هفت قانون رژیم غذایی و چند نکته دیگر برای پیشگیری از شیوع سرطان به نقل از یک متخصص سرطان سینه:
همه میدانیم که سرطان میتواند ژنتیکی باشد؛ اما عادتهای غذایی ما نیز در این امر دخیل هستند. از اینرو، چه رژیمی میتواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند؟ دکتر چانگ چین-شیان، متخصص سرطان سینه از تایوان، در برنامه «تغذیه سلامت» اپک تایمز درباره عوامل خطر اصلی سرطان و هفت قانون رژیمهای غذایی ضد سرطان صحبت کرده است.
شیوع سرطان ارتباط تنگاتنگی با عادتهای روزانه، سبک و محیط زندگی، زمان خواب، ورزش و رژیم غذایی دارد. دکتر چانگ میگوید از آنجا که مری، معده، روده کوچک و روده بزرگ همگی با غذا در تماس هستند، نوع غذاهایی که میخوریم، میزان مصرف و نحوه فرآوری و پخت آنها میتواند با سرطان ارتباط مستقیم داشته باشد.
ارتباط رژیم غذایی با انواع سرطان
دکتر چانگ با ارائه مثال نشان میدهد که الگوهای مربوط به رژیم غذایی به شیوع انواع سرطان دامن میزنند:
- مری: با غذاهای خیلی داغ، ترشی چندساله یا غذاهای خیلی شور مرتبط است. مردم در برخی نقاط برای تحمل آبوهوای زمستانی به غذاهای داغ علاقه دارند و از نمک یا مواد دیگر برای نگهداری غذا استفاده میکنند. این امر ممکن است خطر ابتلا به سرطان مری را در برخی افراد افزایش دهد.
- معده: با غذاهای فرآوریشده یا غذاهای حاوی مواد نگهدارنده و افزودنیها مرتبط است.
- روده بزرگ: با کمبود میوه و سبزیجات در رژیم غذایی، گوشت پرچرب، غذاهای نشاستهای تصفیهشده و الکل مرتبط است.
- پستان: با مواد شیمیایی مختلکننده غدد درونریز مانند روانکنندهها و آفتکشها مرتبط است.
- ریه: با سیگار کشیدن، مصرف الکل زیاد و دریافت ناکافی ویتامین ب مرتبط است.
- پانکراس: با مصرف بیش از حد قند مرتبط است.
۷ قانون رژیم غذایی ضد سرطان
دکتر چانگ معتقد است که هفت قانون رژیم غذایی زیر به کاهش احتمال ابتلا به سرطان کمک میکنند:
- غذاهای آنتیاکسیدان و ضد التهاب بخورید: غذاهایی را انتخاب کنید که رادیکالهای آزاد را از بین میبرند و ضد التهاب هستند. برای نمونه میتوانید از گل کلم چلیپایی، زیتون یا سبزیجات برگسبز استفاده کنید.
- بشقاب خود را پر از مواد غذایی رنگی کنید: غذاهای رنگارنگ حاوی گیامایههای مختلف هستند. دکتر چانگ از طرفداران رژیم رنگینکمانی یا غذاهای رنگارنگ است و معتقد است که این غذاها طیف وسیعی از مواد مغذی را وارد بدن میکنند.
- غذاهای کامل مصرف کنید: دکتر چانگ مصرف غذاهای تصفیهنشده و فرآورینشده مانند غلات، سبزیجات و میوهها را توصیه میکند. این غذاها مواد مغذی بیشتر و طعم طبیعیتری دارند.
- از سرخ کردن زیاد و پخت غذا در دمای بالا اجتناب کنید: آکریلآمید یک ترکیب شیمیایی مضر است که هنگام پختن یا کباب کردن غذا در دمای بسیار بالا تولید میشود. مطالعات حیوانی نشان داده که سطوح بالای آکریلآمید سرطانزاست و میتواند روی انسان نیز اثر بگذارد. از این گذشته، دمای بسیار بالا پروتئینها را از بین میبرد و ارزش غذایی بشقاب شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
- مواد نگهدارنده را حذف کنید: مواد شیمیایی موجود در نگهدارندهها- مانند نیتریت که به بیکن، ژامبون، اسنکها و موارد مشابه اضافه میشود- خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند.
- از ترشیجات پرهیز کنید: مواد نگهدارنده مانند نیتریت در فرایند تولید به ترشیجات اضافه میشوند.
- از افزودنیهای رنگی اجتناب کنید: افزودنیهای رنگی در مواد غذایی در اندامهای مختلف تأثیر سمی دارند.
مدیریت وزن: یک عامل مهم در پیشگیری از سرطان
دکتر چانگ میگوید یکی دیگر از عوامل مهم در پیشگیری از سرطان مدیریت چاقی است. انباشت چربی مازاد باعث افزایش التهاب شده و به شیوع سرطان دامن میزند.
مطالعات نشان میدهند که اضافهوزن و چاقی با افزایش خطر ابتلا به دستکم ۱۳ نوع سرطان، از جمله تیروئید، مری، سینه، کبد و راستروده مرتبط است.
دکتر چانگ عادتهای زیر را برای کاهش انباشت چربی در بدن پیشنهاد میکند:
- میانوعدههای آخر شب را حذف کنید: قبل از خواب غذا نخورید و سعی کنید شام خود را دستکم ۳ ساعت قبل از خواب میل کنید.
- پرخوری نکنید: برخی افراد هنگام ناراحتی یا استرس زیاد غذا میخورند اما پرخوری بسرعت به انباشت چربی منجر میشود.
- آهسته غذا بخورید: تا حد امکان غذا را آهسته بجوید، زیرا باعث میشود زودتر احساس سیری کرده و دیگر پرخوری نکنید.
نکات کلیدی در رابطه با ورزش و مبارزه با سرطان
ورزش از ضروریات مبارزه با سرطان است. دکتر چانگ میگوید ورزش میتواند کالریهای مازاد را بسوزاند، خطر اضافه وزن را کاهش داده و ایمنی بدن را تقویت کند. به گفته دکتر چانگ، تمرینات کششی و نرمشی که به بازیابی تعادل کمک میکنند، تمرینات استقامتی که قدرت عضلانی را افزایش میدهند و تمرینات هوازی که عملکرد قلب و ریه را بهبود میبخشند، ارزش امتحان کردن دارند.
دکتر چانگ توصیه میکند که روزانه ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ورزش کنید. حفظ تمرکز و هوشیاری در طول تمرین از اهمیت بسیاری برخوردار است. این امر به شما کمک میکند که از نگرانیهای روزمره فاصله بگیرید و احساس آرامش بیشتری پیدا کنید.
- تغذیه
- تمرین
- خواب
- کاهش استرس
با رعایت این چهار مورد میتوانید «سلامتی» خود را که برای رسیدن به آن در تلاش هستید، تضمین کنید!