Search
Asset 2

حذف اصلاح‌‏طلبان یا بازی سیاسی: صلاحیت حسن روحانی برای انتخابات خبرگان رد شد

شورای نگهبان حسن روحانی را از نامزدی در مجلس خبرگان منع کرد
حسن روحانی، رئیس‌جمهور سابق جمهوری اسلامی (Irna)

وب‌‏سایت رسمی حسن روحانی اعلام کرده است که شورای نگهبان، صلاحیت حسن روحانی، رئیس‌جمهور پیشین را برای شرکت مجدد در انتخابات اسفند ماه مجلس خبرگان رد کرده است.

این در حالیست که خبرگزاری‌‏های داخلی به نقل از سخنگوی شورای نگهبان در واکنش به پخش خبر رد صلاحیت روحانی نوشته‌‏اند: «اسامی داوطلبان انتخابات مجلس خبرگان رهبری هنوز به وزارت کشور اعلام نشده است؛ رسانه‌ها از هرگونه گمانه‌زنی بپرهیزند.»

پس از آن، وب‌‏سایت حسن روحانی در بیانیه‌‏ای نوشت که «چرا دلیل رد صلاحیت را با مردم در میان نمی‌‏گذارید؟ … شورای نگهبان جریان مأیوس‌سازی‌ مردم را تقویت کرد.»

روحانی هفته گذشته هم گفته بود که اکثریت مردم نمی‌خواهند رای دهند و این به نفع اقلیت حاکم است که به مشارکت کم متکی است.

حذف اصلاح‌‏طلبان یا بازی سیاسی جمهوری اسلامی؟

روحانی از سال ۱۳۷۸ سه دوره در مجلس خبرگان عضویت داشته است و در سال‌‏های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد. حالا این سوال مطرح است که چرا صلاحیت او در این دوره رد شده است؟

شورای نگهبان در آخرین انتخابات مجلس خبرگان در سال ۱۳۹۴، حدود ۸۰ درصد از نامزدهای مجلس خبرگان را رد صلاحیت کرد.

سیاستمداران اصلاح‌طلب، شورای نگهبان را به رد صلاحیت برخی رقبای اصلاح‌‏طلب متهم کرده و گفته‌اند که کنار گذاشتن نامزدها از رقابت انتخابات مجلس خبرگان، مشروعیت رای را تضعیف می‌کند.

برخی معتقدند که هدف این است که کاندیدهای مجلس خبرگان، فقط از میان اصول‌‏گرایان انتخاب شوند. رضا کاشف از کاربران ایکس در صفحه خود نوشته است:

از سوی دیگر بسیاری کاربران شبکه‌‏های اجتماعی رد صلاحیت حسن روحانی را بازی جمهوری اسلامی خوانده‌‏اند.

هادی مهرانی، جانباز و زندانی سیاسی سابق، حسن روحانی را برگ برنده جمهوری اسلامی نامیده و در اکانت توییتر خود نوشته است: «این بازی از قبل قشنگ چیده شده، یک اعتراض، یک سخنرانی خامنه‌ای، در نهایت تایید صلاحیت، دو قطبی شدید برای کشیدن مردم پای صندوق، حسن روحانی برگ برنده جمهوری اسلامی برای انتخابات است با ژست اعتراض به حاکمیت.»

نقش مجلس خبرگان چیست؟

مجلس خبرگان ۸۸ عضوی، که پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۶۲ تأسیس شد، بر قدرتمندترین مرجع نظام نظارت دارد و می‌تواند رهبر جمهوری اسلامی را منصوب و عزل کند؛ اما به‌ندرت مستقیماً در سیاست‌‏گذاری مداخله کرده است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ۸۴ سال دارد؛ بنابراین انتظار می‌رود مجلس خبرگان جدید، نقش مهمی در انتخاب جانشین او داشته باشد؛ زیرا اعضای آن تنها هر هشت سال یکبار انتخاب می‌شوند.

خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع نزدیک به روحانی نوشته است که او سه روز مهلت اعتراض دارد و اینکه «هیچ دلیلی برای تصمیم شورای نگهبان ارائه نشده است … و هنوز تصمیمی برای درخواست تجدید نظر گرفته نشده است».

اخبار مرتبط

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی