وبسایت رسمی حسن روحانی اعلام کرده است که شورای نگهبان، صلاحیت حسن روحانی، رئیسجمهور پیشین را برای شرکت مجدد در انتخابات اسفند ماه مجلس خبرگان رد کرده است.
این در حالیست که خبرگزاریهای داخلی به نقل از سخنگوی شورای نگهبان در واکنش به پخش خبر رد صلاحیت روحانی نوشتهاند: «اسامی داوطلبان انتخابات مجلس خبرگان رهبری هنوز به وزارت کشور اعلام نشده است؛ رسانهها از هرگونه گمانهزنی بپرهیزند.»
پس از آن، وبسایت حسن روحانی در بیانیهای نوشت که «چرا دلیل رد صلاحیت را با مردم در میان نمیگذارید؟ … شورای نگهبان جریان مأیوسسازی مردم را تقویت کرد.»
روحانی هفته گذشته هم گفته بود که اکثریت مردم نمیخواهند رای دهند و این به نفع اقلیت حاکم است که به مشارکت کم متکی است.
حذف اصلاحطلبان یا بازی سیاسی جمهوری اسلامی؟
روحانی از سال ۱۳۷۸ سه دوره در مجلس خبرگان عضویت داشته است و در سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ بهعنوان رئیسجمهور انتخاب شد. حالا این سوال مطرح است که چرا صلاحیت او در این دوره رد شده است؟
شورای نگهبان در آخرین انتخابات مجلس خبرگان در سال ۱۳۹۴، حدود ۸۰ درصد از نامزدهای مجلس خبرگان را رد صلاحیت کرد.
سیاستمداران اصلاحطلب، شورای نگهبان را به رد صلاحیت برخی رقبای اصلاحطلب متهم کرده و گفتهاند که کنار گذاشتن نامزدها از رقابت انتخابات مجلس خبرگان، مشروعیت رای را تضعیف میکند.
برخی معتقدند که هدف این است که کاندیدهای مجلس خبرگان، فقط از میان اصولگرایان انتخاب شوند. رضا کاشف از کاربران ایکس در صفحه خود نوشته است:
رد صلاحیت #روحانی برای کاندیداتوری مجلس خبرگان نشان داد تندروها بر اساس برنامهریزی بلندمدت برای فتح نهاد رهبری، لحظهای در منکوب و حذف نامزدهای بالقوه رهبری تردید نمیکنند. #رییسی نفر بعدی است.
— Reza Kashef (@1kashef) January 24, 2024
دیگر هیچ نهادی توان ایستادن مقابل آنها را ندارد و تنها منتظر رسیدن لحظه موعود هستند. pic.twitter.com/Csj76k24Ve
از سوی دیگر بسیاری کاربران شبکههای اجتماعی رد صلاحیت حسن روحانی را بازی جمهوری اسلامی خواندهاند.
هادی مهرانی، جانباز و زندانی سیاسی سابق، حسن روحانی را برگ برنده جمهوری اسلامی نامیده و در اکانت توییتر خود نوشته است: «این بازی از قبل قشنگ چیده شده، یک اعتراض، یک سخنرانی خامنهای، در نهایت تایید صلاحیت، دو قطبی شدید برای کشیدن مردم پای صندوق، حسن روحانی برگ برنده جمهوری اسلامی برای انتخابات است با ژست اعتراض به حاکمیت.»
نقش مجلس خبرگان چیست؟
مجلس خبرگان ۸۸ عضوی، که پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۶۲ تأسیس شد، بر قدرتمندترین مرجع نظام نظارت دارد و میتواند رهبر جمهوری اسلامی را منصوب و عزل کند؛ اما بهندرت مستقیماً در سیاستگذاری مداخله کرده است.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ۸۴ سال دارد؛ بنابراین انتظار میرود مجلس خبرگان جدید، نقش مهمی در انتخاب جانشین او داشته باشد؛ زیرا اعضای آن تنها هر هشت سال یکبار انتخاب میشوند.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع نزدیک به روحانی نوشته است که او سه روز مهلت اعتراض دارد و اینکه «هیچ دلیلی برای تصمیم شورای نگهبان ارائه نشده است … و هنوز تصمیمی برای درخواست تجدید نظر گرفته نشده است».