مشاور اسبق وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفتگو با یک رسانه داخلی از افزایش دو برابری جمعیت زیر خط فقر مطلق و همچنین پنج برابر شدن شمار شاغلان زیر خط فقر در ایران خبر داد.
روزبه کردونی، کارشناس حوزه آسیبهای اجتماعی، رئیس سابق مرکز پژوهشهای تامین اجتماعی و مشاور اسبق وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی این موضوع را در گفتگو با رسانه «خبر آنلاین» اعلام کرده است.
کردونی با بیان اینکه فقر در خانوارهای کارگری بیش از سایر گروههای اجتماعی وجود دارد، گفت که مطالعات ما بین سال ۹۸ تا ۱۴۰۰ و مطالعه وزارت کار در سال ۱۴۰۱ نشان داد که جمعیت زیر خط فقر مطلق کشور، از ۱۵ درصد به ۳۰ درصد افزایش یافت. در واقع تعداد افراد زیر خط فقر در مدت کمتر از چهار سال به دو برابر افزایش پیدا کرد.
او همچنین اذعان کرده است که آمار جداگانهای که از فقر افراد دارای پوشش بیمهای اجتماعی و شاغل به دست آمد، نشان میدهد که جمعیت افراد زیر خط فقر مطلق در میان شاغلان، پنج برابر شده است. یعنی اگر قبلا با فقر افراد بیکار مواجه بودیم، اکنون پس از این دوره با رشد فقر مطلق در میان افراد شاغل مواجه هستیم.
فقر، معضلات معیشتی و افزایش آمار خودکشی
رئیس سابق مرکز پژوهشهای تامین اجتماعی همچنین با بیان اینکه از نظر تخصصی، قطعاً «فقر» و مشکلات معیشتی تنها علت بروز آسیبهای اجتماعی نیست، تاکید کرد که با این حال قطعاً یکی از مهمترین دلایل بروز آسیبهای اجتماعی و شیوع آن، مشکلات معیشتی و فقر است، فقری که در این دوره بیش از همه گریبان کارگران را گرفته است.
کردونی با اشاره به آمار خودکشی در ایران گفت که جمعیت ۲۰ تا ۳۰ سال مردان در شهرهای کشور بیشترین میزان خودکشی را نسبت به سایر گروههای جمعیتی، جنسیتی و سنی دارد. این دقیقاً بخشی است که نقش قابل توجهی در بازار کار دارد.
این مقام پیشین مرکز پژوهشهای تامین اجتماعی در ادامه با بیان اینکه جمعیت فعال در سن کار، بیشتر گرایش به خودکشی پیدا کرده است، افزود که وقتی طیف سنی و جنسیتی خودکشی در ایران چنین وضعیتی دارد، این قابل پیش بینی است که برخی از خودکشیها مبنای معیشتی دارند و حتی در محیط کار رخ بدهند.
دستمزد کارگران ۱۱ میلیون، سبد معیشتی بیش از ۲۲ میلیون تومان
طی هفتههای گذشته وزارت کار جمهوری اسلامی در حالی دستمزد کارگران را ۱۱ میلیون تومان اعلام کرد که هزینه تهیه سبد مصرفی خوراکی خانوار کارگری بیش از ۹ میلیون تومان در ماه است.
این رقم به علاوه هزینههای مسکن، بهداشت و درمان، آموزش و حملونقل به ۲۲ میلیون تومان در ماه میرسد، این در حالی است که کارگران مجبورند با نصف میزان سبد معیشت، هزینههای زندگی را متحمل شوند.
بقای دهکهای پایین جامعه فقط با تخممرغ
اسفند سال گذشته، خبرگزاری ایلنا گزارش داد که آمار قدرت خرید در دهکهای کمدرآمد نگرانکننده است و این ارقام از سقوط سنگین مردم به زیر خط فقر مطلق خبر میدهد.
طبق گزارش این رسانه، با پایین آمدن قدرت خرید و حذف گوشت قرمز و سفید از سفرههای مردم، «تخم مرغ» به تنها کالای پروتئینی سفرهها تبدیل شده است.
از سالهای میانه دهه ۹۰ شمسی مسیر حذف کالاهای پروتئینی مرغوب مانند گوشت قرمز و در مرحله بعد انواع گوشتهای سفید از سفرههای کارگران آغاز شده است.
کارشناسان معتقدند که به دلیل سیاستهای حکومتی و عدم اتخاذ تدابیر اقتصادی دولت درباره وضعیت معیشتی اقشار کمدرآمد جامعه، روزبهروز به جمعیت زیر خط فقر در ایران افزوده خواهد شد.