اگرچه حزب کمونیست چین درظاهر منکر خدا است، با اینحال از پنج مذهب حکومتی برای حفظ حاکمیت خود بر مردم چین استفاده میکند. «شی جینپینگ»، دبیرکل این حزب در جلسهی سیاسی ۲۱ مه این حزب تصریح کرد که از مذهب باید برای هدایت قلب و ذهن مردم در جهت نفع دکترین حزب استفاده شود.
با اینحال، نگرانی عمده در سالهای اخیر، رشد مذهب درمیان مقامات حزب کمونیست بوده است. حزب ممکن است وجود ادیان را تحمل کند، اما مقامات خود را از اعتقاد به آنها منع کرده است. از اصلیترین عناصر «تخلفات انضباطی»، جرایم اقتصادی است که بهطور گستردهای مقامات چینی را با بازرسی و برکناری از پست خود مواجه میکند؛ اما اعتقاد به «خرافات» نیز زمینه را برای متهم ساختن آنها و درنتیجه پاکسازی آنها از حزب آماده میسازد.
ایمان مردم
۲۱ مه، دولت محلی شهر «ونژو» در استان «ژجیانگ»، یافتههای اخیر تیم بازرسی محلی حزب این شهر را منتشر کرد. این گزارش به دور جدیدی از تلاشها برای رسیدگی به مشکلاتی میپردازد که به اعتقادات مذهبی مقامات سطوح پایین حزب مربوط میشود. در این گزارش آمده است که این مقامات ایمان خود را به حزب و «ماهیت آن» از دست داده و صلاحیت عضویت در حزب را ندارند.
استان ژجیانگ که در ساحل جنوب شرقی چین قرار دارد، دارای جمعیت قابل توجهی از مسیحیان است که بهخاطر این موضوع «اورشلیم چین» نیز نامیده میشود. در اوایل سال جاری مقامات حزب کمونیست، صلیبهای حدود ۴۰۰ کلیسا را برای کاستن از ظاهر مذهبی شهر برداشت.
۲۲ مه وبسایت خبرگزاری «شانگهای» گزارش داد، سپتامبر گذشته، تیمی از آژانس مرکزی حزب که مسئول بازرسی انضباطی و مبارزه با فساد است، عملیات دو ماههی خود را در ژجیانگ بهپایان رساند. باتوجه به موضوع اعتقادات مذهبی میان مقامات محلی و شرکت برخی از آنها در فعالیتهای مذهبی، تیم بازرسی پیشنهاد کرد که بهمنظور حراست از «ماهیت و خلوص مترقی» حزب، مقامات بهویژه در سطح محلی بیشتر تحت القائات ایدئولوژی حزب قرار گیرند.
رادیو آسیای آزاد (RFA) گزارش داد، بهگفتهی «شیا مینگ»، استاد علوم سیاسی در دانشگاه نیویورک، باتوجه به ایمان پنهانی مقامات به مذهب، بعید است تلاشهای حزب برای ریشهکن کردن ایمان مذهبی با موفقیت روبهرو شود.
شیا به RFA اظهار داشت: «بسیاری از مقامات عالی رتبهی حزب و بستگان آنها، درواقع به مذهب بودیسم و مسیحیت معتقدند؛ بااینحال بهخوبی میتوانند در ملاءعام اعتقادات مذهبی خود را پنهان کنند. میتوان گفت، این دور جدید بازرسیها به هیچ نتیجهای نخواهد رسید و تنها نشاندهندهی ازدست دادن کنترل حزب کمونیست چین بر اعتقادات معنوی مردم است.»
چرا حزب کمونیست از دین میترسد؟
بهگفتهی یک سایت دولتی چینی، «برخی از رهبران حزب… بهطرز پرشوری، خدایان و مجسمههای بودا را میپرستند و در گسترش خرافات فئودالی پیشقدم میشوند. درصورتیکه این روند متوقف نشود، پیامدهای وخیمی بهبار خواهد آورد و ذهن مقامات حزب را آشفته و منجر به سقوط حزب خواهد شد.»
«زن آیزانگ»، نویسندهی مستقل مسیحی و وبلاگنویس و کاربر فعال میکروبلاگ در چین به RFA گفت، اظهارات شی جینپینگ، دبیر کل حزب بهمعنای قطع مذاهب چینی و غربی از زمینههای مشترک معنویشان و تحکیم نقش حزب بهعنوان متولی همه چیز در چین است.
زن اظهار داشت، «حقیقت این است که هیچ مرزی ملی در ادیان وجود ندارد. چه مسحیت باشد و چه بودیسم، هر دو در داخل و خارج از چین وجود دارند. چه نقشی میتواند حزبی که معتقد به الحاد است در آن داشته باشد؟ رژیم چین تنها نگران حکومت خود است و حمایت از آزادی مذهب تنها در قانون اساسی چین تضمین شده است.»
به گزارش RFA، «باب فو»، رئیس یک انجمن حقوق بشری در چین اظهار داشت که تقاضای حزب در وفاداری مذهب به رهبری کمونیست، اصول آزادی مذهب را تضعیف میکند.
فو افزود: «هر نوع گروه مذهبی یا اجتماعی که تحت کنترل، هدایت و دستکاری کامل حزب نباشد، تهدیدی برای حزب و جامعه درنظر گرفته میشود. چنین گروههایی میتوانند چالشی برای سیستم استبدادی باشند. فکر میکنم نگرش حزب کمونیست نسبت به مذهب منعکسکنندهی عدم امنیت و اعتماد خود نسبتبه تواناییاش در حکومت کردن است.»
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.