بسیاری از افراد برای کاهش وزن، «فستینگ ۱۶:۸» را امتحان میکنند؛ نوعی فستینگ مقطعی که در آن وعدههای غذایی خود را به ۸ ساعت در روز محدود میکنید و در ۱۶ ساعت باقیمانده چیزی نمیخورید. اما حتی اگر این روش را بشدت رعایت کنید، ممکن است نتیجهای که میگیرید چندان رضایتبخش نباشد.
چن جونرو، مدیر مرکز تخصصی طب چینی جهانی در تایوان، به اپک تایمز گفت: «وقتی فستینگ طبق انتظار عمل نمیکند، یک علاج ویژه وجود دارد که میتواند تأثیر کاهش وزن را دوبرابر کند.»
دلیل محبوبیت فستینگ ۱۶:۸ این است که میتوان آن را به راحتی با توجه به ساعت خواب و با حذف وعده صبحانه در برنامه روزانه خود گنجاند.
فستینگ مقطعی یک الگوی غذایی است و فواید مختلفی برای سلامتی دارد که از جمله میتوان به بهبود سلامت قلب، کاهش التهاب، افزایش ترمیم سلولی و افزایش چربیسوزی اشاره کرد. نکته مهم این است که وقتی بیش از ۱۲ ساعت از فستینگ شما میگذرد، بدن بتدریج بهجای کربوهیدراتها از چربی بهعنوان منبع انرژی استفاده میکند. وقتی این اتفاق رخ میدهد، کبد چربی داخل بدن را تجزیه کرده و برای تأمین انرژی مورد نیاز بدن کتون تولید میکند.
اصلاح فستینگ ناموفق
نتایج «فستینگ ۱۶:۸» در هرکسی متفاوت است. فستینگ ۱۶:۸ در برخی افراد چندان باعث کاهش وزن نمیشود. به گفته چن، این مسئله ممکن است دو علت عمده داشته باشد:
- عادت کردن بدن: بدن انسان میتواند به برنامه فستینگ عادت کند و به مرور زمان از تأثیر کاهش وزن بکاهد، بویژه اگر همیشه کالری کمی دریافت میکنید.
- توده عضلانی ناکافی: نسبت عضلانی کافی میتواند به چربیسوزی بیشتر کمک کند. اما بسیاری از خانمها در سالهای رشد خود ورزش نمیکنند و در نتیجه نسبت اسکلتی عضلانی پایینی- براساس دستگاههای آنالیز ترکیب بدن، کمتر از ۲۰ درصد- دارند که باعث میشود به راحتی چربی ذخیره کنند.
به گفته چن، بهترین راه برای جلوگیری از «سکسکه» در زمان فستینگ یا رفع دغدغه عضلهسوزی این است که هر روز بیش از نیم ساعت ورزش کنید. انجام فعالیتهای هوازی در این مدت میتواند باعث چربیسوزی شود، درحالیکه تمرینات قدرتی به ایجاد توده عضلانی کمک میکنند. چن گفت با تکیه به تجربه بالینی خود متوجه شده که بسیاری از بیمارانی که برای کاهش وزن صرفاً به فستینگ متکی هستند، به دلیل عدم فعالیت جسمانی اغلب چربی و عضله از دست میدهند.
آیا انجام فستینگ جزو ضروریات است؟
تحقیقات نشان میدهند که فستینگ مقطعی میتواند مزایای مختلفی برای سلامتی داشته باشد که از جمله میتوان به کاهش وزن، طول عمر، ترمیم سلولی، بهبود سلامت قلب، افزایش ترشح هورمون رشد و کاهش مقاومت به انسولین اشاره کرد. از اینرو، همه باید فستینگ را امتحان کنند؟
چن میگوید طب سنتی چینی با فستینگ موافق نیست و داشتن یک رژیم غذایی متعادل و متوازن براساس نیازهای فردی را توصیه میکند.
کسانی که برنامه سنتی «فستینگ ۱۶:۸» را چالشبرانگیز میدانند، میتوانند از روش ۵:۲ (پنج روز در هفته عادی غذا میخورند و دو روز غذای سبک میل میکنند) یا روش ۱:۱ (یک روز غذای عادی و روز بعد غذای سبک میخورند) استفاده کنند. ایندو روش به کاهش کلی کالری دریافتی هم کمک میکنند.
چن میگوید فستینگ برای سه دسته از افراد مناسب نیست:
- خانمهای باردار که نیاز به تغذیه کافی دارند
- کودکان در سن رشد
- بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن
به گفته چن، بسیاری از مطالعات نشان میدهند که فستینگ مقاومت به انسولین را کاهش میدهد و برای بیماران دیابتی سودمند است، اما میتواند به راحتی باعث ناپایداری یا کاهش قند خون شود. از اینرو، به بیماران دیابتی توصیه میشود که تحت نظر پزشک سراغ فستینگ بروند.
نکاتی که باید برای ورزش کردن در دوران فستینگ رعایت کنید
اگر نگران این هستید که ورزش روی انرژی پایین شما در دوران فستینگ تأثیر بگذارد، به نکات زیر توجه کنید:
- ورزشهای سبک انجام دهید: تمرینات هوازی ملایم مانند پیادهروی، آهسته دویدن، شنا، یوگا یا چیگونگ را امتحان کنید و از انجام تمرینات سنگین و طولانیمدت بپرهیزید.
- زمان ورزش را براساس وعدههای غذایی تنظیم کنید: بهنحوی برنامهریزی کنید که یک تا دو ساعت بعد از غذا ورزش کنید. برای نمونه، اگر بازه زمانی «فستینگ ۱۶:۸» شما از ساعت ۱۱ صبح تا ۷ عصر است، ۱۲ ظهر و ۸ شب را به ورزش اختصاص دهید.