Search
Asset 2

پوتین: افراد مهاجم به سالن کنسرت مسکو، به اوکراین فرار می‌‏کردند؛ کی‌یف منکر دخالت در این حادثه شد

حمله به سالن موسیقی حومه مسکو، دو هفته پس از آن رخ داد که سفارت آمریکا از شهروندان آمریکا خواسته بود از حضور در اماکن شلوغ خودداری کنند. پوتین اما این اطلاعیه را اقدامی برای ترساندن روس‌ها دانست.
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه (NATALIA KOLESNIKOVA/POOL/AFP via Getty Images) و ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین (Chip Somodevilla/Getty Images)

سالن موسیقی حومه مسکو که در آن افراد مسلح به سوی حضار آتش گشودند، روز شنبه غرق دود و آتش بود. تعداد کشته‌شدگان حمله از ۱۳۰ نفر فراتر رفته و مقامات روسی چهار مظنون را بازداشت کرده‌اند. ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه، مدعی شد که مهاجمان هنگام فرار به اوکراین بازداشت شده‌اند.

به گزارش آسوشیتد‌‌‏پرس، کی‌یف هرگونه دخالت در حمله روز جمعه به سالن کنسرت «کروکوس سیتی هال» در کراسنوگورسک را رد کرده و گروه وابسته به داعش در افغانستان مسئولیت حمله را برعهده گرفته است.

با این‌حال، پوتین در صحبت‌های خود با مردم اشاره‌ای به داعش نکرد. کی‌یف، پوتین و دیگر سیاستمداران روسی را متهم کرد که به دروغ اوکراین را به این حمله مرتبط کرده‌اند تا تب و تاب جنگ روسیه در اوکراین را که به تازگی وارد سومین سال خود شده، بالا ببرند.

مقامات اطلاعاتی آمریکا ادعای گروه وابسته به داعش را تأیید کرده‌‌‏اند.

آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، در بیانیه‌ای اعلام کرد: «داعش به تنهایی مسئولیت این حمله را برعهده دارد و هیچ دخالتی از سمت اوکراین صورت نگرفته است.»

واتسون گفت که آمریکا در اوایل مارس اطلاعات مربوط به یک حمله تروریستی برنامه‌ریزی‌شده در مسکو را در اختیار روسیه گذاشت و به آمریکایی‌های مقیم روسیه هشدار داد.

پوتین گفت مقامات در مجموع ۱۱ نفر را در جریان این حمله که به زخمی شدن بیش از ۱۰۰ نفر نیز انجامید، بازداشت کرده‌اند. او این حمله را «یک اقدام تروریستی خون‌بار و وحشیانه» خواند و گفت که مقامات روسی چهار مظنون را درحالی‌که سعی داشتند از طریق «گذرگاهی» به اوکراین بگریزند، بازداشت کرده‌اند.

آسوشیتد‌‏پرس به نقل از گزارش‌های خبری روسیه نوشته است که افراد مسلح شهروندان تاجیکستان- از جمهوری‌های شوروی سابق در آسیای مرکزی که مردمانش عمدتاً مسلمان هستند و با افغانستان مرز مشترک دارد- عنوان شده‌اند. حدود ۱.۵ میلیون تاجیک در روسیه کار می‌کنند و بسیاری از آن‌ها تابعیت روسی دارند.

پوتین یکشنبه را عزای عمومی اعلام کرد و افزود که تدابیر امنیتی بیش‌تری در سراسر روسیه اعمال شده است.

آسوشیتد‌‏پرس این حمله را مایه شرمساری رهبر روسیه خوانده است. زیرا تنها چند روز پس از آن رخ داد که پوتین در انتخاباتی که پس از سنگین‌ترین سرکوب مخالفان از زمان اتحاد جماهیر شوروی برگزار شد، سیطره خود را به مدت شش سال دیگر بر کشور تثبیت کرد.

برخی از تحلیل‌گران در شبکه‌های اجتماعی روسیه این پرسش را مطرح کردند که چگونه مقاماتی که فعالیت مخالفان و رسانه‌های مستقل را بی‌وقفه سرکوب می‌کنند، به‌رغم هشدارهای آمریکا نتوانستند جلوی این حمله را بگیرند.

این حمله دو هفته پس از آن رخ داد که سفارت آمریکا در مسکو با صدور اطلاعیه‌ای از شهروندان آمریکا خواست با توجه به نقشه «قریب‌الوقوع» تندروها برای حمله به اجتماعات بزرگ مسکو، از جمله کنسرت‌ها، از حضور در اماکن شلوغ خودداری کنند. چند سفارتخانه غربی دیگر نیز اطلاعیه مشابهی صادر کردند. در اوایل هفته جاری، پوتین این اطلاعیه را اقدامی برای ترساندن روس‌ها دانست و آن را محکوم کرد.

داعش که پس از اقدامات نظامی روسیه در سوریه بخش زیادی از پایگاه خود را از دست داد، مدت‌هاست که روسیه را مورد هدف قرار می‌دهد. گروه وابسته به داعش در افغانستان در بیانیه‌ای که در خبرگزاری اعماق منتشر شد، اعلام کرد که به تجمع بزرگ مسیحیان در کراسنوگورسک حمله کرده است.

این گروه روز شنبه بیانیه جدیدی در وبسایت اعماق منتشر کرد و گفت که این حمله توسط چهار مرد مسلح به سلاح‌های خودکار، اسلحه کمری، چاقو و بمب‌های آتش‌زا انجام گرفته است. در متن بیانیه آمده است که مهاجمان به سمت جمعیت شلیک کرده و از چاقو برای کشتن برخی از حضار استفاده کردند. آن‌ها این حمله را بخشی از پیکار بی‌وقفه داعش با کشورهایی دانستند که به گفته آن‌ها با اسلام سر ستیز دارند.

در اکتبر ۲۰۱۵، بمب جاسازی‌شده داعش، یک هواپیمای مسافربری روسی را بر فراز صحرای سینا سرنگون کرد و باعث مرگ ۲۲۴ سرنشین هواپیما شد که بیش‌تر آن‌ها گردشگران روسی بودند که از مصر بازمی‌گشتند.

این گروه که عمدتاً در سوریه و عراق و همچنین در افغانستان و آفریقا فعالیت دارد، در سال‌های گذشته مسئولیت حملات مختلفی را در قفقاز و سایر مناطق روسیه برعهده گرفته است. داعش پیکارجویانی را از روسیه و سایر کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق به خدمت گرفته است.

گروه وابسته به داعش در افغانستان که با نام داعش خراسان هم شناخته می‌شود، نام خود را از استان خراسان گرفته که بخش وسیعی از افغانستان، ایران و آسیای مرکزی را شامل می‌شود.

این گروه هزاران پیکارجو دارد که از زمان اشغال افغانستان در سال ۲۰۲۱ توسط طالبان، که از قضا با داعش اختلاف شدید دارد، بارها در افغانستان دست به حمله زده است.

داعش خراسان پشت بمب‌گذاری انتحاری آگوست ۲۰۲۱ در فرودگاه کابل بود که به دنبال خروج جنجالی آمریکا از افغانستان، به مرگ ۱۳ سرباز آمریکایی و حدود ۱۷۰ افغان انجامید. این گروه همچنین مسئولیت بمب‌گذاری ماه ژانویه در کرمان در ایران را نیز برعهده گرفت که به مرگ ۹۵ نفر در مراسم یادبود قاسم سلیمانی منجر شد.

اخبار مرتبط

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی