وزیر بهداشت اعلام کرده است که میزان ولادتها در سال ۱۴۰۳ به زیر یک میلیون نفر میرسد و اولین بار در تاریخ ایران است که نرخ ولادت با چنین کاهشی مواجه شده است.
رسانههای داخلی ایران گزارش دادهاند محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت روز پنجشنبه، اول آذر در نشستی با مسئولان بسیج دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور گفته است که در سال ۱۳۹۵، نرخ باروری ۲.۰۱ درصد بود و نرخ باروری به ۱.۶۶ درصد رسیده است، اگر این رقم به ۱.۱ درصد برسد، ایران به طور جدی با بحران جمعیت یا به اصطلاح در «چاه جمعیتی» گرفتار خواهد شد.
براساس آمار سازمان ثبت احوال، در سال گذشته، یک میلیون و ۵۷ هزار ۹۴۸ مورد ولادت در کشور ثبت شده است.
ظفرقندی با اشاره به وضعیت جمعیتی در کشورهای غربی افزوده است که این کشورها ابتدا توسعه یافتند و سپس با کاهش جمعیت روبرو شدند، اما ایران چنین مرحلهای را طی نکرده است و مساله سالمندی جمعیت در ایران، پیش از فرآیند توسعه یافتگی اتفاق افتاده است.
امیرحسین بانکیپور، عضو مجلس شورای اسلامی نیز اخیرا گفته است که سال گذشته در ایران ۵۰۰ هزار مورد سقط جنین انجام شده است که این آمار ۲۰ برابر بیشتر از آمار مرگ و میر سالانه جادهای کودکان و جوانان در ایران است.
او کشته شدن ۲۰ هزار نیروی جوان جمعیت ایران در حوادث جادهای را یکی از عوامل شکست تلاشها برای افزایش نرخ باروری در ایران دانست.
سیاست محدودسازی ولادت و استفاده از روشهای کنترل باروری از سال ۱۳۶۷ آغاز شد و حدود دو دهه ادامه داشت. در دور دوم ریاست جمهوری احمدینژاد، این سیاست تغییر کرد و جمهوری اسلامی از طریق تشویق به باروری و افزایش فرزند تلاش کرد تا میزان زاد و ولدها را افزایش دهد، اما این سیاست تاکنون به بالا رفتن نرخ باروری در ایران منجر نشده است.