Search
Asset 2

ترامپ اعتراضات کلمبیا را با ۶ ژانویه مقایسه کرد: آیا دانشجویان با «واکنشی مشابه» مواجه خواهند شد

دونالد ترامپ درباره اعتراضات دانشجویان آمریکا: «مدام از خودم می‌پرسم آیا اتفاقی که قرار است برای آن‌ها بیفتد مثل متهمان ۶ ژانویه خواهد بود یا خیر. آن‌ها خرابکاری‌های زیادی دارند، کلی خسارت به بار آورده‌اند و خیلی‌ها صدمات جدی دیده‌اند.»
تظاهرکنندگان که از فلسطینی‌ها در غزه حمایت می‌کنند، در ۳۰ آوریل ۲۰۲۴ در داخل سالن همیلتون دانشگاه کلمبیا در نیویورک، خود را محاصره کردند. (Alex Kent/Getty Images)

هم‌زمان با این‌که دانشگاه کلمبیا می‌خواهد برخی از معترضان طرفدار فلسطین را متعاقب رد درخواست آن‌ها مبنی بر قطع رابطه با اسرائیل به حالت تعلیق درآورد، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، می‌پرسد آیا کسانی که سالن همیلتون را اشغال کردند با واکنشی مشابه متهمان ۶ ژانویه مواجه خواهند شد.

او در اظهارات ۳۰ آوریل خود برای نخستین‌بار اعتراضات دانشجویان را با ۶ ژانویه مقایسه کرد؛ روزی که گروهی از حامیان او ساختمان کنگره را تصرف کردند تا فرایند تأیید نتایج انتخابات ۲۰۲۰ را به تعویق بیندازند. این رویداد به خرابکاری، خشونت، بازداشت و طرح پرونده‌های چندین‌ساله در دادگاه‌ها انجامید.

اظهارات رئیس‌جمهور سابق آمریکا درحالی مطرح می‌شود که دانشجویان در سالن همیلتون دانشگاه کلمبیا سنگربندی کرده‌اند. کاخ سفید می‌گوید معترضان «صلح‌طلب» نیستند.

طی یک ماه گذشته، اعتراضات طرفداران فلسطین در دانشگاه‌های سراسر کشور از جمله دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، دانشگاه تگزاس در آستین، ویرجینیا تک، دانشگاه کارولینای شمالی و چند دانشگاه دیگر بالا گرفته است.

پلیس نزدیک به هزار دانشجو و استاد را بازداشت کرده است. برخی از نمایندگان و دانشجویان در برابر تظاهرات جهبه گرفته‌اند، زیرا از این‌که اعتراضات بیش از قبل یهودی‌ستیزانه شده و امنیت دانشگاه را به خطر انداخته می‌ترسند.

ترامپ در ۳۰ آوریل در مقابل دادگاه منهتن، که قرار است به پرونده جنایی «حق‌السکوت» او در سال ۲۰۱۶ رسیدگی کند، با خبرنگاران صحبت کرد.

ترامپ گفت: «همه به حالت آماده‌باش درآمده‌اند تا وارد دانشگاه شوند و به قائله کلمبیا خاتمه دهند.» او افزود این‌که معترضان یک ساختمان کامل (سالن همیلتون) را در محوطه دانشگاه نیویورک به اشغال خود درآورده‌اند، «واقعه بزرگی» است.

«مدام از خودم می‌پرسم آیا اتفاقی که قرار است برای آن‌ها بیفتد مثل متهمان ۶ ژانویه خواهد بود یا خیر. آن‌ها خرابکاری‌های زیادی دارند، کلی خسارت به بار آورده‌اند و خیلی‌ها صدمات جدی دیده‌اند.»

رئیس‌جمهور سابق آمریکا می‌پرسد آیا با معترضان سالن همیلتون مثل  معترضان ۶ ژانویه برخورد خواهد شد.

«ببینیم چه می‌شود. الآن هم می‌توانم جواب شما را بدهم. به همین‌خاطر است که مردم اعتمادشان را به نظام قضایی کشور از دست داده‌اند.»

رئیس‌جمهور سابق آمریکا از جو بایدن به‌خاطر طغیان تظاهرکنندگان حامی فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا در هفته‌های اخیر انتقاد کرده و نحوه مدیریت دولت در رابطه با جنگ اسرائیل و حماس را عامل اعتراض دانشجویان دانسته است.

