خروپف میتواند برای سلامت مضر باشد و علاوه بر آن شریک زندگیتان نیز شاید به خاطر خروپف، شما را با لگدی از رختخواب بیرون کند. خروپف ممکن است علامتی از بیماری اختلال تنفسی هنگام خواب باشد، که یک بیماری جدی و همهگیر است.
اختلال تنفسی هنگام خواب میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، جنون و یا بیماریهای دیگر را افزایش دهد. مانند بسیاری از بیماریهای مزمن ممکن است علائم واضحی بروز نکند، و بیماری اغلب قبل از اینکه آشکار شود، آسیب جدی ایجاد میکند. اگر خروپف دارید، با پزشک در میان بگذارید و آنها میتوانند مشکل شما را بررسی کنند.
اختلال تنفسی هنگام خواب، اختلالی شایع است که باعث یک یا چند وقفه در تنفس یا نفسهای سطحی در خواب میشود. این مکث در تنفس از چند ثانیه تا چند دقیقه طول میکشد و میتواند ۳۰ بار در هر ساعت اتفاق بیافتند. این باعث پایین آمدن کیفیت خواب و در نتیجه خواب آلودگی در روز میشود.
اختلال تنفسی هنگام خواب، اغلب تشخیص داده نمیشود، زیرا جزو روال عادی حالت فیزیکی افراد میشود و معمولاً در خواب رخ میدهد.
رایج ترین نوع این بیماری نوعی انسداد است و زمانی رخ میدهد که راه هوایی مسدود شده باشد، این باعث میشود که سقف دهان به ارتعاش درآید و صدای خرخر ایجاد کند.
پزشکان بر اساس سوابق پزشکی و خانوادگی فرد، تست فیزیکی و نتایج بررسی خواب فرد این بیماری را تشخیص میدهند. در مراحل اولیه پزشک از شما میخواهد که با متخصص خواب مشورت کنید. اغلب این پزشک شما است که به خاطر تماس مکرر پی به اختلالات تنفسیتان میبرد.
اگر دچار بیحالی، سردرد صبحگاهی یا خشکی دهان که در اثر تنفس با دهان باز رخ میدهد، باشید، پزشک ممکن است به اختلال تنفسی هنگام خواب مشکوک شود. در این حال وی شما را برای تشخیص، به متخصص خواب معرفی کرده و در صورت تایید بیماری، ممکن است برای گرفتن دستگاه تغییر فک پایین دوباره به پزشک مراجعه کنید.
راههای درمان بیماری به شدت آن بستگی دارد، یکی از رایجترین آن، فشار هوای مثبت دائم (CPAP) یا دستگاهی است که هنگام خواب از طریق ماسکی به دهان یا بینی وصل میشود. موتور این دستگاه با ایجاد ضربه هوا را به گلو فرستاده و باعث باز ماندن راه هوایی در هنگام خواب میشود. متاسفانه بسیاری از افراد به خاطر دست و پاگیر بودن این دستگاه از آن استفاده نمیکنند.
راههای دیگر درمان، کاهش وزن، تغییر وضعیت خوابیدن و یا استفاده از دستگاه تغییر فک پایین هنگام خواب است. این وسیله با جلو کشیدن فک به سمت جلو در هنگام خواب راه هوایی را باز نکه میدارد. این دستگاه تا حدودی تاثیرات اختلالات تنفسی در هنگام خواب را کاهش میدهد.
از عوارض جانبی بیماری اختلال تنفسی در خواب، احساس خوابآلودگی که ناشی از آزاد شدن هورمون استرس در بدن است، افزایش وزن، از دست دادن حافظه، پیری پوست است. بر اساس شواهد این بیماری خطر ابتلا به فشار خون، سکته، نارسایی قلب، را افزایش میدهد، انقباض دهلیزی و دیابت را افزایش میدهد.
اگر خروپف میکنید، خسته از خواب بیدار میشوید و یا بین روز به خواب میروید برای انجام آزمایشات خواب به پزشک مراجعه کنید.
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.