مطالعات جدید نشان میدهد، بحث با کسانی که به ما نزدیک هستند، میتواند تأثیری جدی بر سلامت و میزان مرگومیر بگذارد. از دیرباز واقف بودهایم که میانِ داشتن دوستان و خانوادهای حامی و دلسوز و پیامدهای وخیم سلامتی، رابطهای وجود دارد؛ اما این مطالعه که در مجلهی «اپیدمیولوژی و بهداشت عمومی» منتشر شده است، آگاهی ما را نسبتبه تأثیر روابط بر سلامت بیشتر کرده است. این تحقیق به چگونگی تأثیر تنشها و فشارهای روحی بر طول عمر پرداخته است.
در این مطالعه، روابط اجتماعی استرسزا با همکاران، کودکان، سایر اعضای خانواده، دوستان و همسایهها، با استفادهاز پرسشهای مربوط به زندگی روزمره مورد بررسی قرار گرفت. این پرسشها دربارهی چگونگی احساسات، نگرانیها و اختلافات افراد در روابطشان بود. همچنین بهشکلی تنظیم شده بود که میزان استرس را از «همیشه» تا «بهندرت» نشان میداد؛ که در این خصوص افرادی که دارای روابط اجتماعی استرسزا بودند در معرض خطر بیشتری قرار گرفتند.
روابط اجتماعی افراد نیز ازطریق « پرسشنامهی روابط اجتماعی کپنهاگ» که معتبرترین پرسشنامهی روانشناختی است، مورد سنجش قرار گرفت. این مطالعه، نگرانیها، فشارهای روحی-روانی، اختلافات و درگیریهای مکرری را که موجب افزایش خطر مرگ به هر دلیلی میشود، مشخص کرده است.
افرادی که در روابط اجتماعی خود، درگیریهای مکرری را تجربه میکنند در مقایسه با افرادی که بهندرت چنین درگیریهایی دارند، بهطور نگرانکنندهای، دو تا سه برابر بیشتر با خطر مرگ مواجه میشوند. بهنظر میرسد اختلافات، نگرانیها و فشارها از سوی شریک زندگی از اهمیت بیشتری برخوردار است و تأثیر بیشتری بر مرگ و میر مردان در مقایسه با زنان میگذارد، زیرا مردان نسبت به زنان در برخوردهای منفی روابط اجتماعی، آسیبپذیرتر هستند.
اجتماعی باشید
این نتایج نباید باعث تجب ما شود. ثابت شده است که شبکههای اجتماعی بزرگ و کیفیت بالای حمایت اجتماعی، موجب افزایش طول عمر میشود و انتظار میرود روابط منفی اجتماعی با افزایش خطر مرگ و میر مرتبط است.
رابطهی میان انزوای اجتماعی یا داشتن روابط اجتماعی با کیفیت پایین با مرگ پیشاز موعد اثبات شده است. همچنین بهنظر میرسد، با درنظر گرفتن رابطهی میان حمایت اجتماعی با مرگ و احتساب خطراتی همچون کشیدن سیگار و فشار خون بالا، داشتن روابط کم اجتماعی بهویژه برای مردان مضر خواهد بود.
اما آیا واقعاً روابط اجتماعی ما میتواند برای سلامتیمان مضر باشد؟ مطمئناً شواهدی برای اثبات این موضوع وجود دارد. در آزمایشگاه نیز، نشان دادهایم که واکنش آنتیبادی بدن افرادی که ازدواجی ناموفق دارند نسبتبه کسانی که دارای ازدواجی موفق هستند، درمقابل واکسنهای پزشکی پایین است.
مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهد که درطی اختلافات استرسزای زناشویی، زخمهای فیزیکی در زوجهایی که همیشه رفتار خصمانهی بالایی از خود نشان میدهند، دیرتر التیام مییابد و روز بعد از این رفتار خصمانه، بدن آنها نیز دچار التهاب میشود. التهاب یکیاز عوامل اصلی بسیاری از بیماریهای مرتبط با سن است.
بروز این مشکل علل بسیاری دارد. به طور خاص، افزایش سطح هورمونهای استرس مانند کورتیزول، میتواند اثرات منفی بسیاری بر قسمتهای مختلف بدن ازجمله سیستم ایمنی، عملکرد قلبی-عروقی، و حتی قدرت عضلانی و استخوانها بگذارد.
این احتمال وجود دارد، از آنجاییکه واکنش مردان نسبتبه هورمونهای استرس و فشار خون بالا درمقایسه با زنان بیشتر است، آسیبپذیری جسمی آنها درمقابل استرس، بهخاطر مسیرهای مشابه بیولوژیکی آنها باشد. بهنوبهی خود، تأثیر استرس زیاد با طیف وسیعی از بیماریهای جدی همچون بیماریهای قلبی-عروقی درحال پیشرفت و مرگ ناشیاز بیماریهای قلبی همراه است.
روابط سالم، زندگی سالم
بنابراین سئوال مهم این است که برای کاهش برخورد با اثرات منفی استرس در روابط چه باید کرد. راهحل ساده و راحت آن این است که با افرادی که خود دارای روابط خوبی نیستند، رابطهی نزدیکی برقرار نکنید. اما اغلب روابط بهطور غلط اندازی خوب شروع میشود و شکافها و اختلافات بعدها خود را نشان میدهند.
پاسخ عملیتر این خواهد بود که از طریق ایجاد حس قدردانی در دوطرف رابطه، برحفظ کیفیت روابط خود بیشتر کار کنیم. به این طریق، فشارهای روحی، نگرانیها و اختلافات کمتر میشوند.
راهحل عملی دیگر این است که خودکنترلی را درهنگام بروز اختلافات یاد بگیریم. بهجای آنکه شرایط را برای به کُرسی نشاندن نظرات خود، با دادن پاسخهای منفی به یک برخورد منفی تشدید کنیم، باید با آرامش عکسالعمل نشان دهیم.
از نظر علمی، تأثیر بیولوژیکی استرس در افرادی که تمایل ندارند تا در موقعیتهای استرسزا با عصابنیت پاسخ دهند، کمتر از کسانی است که اغلب عصبانی و متخاصم هستند و عصبانیت خود را بروز میدهند. گاهی اوقات فرار از موقعیتهای استرسزا دشوار است؛ مخصوصاً با کسانی که به ما نزدیکتر هستند. اما با افزایش شواهدی که نشان میدهد استرس، تأثیر مهمی بر سلامت و طول عمر دارد، بهتر است وقت بیشتری را صرف بهبود روابط خود کنیم.
مقالهی اصلی را میتوانید در اینجا مشاهده کنید.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.