بایدن همچنین با مخالفت مسلمانان آمریکایی در میشیگان مواجه شد. آن‌ها کارزاری به راه انداختند و در انتخابات ماه فوریه حزب دموکرات رأی به «عدم تعهد» دادند.

از آن‌جا که بسیاری از دانشجویان حامی فلسطین نیز انزجار خود را نسبت به عملکرد رئیس‌جمهور ابراز می‌کنند، کارشناسان می‌پرسند این مسئله چه تأثیری روی شانس بایدن برای پیروزی مجدد در انتخابات نوامبر خواهد داشت.

این اعتراضات باعث شده که دولت بایدن در مذاکره بر سر آتش‌بس، قانع کردن حماس برای آزادی گروگان‌ها و ترغیب اسرائیل برای کاهش تلفات فلسطینیان تحت فشار قرار بگیرد.

با توجه به نزدیکی کنوانسیون ملی حزب دموکرات در ماه آگوست، تظاهرات دانشگاهیان به خطر تکرار ناآرامی‌های خشونت‌بار سال ۱۹۶۸ در شیکاگو دامن می‌زند؛ اعتراضاتی که به درگیری معترضان جنگ ویتنام با پلیس منجر شد.

به گفته برخی از چهره‌های دموکرات، این وقایع به پیروزی ریچارد نیکسون، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، کمک کردند.

آنگوس جانستون، مورخ، که روی فعالیت‌های دانشگاهی تمرکز دارد، می‌گوید: «اگر این قائله به کلمبیا ختم شود، که هیچ؛ اما اگر جنبش ملی دانشجویی به مکان‌های دیگر سرایت کند، وضعیت متفاوت خواهد بود.»

معترضان در ۳۰ آوریل سالن همیلتون دانشگاه کلمبیا را با سر دادن شعارهایی در حمایت از فلسطین به اشغال خود درآورده و راه ورود به سالن را مسدود کردند.

در واکنش به این اتفاق، مقامات درهای دانشگاه را بستند و فقط به کارمندان ضروری و دانشجویان اجازه ورود دادند.

کاخ سفید در ۳۰ آوریل اعتراضات را محکوم کرد و آن‌ها را «غیرمسالمت‌آمیز» و «اشتباه» خواند.

جان کربی، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در گفت‌و‌گو با خبرنگاران گفت: «آقای رئیس‌جمهور معتقد است که اشغال یک ساختمان در محوطه دانشگاه کاملاً اشتباه است و میانه‌ای با اعتراضات مسالمت‌آمیز ندارد.»

ترامپ پیش‌تر گفت که تظاهرات «اتحاد راست‌ها» در شارلوتزویل در سال ۲۰۱۷ در مقایسه با تظاهرات دانشجویان حامی فلسطین عددی نبود.

تعداد بازداشتی‌های ۶ ژانویه به صدها نفر افزایش یافته و ترامپ در پرونده جک اسمیت، بازرس ویژه وزارت دادگستری، در واشینگتن با اتهامات جنایی روبه‌رو شده است.

ترامپ وعده داده که درصورت پیروزی در انتخابات متهمان ۶ ژانویه را عفو می‌کند و گفت این یکی از اولین اقدامات او به‌عنوان رئیس‌جمهور است که در کنار بستن مرزها و شروع حفاری برای اکتشاف نفت انجام می‌گیرد.

رابرت اف. کندی جونیور، نامزد مستقل انتخابات، در ماه آوریل به ارتباط کاری خود با یک پیمانکار بازاریابی خاتمه داد، زیرا پیمانکار مذکور در ایمیلی به کارزار انتخاباتی کندی از آشوبگران تحت عنوان «کنشگران ۶ ژانویه» یاد کرده بود.

با این‌حال، آقای کندی در بیانیه‌ای تصریح کرد که «شاید پیگرد قانونی متهمان ۶ ژانویه با انگیزه‌های سیاسی انجام گرفته باشد. از این‌رو، دوست دارد حرف‌های طرفین را درباره این موضوع بحث‌برانگیز بشنود.»

وقتی در ماه مارس از او پرسیدند آیا متهمان ۶ ژانویه را عفو خواهد کرد یا خیر، آقای کندی گفت تا پیروزی در انتخابات عمومی ماه نوامبر در این‌باره اظهار نظر نخواهد کرد.

با این‌حال، او گفت حکم عفو ادوارد اسنودن، پیمانکار اطلاعاتی آمریکا، و جولین آسانژ، بنیانگذار ویکی‌لیکس، را درصورت تصدی پست ریاست‌جمهوری امضا خواهد کرد.

اخبار مرتبط

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی