Search
Asset 2

چین کمونیستی در شورای امنیت از آمریکا خواست اجازه دسترسی «بی‌قید وشرط» طالبان به دارایی‌های افغانستان را بدهد

نماینده چین کمونیستی در نشست شورای امنیت سازمان ملل از آمریکا خواسته است که ضمن لغو محدودیت‌های سفر مقامات طالبان، اجازه دسترسی «بی قید و شرط» این گروه را به دارایی‌های مسدود شده افغانستان بدهد.
فو کونگ، نماینده دائم چین در سازمان ملل. (CHARLY TRIBALLEAU/AFP via Getty Images)

نماینده چین کمونیستی در نشست شورای امنیت سازمان ملل از آمریکا خواسته است که ضمن لغو محدودیت‌های سفر مقامات طالبان، اجازه دسترسی «بی‌قیدوشرط» این گروه را به دارایی‌های مسدودشده افغانستان بدهد.

فو کونگ در نشست اخیر شورای امنیت با محوریت افغانستان، ضمن بیان این خواسته مدعی شده است که افغانستان تحت حاکمیت طالبان در سال گذشته رشد اقتصادی در حدود ۲.۳ درصد داشته است.

او همچنین کشورهای غربی را به «تعصبات ژئوپلیتیک» علیه طالبان متهم کرده و خواستار همکاری‌های اقتصادی جهان با طالبان شده است.

آمریکا: عادی‌سازی روابط با طالبان امکان ندارد

دوروتی شی، نماینده ایالات متحده در سازمان ملل نیز در این نشست با اشاره به پیشینه طالبان در افغانستان گفته است: «نمی‌توانیم به طالبان اعتماد کنیم، چون در گذشته آمریکایی‌ها را به گروگان می‌گرفتند و در پناه دادن به گروه‌های تروریستی سابقه طولانی دارند.»

افغانستان اینترنشنال به نقل از این نماینده دولت ترامپ گزارش افزوده است که سرکوب سیستماتیک طالبان علیه زنان و دختران ویرانگر است و نه‌تنها حقوق اساسی آنان را نقض کرده بلکه وضعیت اقتصادی افغانستان را نیز بحرانی‌تر کرده است.

او درباره موضع دولت ترامپ در برابر طالبان گفت که ایالات متحده به حکومت طالبان اعتمادی ندارد و خاطرنشان کرده است که تصور نمی‌کند طالبان در نشست دوحه که سال گذشته به ابتکار سازمان ملل برگزار شده بود، با حسن نیت شرکت کرده باشد.

نماینده ایالات متحده همچنین در این نشست، امکان عادی‌سازی روابط با حکومت طالبان را رد کرده است.

نشست سوم دوحه دهم و یازدهم سرطان/ تیر برابر با سی‌ام ژوئن و اول ژوئیه ۲۰۲۴ در دوحه پایتخت قطر به مدت دو روز در پشت درهای بسته برگزار شده بود. در این نشست، نمایندگانی از ۲۵ کشور دنیا، پنج سازمان جهانی و هیئت طالبان به دعوت سازمان ملل حضور داشتند.

ذبیح‌الله مجاهد، رئیس هیئت طالبان در نشست سوم دوحه از جامعه جهانی خواسته بود که تمام ذخایر ارزی افغانستان را آزاد کند و در اختیار «دافغانستان بانک» تحت کنترل طالبان قرار دهد.

مجاهد به طور غیرمستقیم انتقادات از نقض حقوق بشر و حقوق زنان در افغانستان توسط طالبان را یک مساله داخلی و مربوط به «بعضی ارزش‌های دینی، معنوی و خواست مردمی» خوانده و افزوده بود که دولت‌های غربی باید این نکات را «درک» کنند تا روابط دو جانبه با طالبان بدون تنش پیش برود.

یوناما: مردم افغانستان به شدت از طالبان ناراضی هستند

روزا اوتنبایوا، مسئول هیئت نمایندگی سازمان ملل در افغانستان موسوم به یوناما نیز در این نشست گفته است: «بسیاری از مردم به یوناما مراجعه می‌کنند و نگرانی‌های خود را در میان می‌گذارند، آن‌ها به شدت از تعدی طالبان بر تمام جوانب زندگیشان ناراضی هستند و خواسته‌اند که شرحی از وضعیت زندگی آن‌ها در این نشست مطرح شود.»

او ادامه داد هر چند مردم افغانستان از پایان جنگ در این کشور خوشحال هستند، اما بحران انسانی باعث نگرانی آن‌ها است. حدود ۲۳ میلیون نفر از جمعیت افغانستان نیاز به کمک‌های بشردوستانه دارند. توقف کمک‌های بین‌المللی به افغانستان تحت حاکمیت طالبان بر زندگی ۸ میلیون نفر از مردم این کشور تاثیر زیانباری داشته است.

مسئول یوناما در ادامه از اختصاص ۲۴۰ میلیون دلار کمک بانک جهانی برای بخش بهداشت افغانستان در هفته گذشته خبر داد.

او با بیان اینکه صبر جامعه جهانی در برابر طالبان در حال پایان است، تاکید کرد که بازیگران بین‌المللی (کشورها) به طور فزاینده‌ای به این نتیجه رسیده‌اند که تعامل سیاسی با طالبان، کمکی به بهبود عملکرد طالبان نمی‌کند و حتی ممکن است که باعث تشویق مقامات افراط‌گرای طالبان در رفتارشان شود.

اوتنبایوا همچنین خواستار پذیرش مجدد افغانستان در جامعه بین‌المللی به شرط برآورده کردن تعهدات بین‌المللی توسط حاکمان فعلی این کشور شده و افزوده است که مقامات طالبان در این مدت تعهدات بین‌المللی افغانستان را به طور گزینشی رعایت کرده‌اند.

داوود ناجی، مسئول کمیته جبهه آزادی افغانستان در واکنش به این سخنان در صفحه ایکس خود نوشته است: «رزا اوتنبایوا بالاخره به این واقعیت اعتراف کرد که تعامل با طالبان به بن‌بست رسیده است. از همان اول معلوم بود که تعامل با طالبان کژراهه است و به سرمنزل مراد جامعه جهانی، منطقه و افغانستان منتهی نمی‌شود، اما متاسفانه گوش شنوایی وجود نداشت و علاوه بر این که زمان بسیاری از دست رفت، سیاست «کج‌دار و مریز» یوناما و جهان سبب تقویت ملا هبته‌‌الله و استحکام بیشتر او شد.»

او افزوده است: «هر چند با تاخیر اما باز هم رسیدن برخی از کشورهای جهان به دریافت دقیق‌تر از ماهیت نظام طالبانی امیدوار کننده است. حالا زمان آن فرا رسیده که شماری از کشورهای منطقه نیز به این واقعیت اعتراف کنند، پیش از آنکه هیولای تروریسم زهرکشنده خود را به تمام منطقه بپاشد.»

ملا حمدالله فطرت، معاون سخن‌گوی امارت اسلامی در واکنش به نشست شورای امنیت سازمان ملل گفته است که امارت اسلامی «تمام تلاش خود را کرده است تا با جامعه جهانی ادغام شود.»

او در ادامه مدعی شده است که اگر «سازمان ملل بدون تأثیرپذیری از کشورهای بزرگ در تصمیم‌گیری‌های خود به‌طور مستقل عمل کند.» آن گاه امارت اسلامی می‌تواند در جامعه جهانی ادغام شود.

نماینده افغانستان: طالبان سیاست‌های امارت اسلامی در دهه نود را در پیش گرفته‌اند

نصیر احمد فایق، نماینده افغانستان در سازمان ملل نیز در این نشست با اشاره به نزدیک شدن چهارسالگی حکومت طالبان بر افغانستان گفته است قوانینی که طالبان علیه زنان و دختران وضع کرده‌اند، مشابه قوانینی است که در دور نخست امارت اسلامی در دهه نود میلادی وضع کرده بودند.

او با استقبال از اقدام دیوان کیفری بین‌المللی در صدور حکم بازداشت برای دو مقام ارشد طالبان گفت اقدام این دیوان پیام روشنی برای زنان و دختران افغانستان دارد، اینکه جهان به آزادی و حقوقشان توجه می‌کند.

