سازمان غذا و داروی ایالات متحده روز ۱۰ سپتامبر اعلام کرد که تحقیقاتی را درباره وجود فلزات سنگین – مانند سرب و آرسنیک – در تامپونها و خطر احتمالی آن برای زنان آغاز کرده است.
محققان در مطالعهای که در ماه ژوئیه منتشر شد، میزان ترکیبات فلزی ۳۰ تامپون از ۱۴ برند مختلف را مورد آزمایش قرار داده، که از خردهفروشیهای فیزیکی و آنلاین در ایالات متحده، یونان و بریتانیا خریداری شده بودند.
محققان در این مطالعه بدون آگاهی از برند تجاری، تامپونهای خریداری شده را برای وجود آرسنیک، باریوم، کلسیم، کادمیوم، کبالت، کروم، مس، آهن، منگنز، جیوه، نیکل، سرب، سلنیوم، استرانسیم، وانادیم و روی مورد آزمایش قرار داده، و «مقادیر قابل توجهی» از ۱۶ فلز مذکور را پیدا کردند.
سازمان غذا و دارو در بیانیه خود در روز سهشنبه گفت که شواهد وجود فلزات سنگین در تامپون لزوماً نشان دهنده جذب آنها توسط بدن هنگام استفاده از این محصول نیست.
در این بیانیه آمده است: «همچنین در این مطالعه میزان آزاد شدن فلزات در بدن، جذب شدن آنها توسط دیواره واژن یا وارد شدن آنها به جریان خون بهواسطه استفاده از تامپون مورد بررسی قرار نگرفت».
سازمان غذا و دارو اعلام کرد که پژوهشهای پیشین در این زمینه را بهصورت مستقل بررسی کرده، و یک مطالعه آزمایشگاهی را نیز برای ارزیابی ترکیبات فلز در تامپونها انجام داده تا به درک بهتری از خطرات احتمالی این مواد شیمیایی برای سلامت انسان دست پیدا کند.
هدف از مطالعه سازمان غذا و دارو، شبیهسازی استفاده عادی از تامپون در دوران قاعدگی و ارزیابی احتمال و میزان انتشار فلزات مذکور در بدن انسان است. در بیانیه سازمان غذا و دارو آمده است که پس از دریافت نتیجه مطالعه، میزان خطر استفاده از محصول را با توجه به بدترین حالت قرار گرفتن در معرض فلزات سمی مورد بررسی قرار خواهد داد.
سازمان غذا و دارو در این زمینه گفت: «عموم مردم باید بدانند که پیش از فروش تامپون در ایالات متحده بهصورت قانونی، این محصول الزامات ایمنی و اثربخشی سازمان را برآورده کرده است. تولید کنندگان باید محصول خود و مواد تشکیل دهنده آن را قبل، هنگام و پس از فرآیند تولید آزمایش کنند».
نتیجه این پژوهش توجه انجمن زنان دموکرات (DWC) را نیز به خود جلب کرده، و آنها در نامهای به سازمان غذا و دارو در تاریخ ۴ سپتامبر خواستار بررسی نگرانیهای ایمنی پیرامون این محصول شدند. یک روز بعد آیانا پرسلی، نماینده دموکرات ایالت ماساچوست و معاون مدیر سیاستگذاری در این انجمن در بیانیهای گفت که جان زنان ممکن است به خاطر مصرف یک کالای بهداشتی به خطر بیافتد.
پرسلی در این باره گفت: «با توجه به این گزارش از سازمان غذا و دارو میخواهیم تا برای بررسی ایمنی این محصولات اقدامی فوری را در پیش گرفته، و به زنان اطمینان خاطر استفاده از آنها را بدون خطر برای سلامتی خود بدهند».
پیدا شدن فلزات سنگین در تامپونها در یک مطالعه
بین ۵۲ تا ۸۶ درصد از زنان آمریکایی در دوران قاعدگی خود از تامپون استفاده کرده، و هر زن طی سالهای باروری بیش از ۷۴۰۰ تامپون مصرف میکند. مطالعه انجام شده توسط پژوهشگران از دانشگاههای برکلی کالیفرنیا، کلمبیا، و دانشگاه ایالتی میشیگان نشان دهنده وجود مقادیر «ناسالم» فلزات سنگین – از جمله سرب – در تامپونها بود.
شایان ذکر است که تراکم فلزات یافت شده بسته به مکان خریداری تامپون، استفاده از مواد طبیعی یا مصنوعی در ساخت آنها، و برند سازنده متفاوت بود.
این مطالعه نشان داد که میزان افزایش تراکم فلزات سمی از جمله سرب، کادمیوم و آرسنیک با توجه به طبیعی یا مصنوعی بودن ترکیبات متفاوت بود: برای مثال تراکم سرب در تامپونهای مصنوعی، و تراکم آرسنیک در تامپونهای طبیعی بیشتر بود.
از میان عوارض جانبی پرشمار قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین، میتوان به احتمال آسیب به مغز، کلیه و کبد و همچنین بروز مشکلات قلبی و عروقی، باروری و رشد غیرطبیعی اشاره کرد.
طبق گفته محققان، مقادیر و تراکم بالای روی و کلسیم در تامپونهایی مشاهده شد که از مواد مصنوعی برای کاهش بو، نرمکنندگی و اثرات ضد میکروبی در ساخت آنها استفاده شده بود.
با وجود مشاهده فلزات در تامپونها، محققان باور دارند که برای تکرار یافتهها و بررسی جذب فلزات توسط دیواره واژن به تحقیقات و آزمایشهای بیشتری نیاز است.
جنی آ. شیرستون، نویسنده مسئول این پژوهش، محقق پسادکتری در «دانشکده سلامت جامعه» و عضو گروه آموزشی «علوم سیاستگذاری و مدیریت زیستمحیطی» دانشگاه برکلی کالیفرنیا در بیانیهای گفت: «عمیقاً امیدوارم که تولید کنندگان محصولات خود را برای وجود فلزات، و بهویژه فلزات سنگین آزمایش کنند. اینکه عموم مردم خواستار این مسئله، یا برچسبگذاری دقیقتر بر روی تامپون و سایر محصولات دوران قاعدگی هستند امری دلگرم کننده است».