اعتراضات پرستاران در ایران به دلیل عدم پاسخگویی به مطالبات صنفی و معیشتی آنان ادامه دارد. پرستاران و کادر درمانی بیمارستانهای مختلف در استانهای کردستان، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، مرکزی، همدان، گیلان، قزوین، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، زنجان، فارس، خوزستان و اصفهان با برپایی تجمعات و اعتصابات به جمع معترضان پیوستهاند.
این اعتراضات در پی نارضایتی از وضعیت شغلی و معیشتی پرستاران صورت گرفته است و معترضان خواستار اجرای صحیح قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، اجرای کامل قانون ارتقای بهرهوری، اجرای فوقالعاده خاص با ضریب مناسب، برخورداری از مزایای قانون مشاغل سخت و زیانآور، و جلوگیری از تحمیل اضافهکار اجباری هستند.
محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت در واکنش به این اعتراضات طی گفتگویی با وبسایت جماران اعلام کرد که مطالبات پرستاران به میزان حدود ۷.۵ هزار میلیارد تومان (۷.۵ همت) است.
او گفت که پرداخت این مطالبات در اسرع وقت صورت خواهد گرفت و افزود که موضوع افزایش حقوق پرستاران نیز در دست بررسی است و منافاتی با پرداخت مطالبات فعلی آنان ندارد.
ایست قلبی یک پرستار و بازداشت چند تن از کادر درمان
مجموعه حقوقی دادبان در گزارشی نوشته است که الهه کاظمی، پرستار اهل استان تهران، به دلیل کار زیاد و مصرف بیرویه داروی مسکن دچار ایست قلبی شده و به کما رفته است.
برادر وی، احسان کاظمی، در ویدئویی اعلام کرده است که الهه از ۲۸ مرداد ماه در کما است و سطح هوشیاری او پایین است.
همچنین دادبان در گزارشی دیگر نوشته است که زهرا تمدن، سرپرست بخش ۱۰ بیمارستان مسیح دانشوری، به دلیل شرکت در اعتراضات پرستاران بازداشت شده است.
طبق این گزارش «او که در دوران همهگیری کرونا نقش مهمی را در بیمارستان ایفا کرده بود، اکنون به دلیل شرکت در اعتراضی که به گفته فعالان صنفی حق قانونی هر شهروند است، بازداشت شده است. علاوه بر او، چند پرستار دیگر نیز بازداشت شدهاند، اما هویت آنها هنوز فاش نشده است.»
انتقاد از برخوردهای سرکوبگرانه با پرستاران
به نوشته دادبان، یکی از فعالان صنفی حوزه پرستاری در مصاحبهای انتقاد کرد: «متأسفانه مسئولان به جای توجه به مطالبات پرستاران، هر اعتراضی را سیاسی میکنند و پرستاران را تهدید به تعلیق، تبعید، یا کاهش حقوق میکنند.»
«بهرام-ک» افزود: «بیش از ۱۷ سال است که پرستاران منتظر اجرایی شدن قوانین مربوط به کارانه و تعرفهگذاری خدمات پرستاری هستند، اما همه چیز در حد وعده باقی مانده است.»
یکی از پرستاران نیز در حاشیه اعتراضات گفته است: «آمار خودکشی پرستاران بیشتر از آن چیزی است که در رسانهها گفته میشود. مشکلات معیشتی، فشار کاری و رفتار غیرانسانی مدیران بیمارستانها باعث میشود بسیاری از پرستاران مرگ را به ادامه کار و زندگی ترجیح بدهند.»
رئیس کل سازمان نظام پرستاری طی هفتههای گذشته از افزایش دو برابری درخواست مهاجرت پرستاران خبر داد و تاکید کرد که این موضوع، «زنگ خطری برای نظام سلامت کشور است.»
طی هفتههای گذشته، عضو شورای عالی نظام پرستاری در گفتگویی با یکی از رسانههای داخل ایران هشدار داد که در حال حاضر ماهانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر از پرستاران کشور مهاجرت میکنند.
اواسط اردیبهشت ماه، خبرگزاری مهر با اشاره به مشکلات کادر درمان به ویژه در بخش دولتی، عنوان کرد که برخی از پزشکان و پرستاران از بیمارستانهای دولتی به بخش خصوصی مهاجرت کردهاند.
در شرایطی که به نوشته رسانهها، ایران با کمبود صد هزار نیروی پرستار مواجه است، مشکلات معیشتی و وضعیت قراردادهای شغلی این قشر سبب گسترش موج مهاجرت پرستاران به کشورهای عربی شده است.
در ماههای گذشته، پرستاران در استانهای مختلف در اعتراض به وضعیت معیشتی، اقدام به برگزاری تجمع کردند و خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند.
تجمعات اعتراضی کادر درمان کشور طی ماههای اخیر شدت گرفته است. پرسنل کادر درمان و پرستاران کشور نسبت به شرایط سخت کار، ساعات اضافهکار اجباری و دستمزدهای ناچیز معترضند و با برپایی تجمعات و سردادن شعار خواهان تحقق مطالبات خود هستند.