او در ادامه از اقدامات طالبان در هدف‌گیری اعضای دولت سابق افغانستان، سرکوب مدافعان حقوق بشر، روزنامه‌نگاران، استادان و نیروهای نظامی و امنیتی دولت پیشین افغانستان انتقاد کرد.

روسیه: باقی ماندن تسلیحات غربی در افغانستان یک مشکل جدی است

واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل با انتقاد از رویکرد کشورهای غربی برای قطع و کاهش کمک‌ها به افغانستان گفت کمک‌کنندگان غربی تصور می‌کنند که می‌توانند با قطع «کمک‌های بشردوستانه» به افغانستان با طالبان زورآزمایی کنند، اما در این میان بجای اینکه هبت‌الله رهبر طالبان در قندهار آسیبی ببینند، مردم افغانستان زیان می‌بینند.

او افزوده است با وجود اینکه طالبان با گروه‌های تروریستی مانند داعش خراسان در افغانستان می‌جنگند، اما داعش خراسان در حال عضوگیری از کشورهای خارجی است. در حال حاضر جنگجویان خارجی وارد افغانستان می شوند تا به صف داعش بپیوندند، در این بین وجود تسلیحات کشورهای غربی در افغانستان به یک مشکل جدی تبدیل شده است.

رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرده است که تسلیحات آمریکایی به جا مانده در افغانستان را از طالبان پس می‌گیرد.

نماینده روسیه همچنین با اشاره به قاچاق مواد مخدر از افغانستان گفته است: «مساله قاچاق موادمخدر با مساله تروریسم مرتبط است، بنابراین باید کشت جایگزین به کشاورزان افغانستان ارائه شود. ما نیازمند همکاری منطقه‌ای و بین‌المللی برای مبارزه با تروریسم هستیم و از تدابیر کشورهای منطقه و سازمان ملل برای کمک به افغانستان استقبال می‌کنیم.»

او همچنین با تکرار موضع پکن برای تعامل جهان با طالبان افزوده است که تشکیل یک حکومت همه شمول در افغانستان با مشارکت میان همه گروه‌های سیاسی این کشور بسیار مهم است و رسیدن به صلح پایدار در افغانستان زمانی امکان‌پذیر است که گفتگوهای صبورانه با طالبان داشته باشیم و دیدگاه‌هایمان را بر آن‌ها تحمیل نکنیم.»

سه سال قبل از به قدرت رسیدن طالبان، معاون وقت سفیر روسیه در افغانستان گفته بود که در روسیه طالبان به عنوان یک گروه تروریستی شناخته می‌شود، اما به اندازه داعش خطرناک نیست. او در ادامه مدعی شده بود که طالبان برای «آزادی و استقلال افغانستان» می‌جنگند.

نماینده پاکستان: طالبان در مبارزه با داعش خراسان جدیت ندارد

منیر اکرم نماینده پاکستان در سازمان نیز در نشست شورای امنیت با بیان اینکه داعش خراسان چالش حکومت طالبان است، خاطرنشان کرده است که طالبان با داعش خراسان می‌جنگند، اما بسیار واضح است که به طور جدی با این گروه مقابله نکرده است. عدم جدیت طالبان باعث شد که داعش خراسان حملاتی در داخل افغانستان، ایران (شهر کرمان)، مسکو و پیشاور پاکستان سازماندهی کند.

او از احیای نظام بانکی در افغانستان حمایت کرد و در ادامه بر ممانعت از دسترسی تروریستان به پول تاکید کرد.

نماینده پاکستان خاطرنشان کرده است که در حال حاضر بزرگترین تهدید برای افغانستان، منطقه و جهان، حضور ۲۰ گروه تروریستی در خاک افغانستان است.

منیر اکرم همچنین با بیان اینکه مساله نقض حقوق بشر در افغانستان مانند زخمی است که طالبان با خواست خودشان ایجاد کرده‌اند، ادامه داد طالبان در حال افزایش سخت‌گیری‌ها بر زنان افغانستان هستند.

او با اشاره به «تهدیدات تروریستی در مناطق مرزی افغانستان و پاکستان» گفته است که گروه «تحریک طالبان پاکستان» حدود ۶ هزار نیرو در خاک افغانستان دارد و این گروه نیز با القاعده در ارتباط است که تهدیدی برای پاکستان و کشورهای منطقه به شمار می‌رود.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی