراجعه میکردند، درحالیکه امسال روزی ۱۰ الی ۱۵ آقا که به این بیماری مبتلا هستند، به من مراجعه میکنند.»
او در همان زمان، تعداد مبتلایان به زگیل تناسلی را حداقل یک میلیون نفر برآورد کرد.
مصطفی اقلیما افزود: «بیماریهای عفونی وجود دارند، اما قابل درمان هستند و بیماریهایی مانند سفلیس هم که دیگر تقریبا ریشهکن شدهاند. بیماریای که امروز بسیار رواج پیدا کرده است و از ایدز هم خطرناکتر است، بیماری زگیل تناسلی است. در این بیماری زگیلهایی روی آلت تناسلی ایجاد میشود و در حین مقاربت جنسی بهسرعت منتقل میشود. این زگیلها سبب عفونت و سرطان میشود و افراد مبتلا همچنین نمیتوانند دیگر بچهدار شوند. این بیماری درمان سختی دارد و تنها راه مقابله با این بیماری پیشگیری است و آن هم فقط توسط واکسن انجام میشود. البته حتی یک عدد هم از این واکسن در ایران موجود نیست و افراد باید آن را از خارج از کشور تهیه کنند.»
او خواستار تهیه گسترده واکسن برای این بیماری شد و ادامه داد «من از وزیر بهداشت استمداد طلب میکنم و هشدار میدهم که برای این مسئله کاری انجام دهد؛ زیرا در آینده خیلی دیر خواهد شد و دیگر هیچ کاری نمیتوان کرد.»
«بسیاری از افراد مبتلا به این ویروس هستند، ولی اطلاع ندارند»
مرکز تحقیقات بهداشت بارداری ولی عصر در مقالهای به توضیح و معرفی این ویروس پرداخته و نوشته است: «ویروسی که عامل عفونت اچپیوی است، از طریق تماس پوست به پوست انتقال مییابد. اکثر افراد از طریق تماس جنسی مستقیم، از جمله واژینال، مقعد و رابطه جنسی دهانی، این عفونت را دریافت میکنند. بسیاری از افراد مبتلا به ویروس اچپیوی هستند و از آن اطلاعی ندارند، به این معنی که افراد میتوانند این ویروس را حتی از فردی که هیچ علائمی ندارد، نیز دریافت کنند.»
براساس آمار این مرکز، محققان تخمین زدهاند که حداقل ۷۵ درصد از مردان و زنان (در ایران) در سن بلوغ آلوده به ویروس اچپیوی هستند. زگیل تناسلی در زنان بسیار خطرناکتر از مردان است.
براساس دادههای این مقاله، بیش از صد نوع ویروس اچپیوی، میتواند انسانها را آلوده کند که بیش از چهل نوع آن، نواحی دستگاه تناسلی و مقعد را در زنان و مردان درگیر میکند. انواع ویروس اچپیوی که موجب سرطان دهانه رحم میشوند، با سرطانهای مقعد و آلت تناسلی در مردان و همچنین یک گروه سرطان سر و گردن (اوروفارنکس) در زنان و مردان مرتبط است.
در ادامه این مقاله آمده است: «اغلب ویروس اچپیوی علائم قابل مشاهدهای ندارد. برخی از انواع این ویروس حتی بعد از ۲ سال از ورود آن به بدن، هیچ علامت و نشانه خاصی را به همراه ندارند و این یعنی ممکن است فرد آن را بدون اطلاع به بدن شریک خود انتقال داده باشد، اما در هر صورت این ویروس، میتواند مشکلات جدی مانند زگیلهای تناسلی و زگیل در گلو (شناخته شده به عنوان پاپیلوماتوز تنفسی) و … را به همراه داشته باشد. همچنین عفونت اچپیوی به عنوان عامل سرطان دهانه رحم و سایر سرطانهای تناسلی، سر، گردن و گلو شناخته میشود.»
متخصصان توصیه میکنند برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس و عوارض آن، مردان و زنان بخصوص از سن بلوغ، واکسن گارداسیل را تزریق کنند، از برقراری هرگونه روابط جنسی خارج از چارچوب ازدواج دوری کنند. استفاده از کاندوم مانع انتقال ویروس اچپیوی در طول فعالیت جنسی میشود، اما به طور کامل از عفونت ویروس اچپیوی جلوگیری نمیکند.
تحقیقات نشان داده است که تاکنون هیچ درمان موثری برای این ویروس کشف نشده است.