براساس تحقیقات جدید، یبوست در بیماران مبتلا به فشار خون، خطر حمله قلبی یا سکته را تقریباً ۱.۷ برابر افزایش میدهد.
مطالعه اخیر از ارتباط بین یبوست و خطر بالاتر حوادث عمده قلبی مانند حمله قلبی و سکته حکایت دارد. این ارتباط بویژه در افرادی که با فشار خون بالا دستوپنجه نرم میکنند پررنگتر است. با توجه به شیوع هردو عارضه فوق، این یافته اهمیت مدیریت پیشگیرانه سلامت و اصلاح سبک زندگی را نشان میدهد.
حوادث عمده قلبی و یبوست
تیم تحقیقاتی از دادههای بیش از ۴۰۰ هزار نفر در بانک زیستی انگلستان استفاده کرد. تحلیل آنها نشان داد که افراد مبتلا به یبوست در مقایسه با افرادی که دفع عادی داشتند، بیشتر با خطر ابتلا به حوادث عمده قلبی مواجه هستند.
بهطور مشخص، افراد مبتلا به یبوست با ۱۱۵ درصد افزایش در احتمال بروز حوادث عمده قلبی، ۱۷۲ درصد افزایش در احتمال نارسایی قلبی، ۱۳۶ درصد افزایش در احتمال سکته ایسکمیک و ۶۲ درصد افزایش در احتمال ابتلا به سندرم حاد کرونر مواجه میشوند که ممکن است باعث آسیبدیدگی و مرگ شود.
نقش فشار خون بالا
به گفته محققان، فشار خون بالا عاملی است که در ترکیب با یبوست نقش قابلتوجهی در افزایش خطر ابتلا به حوادث عمده قلبی ایفا میکند.
محققان نشان دادند که یبوست خطر حوادث عمده قلبی را در بیماران مبتلا به فشار خون بالا تقریباً ۱.۷ برابر افزایش میدهد و به افزایش ۳۴ درصدی خطر بروز مجدد حوادث عمده قلبی دامن میزند. از اینرو، یبوست تأثیر متقابل چشمگیری بر ایندو معضل بهداشتی میگذارد.
ریسک به قوت خود باقی است
از بین داوطلبان، بیش از ۱۵۷ هزار و ۴۰۰ نفر فشار خون بالا داشتند که ۸.۶ درصد از آنها با یبوست نیز دستوپنجه نرم میکردند.
افزایش خطر حوادث عمده قلبی حتی پس از مصرف داروهای یبوستآور مانند مسدودکنندههای کانال کلسیم که برای کمک به کنترل فشار خون تجویز میشوند، به قوت خود باقی است.
محققان همچنین دریافتند که ژنتیک در یبوست و حوادث عمده قلبی نقش دارد. حدود ۲۷ درصد از عوامل ژنتیکی مؤثر بر یبوست در شیوع بیماریهای قلبی نیز نقشآفرینی میکنند.
محققان نوشتند: «ارتباط بین یبوست و بیماری قلبی میتواند در کشف مداخلات درمانی جدید و اجرای راهبردهای مدیریت مؤثر براساس ارزیابی خطرات فردی برمبنای اصول پزشکی دقیق به دانشمندان کمک کند.»
عوامل «مستقیم» و «غیرمستقیم»
دکتر الکساندر لی، مدیر آزمایشگاه کاتتریزاسیون قلب در مرکز پزشکی لانگآیلند، که زیرمجموعه مؤسسه قلب و عروق نورثول در نیویورک است، به اپک تایمز گفت که شناخت تفاوت بین عوامل خطر مستقیم و غیرمستقیم بیماری قلبی حائز اهمیت است.
عوامل مستقیم مانند کلسترول بالا و مصرف سیگار بهطور مستقیم به تشکیل پلاک در شریانها میانجامند که زمینهساز بیماری قلبی است. عوامل غیرمستقیم مانند یبوست مستقیماً باعث تشکیل پلاک نمیشوند اما ممکن است شرایطی ایجاد کنند که باعث افزایش خطرات قلبی عروقی میشود.
لی توضیح داد که یبوست مزمن میتواند بهدلیل زور زدن باعث افزایش موقت فشار خون شود که میتواند بر سلامت قلب تأثیر دائمی بگذارد.
یبوست مزمن میتواند عملکرد عصب واگ را که جزئی حیاتی از دستگاه عصبی پاراسمپاتیک است و مسئولیت تنظیم ضربان قلب و مدیریت التهاب را برعهده دارد، مختل کند. مختل شدن فعالیت عصب واگ میتواند موجب ریتم غیرطبیعی قلب و افزایش واکنشهای استرسی شود که درنهایت فشار خون شما را بالا میبرد.
از این گذشته، عدم تعادل باکتریهای روده به واسطه یبوست میتواند باعث واکنشهای التهابی شود که درنهایت ممکن است به تصلب شرایین و تشکیل پلاک منجر شود.
لی گفت: «یبوست و زور زدن فشار خون را بهطور موقت از ۲۰ به ۸۰ میلیمتر جیوه میرساند. یبوست مزمن ممکن است باعث شود که مدام زور بزنید که میتواند بر سلامت قلب و عروق شما تأثیر دائمی بگذارد.»
راهحل در پیشگیری است
کارشناسان حفظ عادتهای غذایی سالم از جمله مصرف فیبر فراوان، حفظ آب بدن و انجام فعالیت بدنی منظم برای ارتقای سلامت دستگاه گوارش را توصیه میکنند. معاینات معمول پزشکی نیز به کنترل فشار خون کمک میکنند و فرصتی فراهم میآورند تا درباره مسائل مزاجی خود با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی گفتوگو کنید.
لی بر اهمیت رویکرد پیشگیرانه برای مدیریت سلامت تأکید دارد و میگوید: «بهتر است که در کنترل سلامتی خود پیشگیرانه- و نه واکنشگرایانه- عمل کنید.»
مراجعه منظم به ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی به شما کمک میکند که برای ارتقای سلامت قلب و عروق و گوارش خود به راهبردی مناسب برای کاهش خطر دست پیدا کنید.